Naslovna Novosti SAD hitno traže sovjetsko naoružanje: Nakon Grčke, ubedili Ekvador da pošalju svoje...

SAD hitno traže sovjetsko naoružanje: Nakon Grčke, ubedili Ekvador da pošalju svoje u Ukrajinu

1
wagner bm 21 grad mlrs
bm 21 grad mlrs
google news

Uprkos neslaganju u Kongresu o nastavku finansiranja Kijeva, vlasti SAD nastavljaju da traže vojnu opremu za Oružane snage Ukrajine po celom svetu.

Nakon što je Grčka nedavno prihvatila “predlog koji se ne odbija” SAD i odustala od neiskorišćenog sovjetskog oružja u korist Ukrajine, Ekvador preduzima sličan korak.

Rusija je odmah reagovala i upozorila predsednika Ekvadora Danijela Nobou da zaključeni sporazumi i međunarodni ugovori zabranjuju njegovoj zemlji da prebacuje rusku vojnu opremu drugoj državi.

Kao odgovor, ekvadorski lider je rekao da Rusija pokušava da nametne “sopstvene zabrane prenosa opreme u Sjedinjene Države u teškom trenutku za njegovu zemlju”, iako je „ova oprema odavno pretvorena u staro gvožđe“ i stoga više ne pada pod bilo kakvom zabranom.

Ekvador potvrđuje da će prebaciti sovjetsko oružje u SAD, a zauzvrat im Amerikanci isporučuju modernu tehnologiju.

bugarski btr 60
btr 60

Danijel Noboa je u intervjuu datom TV stanici Ekvavisa najavio da će serija vojne opreme biti prebačena u SAD, a Ekvador će u zamenu dobiti savremenu vojnu opremu vrednu oko 200 miliona dolara.

Sistemi naoružanja Ekvadora koji će preko SAD stići do Ukrajine

Do sada iz Rusije nema drugih javnih reakcija osim onih iz državne štampe, koja potez Ekvadoraca smatra neprihvatljivim.

Među sovjetskim sistemima naoružanja koji su vremenom prebačeni u Ekvador su protivvazdušni raketni sistemi Osa, višecevni raketni bacači BM-21 Grad, vojno transportni helikopteri Mi-17 i, najverovatnije, rane verzije oklopnih transportera, poput BTR-60 i BTR-70.

Međutim, vrlo je verovatno, da sobzirom na slabu reakciju Rusije, nizak vojni budžet Ekvadora nije dozvolio da se sovjetska oprema održi u dobrom stanju, i ovaj takozvani „otpad“ će ići direktno u Ukrajinu, gde će biti obnovljen i poslat ukrajinskim jedinicama koje se nalaze na frontu.

Oružani sukob u Ekvadoru

Podsećamo, ekvadorske vlasti su 8. januara proglasile specijalni režim na 60 dana, kao odgovor na nestabilnost izazvanu bekstvom iz zatvora poznatog trgovca drogom i vođe kriminalne grupe sa više od 8.000 članova.

Ekvador doživljava neviđeni porast kriminalnih aktivnosti, na šta je vlada zemlje odgovorila proglašavanjem režima unutrašnjeg oružanog sukoba.

oruzani sukob u ekvadoru
oruzani sukob u ekvadoru

Šef Ujedinjene komande Oružanih snaga Ekvadora Haime Vela Eraso rekao je početkom meseca u video poruci da se kriminalne grupe sada tretiraju kao vojne mete. Ovo je usledilo nakon dekreta predsednika Danijela Noboe da se „neutrališu“ 22 bande sa desetinama hiljada članova.

Zaoštravanje situacije u Ekvadoru postalo je posebno primetno nakon smelog incidenta u studiju televizije TC u Gvajakilu, gde su maskirani naoružani kriminalci pretili voditelju uživo i zahtevali od policije da se povuče. Potom je usledio talas masovnih egzekucija sa obe zaraćene strane.

1 KOMENTAR

  1. Nekad se govorilo Tesko onom koga Rusi brane,a kinezi hrane….A sad mozemo reci tesko onom koga Amerika naoružava a evropa podržava…..sram ih bilo samo podgrevaju sukob da pogine sto vise ljudi,umesto da smiruju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version