Naslovna Novosti Masivan napad na ukrajinske ciljeve bombarderima, brodovima i bespilotnim letelicama: Eksplozije u...

Masivan napad na ukrajinske ciljeve bombarderima, brodovima i bespilotnim letelicama: Eksplozije u Kijevu, Harkovu i Lavovu

0
tu 95ms lansira h 101
tu 95ms lansira h 101
google news

Ruska vojska je u noći 7. februara izvela velike napade na vojne objekte i mesta koncentrisanja snaga i tehnike na teritoriji Ukrajine. U operaciji su učestvovali različiti tipovi naoružanja, uključujući dronove kamikaze tipa Geranium, koji već odavno igraju ključnu ulogu u savladavanju ali i odvraćanju pažnje protivvazdušnoj odbrani.

Nakon dve nedelje pauze, ovi udari bespilotnih letelica pokrili su veći deo zemlje, isključujući zapadne regione.

Glavnu snagu udara dali su strateški bombarderi Tu-95MS, koji su između 2 i 3 sata ujutro ispalili krstareće rakete H-101. Nosači raketa dugog dometa Tu-22M3 su u svojim napadima koristili supersonične rakete H-22/32, dopunjavajući arsenal napada raketama H-31 i H-59 koje koriste bombarderi Su-34.

Efikasnost ovih udara zabeležena je u nizu ključnih regiona Ukrajine, uključujući Kijevsku, Harkovsku, Dnjepropetrovsku, Zaporošku i Nikolajevsku oblast, kao i na teritoriji koju kontrolišu ukrajinske trupe u Donjeckoj Narodnoj Republici, tvrde ruski izvori vesti.

U operaciji su takođe učestvovali i brodovi Crnomorske flote Rusije, koji su izveli napade na ciljeve u Lvovskoj i Ternopoljskoj oblasti, što ukazuje na široku geografsku pokrivenost dejstava. Udari su naneli značajnu štetu vojno-industrijskoj infrastrukturi Ukrajine i njenim oružanim snagama.

Izveštava se da bi Rusija mogla da nastavi seriju udara koristeći svoje strateške bombardere koji se idalje nalaze u zoni lansiranja raketa.

Među zabeleženim udarnim tačkama su objekti u gradu Novomoskovsku Dnjepropetrovske oblasti i Umanu u Čerkaskoj oblasti.

lansiranje rakete cirkon 3m22
lansiranje rakete cirkon 3m22

Pored toga, postoje izveštaji o zajedničkim napadima ruskih bombardera i dronova kamikaza na aerodrome i druge vojne objekte u oblastima Kirovograda i Nikolajeva, usled čega je uništeno nekoliko komandnih mesta i punktova za smeštaj neprijateljskog osoblja.

U Harkovskoj oblasti i na desnoj obali Hersonske oblasti takođe su izvršeni napadi na infrastrukturu i naoružanje marinaca Oružanih snaga Ukrajine koji su se spremali da pređu na desnu obalu.

Dodatni ruski vazdušni udari bili su usmereni na ciljeve u blizini Kupjanska u oblasti Harkov, posebno u oblasti južno od Sinkovke, gde su ukrajinske trupe pokušale da se pregrupišu i izvrše kontranapad kako bi povratile kontrolu nad severnim delom ovog strateški važnog grada.

Eksplozije u Harkovu i Nikolajevu javio je i Telegram kanal „Public“, što je potvrdio i gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na svom Telegram kanalu izvestio je o radu sistema PVO u prestonici kao odgovor na pretnje raketama. U vezi sa ovim događajima, širom Ukrajine je u noći 7. februara proglašena uzbuna za vazdušni napad, čime se naglašava ozbiljnost situacije.

Prema izveštajima, ruska vojska izvodi raketne napade na ključne instalacije, uključujući energetske instalacije, objekte odbrambene industrije, vojnu komandu i komunikacione sisteme širom Ukrajine.

tu 22m3 sa protivbrodskom raketom kh 22
tu 22m3 sa protivbrodskom raketom H 22

Kremlj je naglasio da tokom akcija ruska vojska ne napada stambene objekte ili društvenu infrastrukturu, međutim između ostalog ali i kao posledicu dejstva rada PVO vrlo je verovatno ćemo videti slike oštećenih stambenih objekata. Rezultati ukrajinskih PVO trupa idalje nisu zvanično objavljeni.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version