Naslovna Novosti PVO sistemi u Sankt Peterburgu pozicionirani protiv NATO-a, a ne za napade...

PVO sistemi u Sankt Peterburgu pozicionirani protiv NATO-a, a ne za napade sa juga iz Ukrajine – ISW

Rusija je prinuđena da povuče deo svoje protivvazdušne odbrane sa fronta

2
pancir sistem
pancir sistem
google news

Ukrajina je ovog vikenda ozbiljno pogodila objekte koji se nalaze daleko unutar teritorije Ruske Federacije.

Ukrajinci su 21. januara ujutru uspeli da pogode infrastrukturu vojne industrije u Tulskoj oblasti. U regionu južno od Moskve, u fabrici Ščeglovski Val, sistemi Pancir-S i Pancir-S1 se proizvode kako za Oružane snage Ruske Federacije, tako i za izvoz.

Takođe ovog vikenda ukrajinski dronovi su pogodili gasni terminal morske luke Ust-Luga u blizini Sankt Peterburga. Prema izvorima ukrajinskog Unian-a, napad je bila operacija koju je pripremila SBU, Služba bezbednosti Ukrajine.

U noći 21. januara u luci Ust-Luga, Lenjingradska oblast, izbio je požar na teritoriji hemijskog terminala kompanije Novatek, usled čega je jedan rezervoar zapremine 100 kubnih metara i pumpa za pumpanje tečnog prirodnog gasa su oštećeni. Ovo prenosi TASS pozivajući se na dežurnu službu uprave okruga Kingisep.

Važno je napomenuti da je ovaj incident usledio nakon napada dronom na luku Ust-Luga iste noći. Cilj napada bilo je veliko skladište gasa na terminalu Novatek. Kako je saopšteno iz kompanije, zbog požara je obustavljen tehnološki proces na terminalu.

Ciljana oblast se nalazi u Finskom zalivu, oko 170 km zapadno od Sankt Peterburga i 35 km od granice sa Estonijom. Kompleks Ust-Luga se fokusira na preradu stabilnog gasnog kondenzata u laku i tešku naftu, mlazno gorivo, mazut i ulje. Proizvodi koji se obrađuju na njegovih 12 terminala šalju se na međunarodna tržišta preko obližnje luke.

Pored ova dva, takođe, 20. januara prijavljene su eksplozije na području grada Smolenska, što ukazuje na moguće udare Ukrajine u tom području.

Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) citiraju ruskog insajdera koji tvrdi da ruska protivvazdušna odbrana slabo pokriva region Lenjingrada (Sankt Peterburga).

Ruski sistemi PVO u Lenjingradskoj oblasti su najverovatnije pozicionirani za odbranu od hipotetičkih NATO napada koji bi mogli doći sa severozapada i zapada.

dronovi napali gasni terminal u luci kod sankt peterburga
dronovi napali gasni terminal u luci kod sankt peterburga

Ukrajinski udari u Lenjingradskoj oblasti mogli bi da podstaknu ruske snage da prebace sisteme protivvazdušne odbrane kratkog dometa duž očekivanih putanja ukrajinskih dronova kako bi branili potencijalne ciljeve od strateške vrednosti.

ISW stručnjaci veruju da ruske snage koje koriste sisteme protivvazdušne odbrane kratkog dometa kao što je Pancir možda neće moći da angažuju sve važne potencijalne ciljeve u Lenjingradskoj oblasti bez pomoći dodatnih sistema u toj oblasti, te da ako se ukrajinski napadi duboko u pozadinu Rusije nastave, mogu povećati pritisak na rusku PVO u celini.

Treba napomenuti da je terminal Ust-Luga kod Sankt Peterburga, pogođen dronovima, jedan od najnovijih i najvažnijih u Rusiji. Radi za izvoz, ali i obezbeđuje gorivo za potrebe Rusije.

Ukrajina napada duboko unutar Rusije ali se povlači na frontu

U noći 19. januara, ukrajinske snage su takođe pokrenule napade na ruske pozadinske objekte. Jedan od njih je bio prilično uspešan. Cilj je bilo skladište nafte u regionu Brjanska.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je ukrajinska bespilotna letelica presretnuta sredstvima elektronskog ratovanja; ali je dron uspeo da svoju municiju ispusti na rezervoar za gorivo. Zbog toga je u depou izbio veliki požar.

Još jedna ukrajinska bespilotna letelica gađala je jednu od najvećih ruskih fabrika baruta u Tambovskoj oblasti. Fabrika proizvodi barut za sve vrste naoružanja i artiljerijskih sistema. Takođe je glavni dobavljač oklopnih potkalibarskih metaka za ruske tenkove.

