Naslovna Novosti BBC Rusija: do sada ukupno stradalo 42.284 ruskih vojnika; Moskva: Kijev izgubio...

BBC Rusija: do sada ukupno stradalo 42.284 ruskih vojnika; Moskva: Kijev izgubio 5.600 boraca ove nedelje

Intenzitet upotrebe izrazito razornih termobaričnih raketa iz sistema TOS-1A povećan

7
tos 1a
tos 1a
google news

Ukrajinski gubici na različitim frontovima rata dramatično se povećavaju kao rezultat nedostatka municije koja sada muči ukrajinsku vojsku.

Sa druge strane, ruska armija je povećala intenzitet bombardovanja i pre svega upotrebu izrazito razornih termobaričnih raketa iz sistema TOS-1A.

Ukrajinski gubici povećani – 5.600 mrtvih za sedam dana!

Ukrajinska vojska je pretrpela velike gubitke tokom borbi na frontu gde ruske snage imaju vojnu inicijativu u svim pravcima, saopštila je Moskva u petak.

U pravcu Kupjanska, ruske snage su se suočile sa 25 napada 32., 115. motorizovane, 57. motorizovane pešadijske, 25. i 95. vazdušno-desantne brigade. Ukrajinske snage su potisnute u okrug Tabajevka u Harkovu.

Ukrajinski gubici su iznosili preko 560 vojnika, 10 tenkova, osam borbenih oklopnih vozila, 26 vozila i osam topova. Pored toga, uništena su dva skladišta municije.

U pravcu Krasnog Limana, ruske snage su odbile 17 napada četiri ukrajinske brigade u oblastima Červonaja Dibrova u Lugansku, Jampolovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Serebrjanskoj šumi.

Prema pisanju ruskih medija, Ukrajinci su izgubili do 1.520 vojnika, jedan tenk, 21 borbeno oklopno vozilo, 34 automobila, kao i osam topova u ovom pravcu.

Teške borbe vođene su u okrugu Kurdjumovke, Antonovke, Bogdanovke, Kleščejevke i Andrejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ukrajinski gubici na ovom pravcu iznosili su više od 1.880 vojnika, 17 tenkova, 27 borbenih oklopnih vozila, dva lansera protivvazdušnog raketnog sistema Strela-10, 86 automobila i 28 topova.

U pravcu južnog Donjecka sukobi su bili koncentrisani u oblasti Novomihajlovke. Ukrajinci su izgubili 965 vojnika (stradalih i ranjenih), dva tenka, šest borbenih oklopnih vozila, jedan lanser protivvazdušnog raketnog sistema Strela-10, 24 vozila i 15 topova.

U Zaporožju su prijavljeni sukobi visokog intenziteta u regionima Verbovoje, Mala Tokmačka i Rabotino. Prema ruskim izvorima vesti gubici ukrajinske vojske na ovom pravcu iznosili su do 395 vojnika, jedan tenk, devet borbenih oklopnih vozila, 16 vozila i 10 topova.

U Hersonu su tri ukrajinske brigade angažovale ruske snage u oblasti Mihajlovke, Tjaginke i Ivanovke. Ukrajinska vojska izgubila je do 325 vojnika, tri tenka, 29 vozila i 25 topova, prema ruskim izvorima.

BBC Rusija: Do sada je poginulo najmanje 42.000 ruskih vojnika

Do juče, 20. januara, postala su poznata imena 42.284 ruskih vojnika koji su poginuli u ratu u Ukrajini, tvrdi BBC.

Gubitke su izračunali prozapadni sajt Medijazona i Ruski servis Bi-Bi-Si u saradnji sa grupom dobrovoljaca. Više od 1.600 ljudi dodato je broju poginulih od prethodnog broja objavljenog 29. decembra.

Novinari pomenutih medija koji učestvuju u istrazi javljaju da je među poginulima 7.810 bivših zatvorenika koji su za rat regrutovani iz zatvorskih kolonija (KPZ). 5.089 poginulih bili su vojnici.

Dana 19. januara potvrđeno je da je poginulo više od 3.000 oficira ruske vojske i drugih snaga bezbednosti. Njih 349 imalo je čin pukovnika ili viši.

Većina poginulih je iz Sverdlovske, Čeljabinske i Rostovske oblasti, kao i iz Burjatije.

tos 1 termobaricno oruzje
tos-1

Registracija umrlih vrši se iz otvorenih izvora – izveštaja lokalnih uprava, medija i rodbine poginulih, kao i podataka sa groblja. Ruski servis Bi-Bi-Si tvrdi da broj mrtvih identifikovanih na ovaj način navodno ne odražava pravi nivo žrtava.

TOS-1 sve češći na frontu

Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje “specijalne operacije” u Ukrajini.

Tokom operacije testirana je i unapređena verzija sistema, nazvana TOS-2, naoružana snažnijim raketama većeg dometa. Od nedavno zabeležena je sve češća upotreba ovih sistema na frontu dugočkom i do 800 kilometra.

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mm sa termobaričnim bojevim glavama.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje.

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

TOS-1A
TOS-1A

TOS-1A je u stanju da ispali celu svoju salvu raketa za manje od 12 sekundi. Obično njime upravlja tročlana posada i može se transportovati drumskim, železničkim ili vazdušnim putem.

Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочка na kamionima Урал-63704-0010 serije Торнадо-У. TOS-1A su koristile ruske snage u nekoliko sukoba, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat, rusko-gruzijski rat i građanski rat u Siriji.

7 KOMENTARA

  1. Верујем да Руси имају ове губитке, који су вероварно већином из прве године рата, јер тзв.Укри су такодђе тврди и храбри људи, у суштини то је исти ген – русски – јер прво име територије данасшње Украјине је било Русс, и ту је Русија као држава и настала, а ово сад је одвојила одредђена разлика у језику, чисто дијалекатска, а утицала је католичка вероисповедст на западу Украјине. / И питање а што тај ББС-и није објавио и украјинске губитке, чисто поради новинарске коректности?

  2. Ne postoji Bbc Rusija, jer je Rusija toj špijunskog organizaciji pre više od godinu dana zabranila rad, a primenjujući recipročne mere.

  3. Тос 2 има ракете домета до 10 км(по неким руским изворима и до 15 км),надам се да ће наши наставити са развојем наше термобаричне у 128 мм калибру која је била у проспекту за партнер са дометом 7 км,само би тај пројекат дао едепроу,јер кад су стари Г2000 простом заменом мотора извели са 20 на 40 км,сигуран сам да би овде могли да дигну домет на 15 км, иначе савршено оружје за утврђене тачке,бункере и тд

    • Veliko je gubljenje preciznosti sa povećanjem dometa, jest da salva raketa unistava pola kvarta, al na vecoj udaljenosti rakete bi bile jos nepreciznije. Dovoljno je i ovako.

      • Са тим да си на 7 км изложен са много ствари којима противник може да те поклопи

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version