Naslovna Novosti POČELO JE: SAD krenuli sa napadima na ciljeve u Iraku i Siriji;...

POČELO JE: SAD krenuli sa napadima na ciljeve u Iraku i Siriji; U planu serija udara na milicije koje podržava Iran [VIDEO]

0
b 1b lancer
b 1b lancer
google news

Kao što smo pre par sati najavili, počeli su udari odmazde SAD. Udari su usledili kao odgovor na napad militanata koje podržava Iran dronom na američku vojnu ispostavu u Jordanu u nedelju, u kojem su ubijena tri američka vojnika i ranjeno više od 40 drugih.

Brojni izvori javljaju da su 7 američkih lovaca i 6 dronova sposobnih za lansiranje projektila i bombarder praćeni u vazdušnom prostoru pokrajine Deir ez-Zor u vezi sa početkom udara na Al-Kaim i grad Al-Majadin.

Prema nazvaničnim izvorima SAD snage su napale 85 meta u Siriji i Iraku do sada.

Početak napada usledio je nedugo nakon što je SAD predsednik Džo Bajden prisustvovao dostojanstvenom transferu i susreo se sa članovima porodica vojnika ubijenih u Jordanu.

Zvaničnici su nagovestili da će udari verovatno biti značajniji od prethodnih napada na milicije koje podržava Iran u poslednjih nekoliko nedelja, a koje su se prvenstveno fokusirale na skladištenje oružja ili objekte za obuku.

Navodno Bela kuća želi da preseče, te da pokušaju da odvrate i zaustave dalje napade, a u isto vreme da izbegnu sukob punog obima sa Iranom koji bi izbio u regionu koji je već uzdrmao nastavak rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Bajdenova administracija je signalizirala da bi moglo biti dodatnih akcija u narednim danima. Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u četvrtak da će odgovor SAD biti „višeslojan“.

„Imamo mogućnost da odgovorimo nekoliko puta, u zavisnosti od situacije“, rekao je on na konferenciji za novinare u Pentagonu. „Oni imaju mnogo sposobnosti, ali ja imam mnogo više“, dodao je Ostin misleći na milicije koje podržava Iran.

Bajden pod sve većim pritiskom da odgovori, ali neće sukob sa Iranom

Militanti koje podržava Iran gađali su američke vojne objekte u Iraku i Siriji više od 160 puta od oktobra, a nekoliko republikanskih poslanika pozvalo je SAD da direktno udare unutar Irana kako bi poslali jasnu poruku. Međutim, zvaničnici administracije su bili jasni da bi svaki odgovor bio proporcionalan da ne bi dalje eskalirao stvari u regionu.

„Mi ne tražimo rat sa Iranom. Ne tražimo širi sukob na Bliskom istoku“, rekao je za Si-En-En u ponedeljak Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost.

Bela kuća je u sredu saopštila da veruje da iza napada dronom u Jordanu stoji krovna grupa militanata pod nazivom Islamski otpor u Iraku.

„Verujemo da je napad u Jordanu planirala, finansirala i omogućila grupa pod nazivom Islamski otpor u Iraku, koja sadrži više grupa, uključujući Kataib Hezbolah“, rekao je Kirbi.

On nije hteo da pripisuje egzaktnu krivicu Kataib Hezbolahu, najmoćnijoj miliciji u Iraku koju podržava Iran, rekavši da to nije jedina grupa odgovorna za prethodne napade na američke baze.

„Ovo svakako ima obeležje vrsta stvari koje Hezbolah radi“, rekao je on, dodajući: „Pripisivanje koje našoj obaveštajnoj zajednici zadovoljava je taj da je to uradila krovna grupa koja se zove Islamski otpor u Iraku.”

Američka vojska je od oktobra izvela nekoliko napada na skladišta oružja iranskih zastupnika u Iraku i Siriji, ali nijedan od tih napada nije odvratio militante, u čijih 165 napada je povređeno više od 120 američkih vojnika širom regiona.

Nijedan od drugih napada proksi grupa od oktobra nije doveo do smrti pripadnika američkih službi. Sa druge strane, Iran je više puta ponavljao da ne traži sukob. Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je u petak da njegova zemlja neće pokrenuti rat, ali će “snažno odgovoriti” na nasilnike.

„Više puta smo istakli da nećemo započeti nikakav rat; ali ako opresivna država ili sila žele da nas maltretiraju, Islamska Republika Iran će snažno odgovoriti“, rekao je on u televizijskom govoru u južnoj iranskoj provinciji Hormozgan.

Ipak, bilo je mešovitih poruka od milicija.

U znak mogućih napora da se smire tenzije, Hezbolah je u utorak najavio obustavu svojih vojnih operacija protiv američkih snaga u regionu.

“Objavljujemo obustavu vojnih i bezbednosnih operacija protiv okupacionih snaga (kako zovu američke trupe) – kako bismo sprečili sramotu iračke vlade”, naveo je Hezbolah u saopštenju.

„Nastavićemo da branimo naš narod u Gazi na druge načine i preporučujemo hrabrim mudžahedinima Slobodnih brigada Hezbolaha da izvedu pasivnu odbranu privremeno, ako dođe do bilo kakve neprijateljske američke akcije prema njima.

Međutim, u petak je vođa militantne grupe Al-Nudžaba Akram Al-Kabi rekao da će ta grupa nastaviti da napada američke ciljeve.

Ova priča idalje traje te ćemo ovaj čanak ažurirati blagovremeno…

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version