Naslovna Novosti Severna Koreja nema mira, ponovo lansirala nekoliko krstarećih projektila u more

Severna Koreja nema mira, ponovo lansirala nekoliko krstarećih projektila u more

0
severna koreja nema mira ponovo lansirala nekoliko krstarecih projektila u more
severna koreja nema mira ponovo lansirala nekoliko krstarecih projektila u more
google news

Severna Koreja je u sredu ispalila nekoliko krstarećih projektila u more kod svoje zapadne obale, preneo je Rojters, pozivajući se na južnokorejske vojne komandante.

Rakete su lansirane u sredu oko 7:00 po lokalnom vremenu (dan ranije, 23:00 po beogradskom vremenu). Lansiranja trenutno analiziraju južnokorejske i američke obaveštajne službe, piše Rojters.

Poslednjih nedelja, tenzije su porasle na Korejskom poluostrvu nakon testova Severne Koreje i artiljerijske vatre na pomorskoj granici između dve zemlje. Sa druge strane, specijalne jedinice južnokorejske mornarice već 10 dana učestvuju u obuci duž istočne obale u provinciji Gangvon, na granici sa severom.

Pjongjang je saopštio da je početkom januara testirao hipersoničnu raketu srednjeg dometa na čvrsto gorivo, lansiranje su osudile Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan.

severna koreja sprovela testiranje hipersonicne rakete srednjeg i dugog dometa na cvrsto gorivo
severna koreja sprovela testiranje hipersonicne rakete srednjeg i dugog dometa na cvrsto gorivo

Osim toga, Kim Džong Un je izjavio da je Južna Koreja „glavni neprijatelj“ DNRK, rekavši da ujedinjenje više nije moguće.

U Severnoj Koreji srušili „Luk ponovnog ujedinjenja“ – simbol ujedinjenja dve Koreje

NK njuz je 23. januara izvestio o rušenju Luke ponovnog ujedinjenja u Pjongjangu, simbola ujedinjenja Severne i Južne Koreje. Ovu informaciju potvrđuju i satelitski snimci: na fotografijama od 19. januara luk je i dalje na mestu, dok se do 23. januara više ne vidi.

Međutim, kako navodi Rojters, ova tvrdnja se ne može proveriti.

Luk ponovnog ujedinjenja, visok oko 30 metara i širok 61,5 metara, nalazio se iznad ulice Tongil (Ujedinjenje) na jugoistoku severnokorejske prestonice. Ovaj spomenik, podignut 2001. godine, prikazuje dve žene iz Severne i Južne Koreje koje drže amblem celog Korejskog poluostrva.

Ova odluka usledila je nakon izjave severnokorejskog lidera Kim Džong-una 15. januara na 10. sednici Vrhovne narodne skupštine DNRK. On je upozorio na rizik od rata sa „neprijateljskim” Jugom i pozvao na uništenje međukorejske železničke pruge i uklanjanje spomenika u Pjongjangu. Očigledno, ovo naređenje je izvršeno.

luk ponovnog ujedinjenja dve koreje
luk ponovnog ujedinjenja dve koreje

Analitičari kažu da odluka Kim Džong Una da sruši Luku ponovnog ujedinjenja šalje značajan signal i domaćoj publici Severne Koreje ali i Južnoj Koreji. Ova akcija simbolizuje napuštanje čak i daleke perspektive mirnog ujedinjenja sa Jugom, ostavljajući ovu ideju u prošlosti.

Rušenje ovako značajnog simbola ujedinjenja dve Koreje jasan je pokazatelj trenutnih tenzija između dve zemlje. Ovaj događaj takođe odražava želju severnokorejskog rukovodstva da ojača svoju poziciju i pokaže odlučnost u zaštiti svojih interesa u međunarodnoj areni.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version