Naslovna Novosti Pojavili se snimci uništenog PVO sistema S-300PS ukrajinskih trupa u Dnjepropetrovsku

Pojavili se snimci uništenog PVO sistema S-300PS ukrajinskih trupa u Dnjepropetrovsku [VIDEO]

0
fotografija unistenog pvo sistema s 300ps ukrajinskih trupa 1
fotografija unistenog pvo sistema s 300ps ukrajinskih trupa 1
google news

Dan ranije, 10. februara 2024. godine, rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su tokom borbi prošle nedelje Oružane snage Rusije uništile par lansera i radar za PVO sistem S-300 Oružanih snaga Ukrajine.

Danas su postali su poznati detalji koji rasvetljavaju ono što se dogodilo, zajedno sa video dokumentacijom.

Na internetu su objavljeni snimci na kojima se vide dva oštećena i nepopravljiva lansera 5P85S protivvazdušnih raketnih sistema S-300PS ukrajinskih trupa.

Prema dostupnim podacima iz ruskih izvora vesti, ove sisteme PVO Oružanih snaga Ukrajine uputila je ukrajinska komanda da ojačaju sistem PVO u Dnjepropetrovskoj oblasti kako bi pokrili „rupe“ u vazdušnom prostoru koje su nastale usled povećanih gubitaka tokom prošle godine.

Pored toga, Oružane snage Ukrajine odlučile su da im se suprotstave povećanom broju vazdušnih napada ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, koje koriste vazdušne bombe sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju, UMPK.

Pomenute PVO sisteme Oružanih snaga Ukrajine ruska vojska je brzo identifikovala pomoću bespilotnih letelica na 50-60 km od linije fronta. Nakon toga su uništeni municijom ispaljenom iz MLRS Tornado-S.

Kako promećuju naši upućeni čitaoci, Rusi su čini se zakasnili, te višecevni raketni sistem Tornado-S nisu na vreme uveli u masovnu upotrebu.

Treba napomenuti da je ukrajinski sistem PVO duž linije fronta poslednjih meseci znatno agresivniji, beleži pogotke ali usled povećanog rizika i gubitke.

Stoga su Oružane snage Ukrajine, da bi sačuvale ljudstvo i opremu, počele da sakrivaju preostale sisteme PVO kako bi otežale njihovo otkrivanje. Borbeni rad vode iz zaseda, nadajući se obaveštajnim podacima i brzoj identifikaciji ruskih ciljeva.

Postepeno, ukrajinski PVO sistem slabe a kako pomoć od Zapada kasni pitanje je kada će se iscrpeti. Kada se oslabi na određeni nivo, ruski vazdušni napadi će očekivano postati češći a srazmerno i razorniji.

HIMARS u ruskoj verziji – Tornado-S

Platforma Tornado-S je značajno nadograđena verzija višecevnog raketnog sistema Smerč (Смерч), poseduje povećan domet i preciznost. Ruska vojska će do kraja ove decenije potpuno preći na novi samohodni višecevnih sistem za lansiranje raketa, sobzirom da će nova platforma velikog kalibra Tornado-S zameniti starije platforme.

himars i tornado s
himars i tornado s

Uprkos godinama, ruska armija je nastavila da koristi zastareli samohodni višecevni raketni sistem BM-27 Uragan, koji je ušao u službu sovjetske vojske kasnih 1970-ih, zajedno sa teškim višenamenskim lanserima BM-30 Smerč iz kasnih 1980-ih. Obe platforme će biti povučene iz upotrebe do kraja 2027.

Jedinica kontrolnog sistema Tornado-S omogućava da svaka municija ima jedinstveni zadatak u letu, omogućavajući borbenom vozilu da salvom napadne nekoliko ciljeva. Zasnovano na inercijalnom navigacionom sistemu sa remenom, sistem može dodeliti domet leta i putanju svakom projektilu.

Efektivni domet raketa preciznog udara je veći od 100 kilometara. Štaviše, preciznost projektila Tornado-S je 15-20 puta veća od municije prethodnika Smerča.

Zbog razmeštanja u Ukrajini, sistem naoružanja je bio u centru pažnje poslednjih nekoliko meseci. Sistem naoružanja je najavljen kao efikasna protivteža američkom HIMARS MLRS.

Jurij Knutov, ruski vojni stručnjak, ranije ga je opisao kao daleko moćniji od HIMARS-a, sobzirom da ima domet gađanja od 120 kilometara i da može da usmeri svaku raketu pojedinačno.

tornado s mrls
tornado s mrls

Tornado-S kalibra 300 milimetara, poznat i kao 9K515 „Tornado-S“, predstavlja značajnu nadogradnju sistema „Smerč“. Sistem naoružanja ima ugrađene sisteme za kontrolu i komunikaciju i automatizovani sistem za navođenje i kontrolu vatre.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version