Naslovna Novosti Nemačka će Kijevu po prvi put poslati vojne helikoptere, Sikorsky Sea King...

Nemačka će Kijevu po prvi put poslati vojne helikoptere, Sikorsky Sea King MK41 namenjene potrazi i spasavanju

1
nemacka ce kijevu po prvi put poslati vojne helikoptere sea king mk41
nemacka ce kijevu po prvi put poslati vojne helikoptere sea king mk41
google news

Prvi put od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, Nemačka će Kijev snabdevati vojnim helikopterima. Šest rashodovanih Sea King će biti transportovani u Ukrajinu u drugoj polovini ove godine.

Kako je saopštilo nemačko Ministarstvo odbrane, šest višenamenskih aviona „Sea King” isporučuju se u Kijev direktno sa inventara Bundesvera (nemačke vojske), prenosi agencija Rojters. Bundesver je prešao na upotrebu NH 90 NTH Sea Lion još od 2020. godine.

Uz helikoptere Sea King Mk41, Ukrajina će dobiti i dodatnu opremu, rezervne delove i obuku posade. Isporuka helikoptera trebalo bi da bude obavljena u drugom kvartalu ove godine, preneo je AFP.

„Sea King je dokazan i robustan helikopter koji će pomoći Ukrajincima u mnogim oblastima: od nadzora Crnog mora do transporta trupa. To je prva nemačka isporuka ove vrste“, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da su vojne isporuke iz Nemačke Ukrajini dostigle ukupno oko šest milijardi evra od početka ruske invazije u punom obimu.

Mk 41 je verzija Sea Kinga za potragu i spasavanje napravljena za nemačku mornaricu, sa dužom kabinom. Proizvedene su 23 jedinice, a 20 aviona je nadograđeno od 1986. godine sa dodatnim Ferranti Seaspray radarom, koji je imao mogućnost da nosi projektile. Od 2006. godine, motori nemačkog Sea Kinga dobili su povećanje performansi.

Sea King je široko korišćen helikopter koji koriste razne oružane snage širom sveta. U Nemačkoj, Sea King je korišćen za niz pomorskih uloga, uključujući protivpodmorničko ratovanje, transport i traganje i spasavanje.

Vredi napomenuti da helikopteri Sea King nisu nešto potpuno novo za Ukrajinu, ranije su tri slične letelice Kijevu isporučili Britanci. Helikopteri su leteli sopstvenim pogonom sa britanske teritorije u Ukrajinu.

Prvi je bio u januaru prošle godine, poslednji u maju. Sva tri helikoptera, izgrađena krajem 70-ih – početkom 80-ih godina prošlog veka, bila su u sastavu britanske mornarice i povučena su iz upotrebe 2015-2016, pošto je ovaj model helikoptera uklonjen iz službe britanske flote. U ukrajinskoj mornarici se koriste u potrazi i spasavanju.

Sikorsky H-3 Sea King ili S-61, takođe poznat kao Jolly Green Giant u svojoj SAR (potraga i spasavanje) verziji, je višenamjenski helikopter sa dvostrukom osovinom, opremljen turbinom, američkog proizvođača helikoptera Sikorsky Aircraft Corporation. Koristi ga mornarica Sjedinjenih Država i brojne druge trupe i države.

Kuleba kritikovao Zapad

U jučerašnjem intervjuu nemačkim glasilima Bild, Welt i Politiko, šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba kritikovao je da Zapad, posle uzastopnih ruskih vazdušnih udara, snabdeva napadnutu zemlju nedovoljnom količinom PVO opreme i artiljerijske municije.

„Današnji napadi (na Kijev i Harkov) jasno pokazuju da je potrebno isporučiti više sistema protivvazdušne odbrane i više protivvazdušnih raketa“, rekao je on.

dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap
dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap

Kuleba je takođe rekao da nije odustao od nade da bi Berlin mogao da snabdeva Kijev raketama dugog dometa Taurus, iako je prošle nedelje većina poslanika Bundestaga glasala protiv tog poteza.

Sea King MK41 u Bundesveru

U pitanju je bio radni konj nemačke pomorske avijacije od sredine 1970-ih. De fakto, glavna sposobnost višenamenskog transportnog helikoptera je traganje i spasavanje u nemačkim pomorskim oblastima.

Pored svoje baze u Nordholcu blizu Kukshafena, nemački pomorski avijatičari imaju ispostave na severnim ostrvima Borkum i Heligoland i na obali Baltičkog mora u Varnemundeu.

Tehnički, Sea King je predodređen za ovaj zadatak. Ima veliki domet od preko 1.500 kilometara, ima radar i infracrvenu kameru, veoma je robustan, te može da leti i u najgorim vremenskim uslovima.

Još jedan plus je njegov specifičan dizajn kao amfibijski helikopter: oblik trupa i nosača omogućavaju mu da sleti u mirnom moru. Po pravilu, međutim, posada koristi ugrađeno vitlo za spasavanje. Ako bi Sea King morao da izvrši hitno sletanje na more po lošem vremenu, plutajuća tela bi mu dala dodatnu plovnost koja mu je bila potrebna da ostane na površini.

sea king u bundesveru 1
sea king u bundesveru 1

Nemačka mornarica takođe koristi Sea King za transport osoblja i materijala. Ako Sea King uđe u zonu rizika – na primer kada ubaci specijalne snage u operativno područje – može biti naoružan teškim mitraljezima. Da bi se zaštitio u takvim situacijama, može da baca mamce.

Poslednji pad Sea King-a u službi Bundesvera zabeležen je 1998. godine u Severnom moru. Još jedan helikopter je prethodno zamenjen novim Sea Kingom nakon nesreće.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version