Bespilotna letelica nije uspela da stigne do objekta i pala je u blizini. Ruska vojska nije komentarisala incident, gde se pretpostavlja bespilotna letelica nije presretnuta te da je mogla da padne usled nekog kvara.

Ukrajinski udari dronova se nastavljaju usred ruskih ofanziva na frontu.

Ministarstvo odbrane Rusije je 18. januara tvrdilo da su Rusi preuzeli kontrolu nad selom Veseloje. Naselje se nalazi jugoistočno od Severska, koji zauzvrat služi kao važno uporište ukrajinske vojske u Donbasu.

Pobeda u Veselom je omogućila ruskoj vojsci da ispravi liniju fronta i pređe lokalnu reku. Kao rezultat toga, ukrajinske trupe su bile prinuđene da se povuku na sever i uspostave nove linije odbrane.

Istovremeno, ruske snage su izvršile napad na selo Belogorovka koje se nalazi severoistočno od Severska. Kontrola ovog naselja otvoriće dalji put za rusku ofanzivu na sam grad Seversk.

U međuvremenu, ruske snage su nastavile ofanzivne operacije u svim pravcima u i oko Avdejivke. Nedavno su preuzeli kontrolu nad nekoliko stambenih četvrti, koje okružuju fabriku hemikalija sa severoistoka.

Nakon što je ruska vojska poslala pojačanje u Kamenku, napredovali su i približili se istočnim ulicama Avdejivke. Oni takođe vrše napade na jugoistočni deo Avdejivke, gde napreduju u stambenim naseljima. Na jugu je juriš na okrug Himik.

Na zapadnoj periferiji Donjecka, ruske snage su napredovale u Pervomajskom i preuzele kontrolu nad jezerom u istočnom delu grada.

Nakon što su Rusi preuzeli kontrolu nad Marinkom, delimično su opkolili Novomihajlovku na jugu. Ukrajinska vojska je izgradila liniju odbrane u selima i obližnjim naseljima, ali je bila iznenađena.

Rusi ne jurišaju na selo, već ga zaobilaze sa juga i na širokom frontu prilaze putu za Ugledar. Kao rezultat toga, velika ukrajinska grupacija u Ugledaru uskoro bi mogla biti opkoljena sa severa.

Dok su se napadi na rusku teritoriju intenzivirali, ukrajinske snage doživljavaju sve više poteškoća na liniji fronta oko Donjecka i Kremine.

Od 21. januara, ruske jedinice koje su napredovale oslobodile su selo Krahmalnoje u Harkovskoj oblasti i probile ukrajinsku odbrambenu liniju u Avdijevki ulazeći u ključnu oblast oko Donjecka. Sukobi tamo su u toku.

Ukrajinski napadi dronova i raketa u periodu između 17. i 21. januara 2024

  • 21. januara ruski PVO sistemi oborili su 3 projektila iznad Crnog mora;
  • 21. januara, napadi dronovima OSU oštetili su dva tankera i pumpnu stanicu u luci Ust-Luga u Lenjingradskoj oblasti;
  • Ruski PVO sistemi su 21. januara oborili pet bespilotnih letelica OSU iznad Smolenske oblasti;
  • 20. januara ruski sistemi protivvazdušne odbrane osujetili su napad dronom na objekte u Orlovskoj oblasti;
  • 20. januara, ruski sistemi PVO oborili su četiri drona OSU iznad regiona Tula;
  • 19. januara OSU je dronom napala skladište nafte u blizini grada Brjanska;
  • 17. januara ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dron OSU iznad Lipecke oblasti;
  • Ruski PVO sistemi su 17. januara presreli i oborili 34 drona OSU iznad Rostovske i Volgogradske oblasti.

2 KOMENTARA

  1. Bravo rusi, osvojili su dva sela, sad će imati čučavce umesto da kenjaju na otvorenom, putko da im da orden. Jebeš ona tri terminala za preradu nafte koristiće mazut.

    • Bas si pametan. Pa terminal au Amerikanci unistili da bi mogli vise svog gasa da prodaju. A kako je Rusija ogromna zemlja, tu ne moze bas svaki pedalj da se brani. Bira se po prioritetu. A oni su znali gde da udare, a da to moze da prodje. Nemoj se radovati previse. Ovo i ovakve stvari sigurno nece imati uticaja na konacan ishod. Ukrainci su 8 godina spaljivali i progonili Ruse, a Putin cutao. I Ukri se radovali. Mislili, ne moze im niko nista. A sad… Ukrainci prepolovljeni. Tako i SAD, misle da su sila. Ali smatram da ce ovo huskanje Ukrajine na nos da im izadje. Samo gledaj.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version