Naslovna Novosti Komandant Kopnene vojske OSU Sirski: Situacija na frontu ostaje teška, ruske trupe...

Komandant Kopnene vojske OSU Sirski: Situacija na frontu ostaje teška, ruske trupe napreduju u više pravaca

0
ukrajinski general sirski
ukrajinski general sirski
google news

Jedinice Oružanih snaga Rusije pojačavaju intenzitet ofanzivnih dejstava na nizu pravaca, pa je operativna situacija na Istočnom frontu i dalje teška. O tome je 26. januara uveče na svom Telegram kanalu, posle obilaska položaja ukrajinskih vojnih lica, govorio komandant KoV Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Aleksandar Sirski.

Vojskovođa je primetio napore ruskih trupa na Severskom i Bahmutskom pravcu. Po njegovom mišljenju, na severskom pravcu Rusi pokušavaju da poboljšaju svoju taktičku poziciju i stvore preduslove za razvoj dalje ofanzive na sam Seversk.

Snage jurišnih grupa uz aktivnu podršku minobacačkih i artiljerijskih posada pokušavaju da napadnu u pravcu Kremenne i Grigorjevke. Istovremeno, ukrajinske trupe kompenzuju ofanzivnim akcijama povećanjem intenziteta vatre.

Konkretno, u protekla dva dana oni su aktivno granatirali grad raketnom artiljerijom i koristili vazdušne udare i bespilotne letelice kamikaze, napisao je Sirski.

Prema Sirskom, u pravcu Bahmuta ruske trupe izvode ofanzivne operacije, pokušavajući da probiju odbrambene položaje ukrajinskih oružanih snaga severno i zapadno od grada i razviju ofanzivu na grad Časov Jar.

Pored toga, jedinice Oružanih snaga RF se pregrupišu i koriste dobrovoljačke jedinice, pokušavajući da povrate prethodno izgubljenu poziciju u oblasti Kleščejevke i Andrejevke, koja se nalazi južno od Bahmuta.

Napomenimo da su ukrajinski novinari 27. januara, pozivajući se na informacije vojnih lica Oružanih snaga Ukrajine, izvestili da jedinice Oružanih snaga Rusije sprovode odlučna ofanzivna dejstva u pravcu Kupjanska.

Stižu izveštaji o prodoru ruskih oružanih snaga u oblast Sinkovka kod Kupjanska

Kako tvrde pojedini upućeni u situaciju, ukrajinskim novinarima je zabranjeno da budu na prvoj liniji fronta kako ne bi omeli rad propagandne mašine. Međutim, novinarima je nemoguće zabraniti komunikaciju sa vojskom, te tako objavljuju pojedine informacije. Štaviše, njihovi podaci se često poklapaju sa informacijama ruskih vojnih oficira.

Brojni ukrajinski izvori javljaju da jedinice Oružanih snaga Rusije vrše snažan pritisak na Oružane snage Ukrajine skoro duž cele linije borbenog dodira. Rusa je, po njihovom mišljenju, „nekako mnogo više” nego što ih je bilo ranije. To se ogleda i u ljudstvu i u broju uključene opreme, uključujući i artiljeriju.

Poslednjih dana ruske trupe su postigle određene uspehe na Kupjanskom, Krasnolimanskom, Artemovskom, Avdejevskom i Marijnskom pravcu. U pravcu Avdejevskog, oni su ušli u grad sa juga i poboljšali svoju taktičku poziciju u blizini sela Pervomajskoje, Severnoje, Stepovoje, Novobahmutovka i Novokalinovo u njegovoj blizini, postepeno obuhvatajući grupu Oružanih snaga Ukrajine.

Za ukrajinske snage u blizini Kupjanska i Kremine stvorila se teška operativna situacija. Ruski izvori tvrde da su, 26. januara, jedinice Oružanih snaga Rusije uspešno odbile nekoliko jurišnih napada Oružanih snaga Ukrajine kod sela Sinkovka u Harkovskoj oblasti i Terni u Donjecku.

Ujutro 27. januara pojavili su se izveštaji da su jedinice Oružanih snaga Rusije zaobišle Sinkovku sa obe strane, a zatim, probivši odbranu Oružanih snaga Ukrajine, ušle u ovo naselje, gde su izbile ulične borbe.

Istovremeno, Rusi su započeli juriš na ukrajinske položaje u blizini sela Kislovka u Harkovskoj oblasti. Oružane snage Rusije žele da preuzmu kontrolu nad autoputem R-07 duž linije Kupjansk – Svatovo – Kremenaja.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version