Naslovna Novosti SAD će prvi put nakon 15 godina rasporediti nuklearni arsenal u Velikoj...

SAD će prvi put nakon 15 godina rasporediti nuklearni arsenal u Velikoj Britaniji

2
f 35 i b61 nuklearna bomba
f 35 i b61 nuklearna bomba
google news

Usred rastućih tenzija u Evropi, SAD razmatraju opcije za jačanje vojne moći zemalja NATO-a, uključujući moguće raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na britanskoj teritoriji.

Prema pisanju britanske štampe, Pentagon planira da stacionira nuklearno oružje u bazi Lejkenhit u Safolku u Velikoj Britaniji. Ovu informaciju objavila je britanska štampa, posebno Dejli Telegraf.

Ovo će biti prvo raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Britaniji u poslednjih 15 godina. Navodi se da je u januaru 2024. i avgustu 2023. godine. Ministarstvo odbrane SAD počelo da kupuje opremu za pripremu za „nuklearnu misiju“, uključujući hidraulične rampe i balističku zaštitu.

Ranije, 2008. godine, SAD su povukle svoje nuklearno oružje iz Velike Britanije, smatrajući da su rizici hladnog rata stvar prošlosti.

Preispitivanje odluke o razmeštanju nuklearnog naoružanja u Velikoj Britaniji ukazuje na promenu pogleda Vašingtona na vojno-političku situaciju u Evropi. Još nema zvaničnih komentara američkog vojnog resora o ovom pitanju.

Istovremeno, ukrajinska javnost aktivno raspravlja o vestima, radujući se jačanju nuklearnog potencijala NATO-a, ali ne uzimajući u obzir moguće rizike za stanovnike Evrope u slučaju nuklearnog sukoba sa Rusijom.

Garancija za smeštaj (Surety Dormitory)

U zahtevu za vojni budžet američkog vazduhoplovstva za fiskalnu 2024. godinu, od marta 2023, pominje se planirana izgradnja „Surety Dormitory/Garancija za smeštaj“ u vazduhoplovnoj bazi Lejkenhit Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF), otprilike 100 kilometara severoistočno od Londona.

b61 13 nuklearna bomba
b61 13 nuklearna bomba

Termin „Surety Dormitory“ je takođe nakratko pomenut u izjavi američkog Ministarstva odbrane Kongresu tokom saslušanja u martu 2023. godine, ali bez ikakvog konkretnog objašnjenja.

Prema američkom trustu mozgova Federacije američkih naučnika (FAS), „Surety“ je termin koji se obično koristi u Ministarstvu odbrane SAD i Ministarstvu energetike te se odnosi na sposobnost SAD da čuva nuklearno oružje bezbednim i sigurnim.

U dokumentima koje je pregledao FAS navodi se da SAD Vazduhoplovstvo planira da izgradi novu kasarnu sa 144 kreveta kako bi primila povećanje broja vojnog osoblja kao rezultat planiranja misije „Surety“. Početak izgradnje ovog objekta planiran je u junu 2024. godine, a završetak u februaru 2026. godine.

FAS istraživački centar je ranije naveo da se Velika Britanija pojavljuje u dokumentu o budžetu Ministarstva odbrane SAD za fiskalnu 2023. godinu kao deo „Programa ulaganja u bezbednost NATO-a“.

Sistemi za skladištenje i bezbednost oružja (poznati kao VS3) u bazi Lakenhit izgrađeni su unutar skloništa za vazduhoplovne napade gde su takođe stacionirani borbeni avioni.

Ukupno 33 VS3 silosa su instalirana u bazi Lejkenhit tokom 1990-ih, od kojih je svaki mogao da sadrži do četiri bombe B61, za maksimalni kapacitet od 132 nuklearne bojeve glave. Kad god je u prošlosti nuklearno oružje povučeno iz evropskih vazdušnih baza, njihovi silosi su stavljeni na „konzervaciju“.

Nadogradnja vojnih skladišta nuklearnog oružja u britanskoj bazi Lejkenhit odvija se dok se nova 495. lovačka eskadrila (bazirana u RAF Lakenhitu) priprema da postane prva eskadrila američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi koja će rasporediti avion F-35A Lightning II koji ima nuklearnu sposobnost.

B61 nuklearna bomba

B61 je grupa nuklearnih bombi stvorenih 1960-ih i testiranih u podzemnim nuklearnim eksperimentima u Nevadi. Tokom godina razvijeno je oko dvanaest varijanti bombe, od kojih je većina stavljena van upotrebe tokom godina.

U evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Belgiju, Nemačku, Italiju i Tursku, nalazi se oko 100 američkih nuklearnih gravitacionih bombi B61.

Iako SAD poseduju bombe B61, posade iz zemalja NATO-a gde se bombe čuvaju obučene su da ih utovare i transportuju.

B61 NUKLEARNA TAKTIČKA BOMBA
B61 NUKLEARNA TAKTIČKA BOMBA

Dugo vremena, zagovornici kontrole naoružanja tvrde da bomba B61 više nije vojno od pomoći i da je treba ukloniti iz Evrope.

Ideja je na kraju potpuno napuštena nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad Krimom 2014. B61-12 je najnovija verzija serije B61 nuklearnih bombi koje se mogu baciti iz aviona.

B61-12 je dizajniran da unapredi nuklearne sposobnosti američkog vazduhoplovstva i drugih savezničkih nacija. Bomba se može lansirati sa različitih vazdušnih platformi, uključujući B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 i B-21.

Ista Federacija američkih naučnika (FAS) objavila je izveštaj 3. aprila, koji je uključivao fotografiju nuklearne bombe Sjedinjenih Država smeštene u holandskoj vazdušnoj bazi za koju se veruje da je oštećena.

2 KOMENTARA

  1. Šta to znači, da će po prvi put nakon 15 godina? Dali je imala raspoređeno oružje pre toga,ako jeste, onda nije po prvi put …?
    I dali ima U .K. nuklearno oružje, ili je sve iz USA…?

    • Pa imali su amerikanci svoje nuklearke raspoređene, tamo do 2000-te ili tako nešto, u vidu avijacijskog nuklearnog arsenala, slično kao što još uvek imaju raspoređeno nešto svojeg avijacijskog nuklearnog arsenala u Nemačkoj, Italiji i Belgiji. Britanski nuklearni arsenal je na podmornicama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version