Naslovna Novosti Novi kamikaza dron Jastreb’ uskoro u naoružanju ruskih snaga

Novi kamikaza dron Jastreb’ uskoro u naoružanju ruskih snaga

4
jastreb dron kamikaza
jastreb dron kamikaza
google news

Oružane snage Rusije uskoro će dobiti novi dron kamikaza, Jastreb, koji je razvio konstruktorski biro Stratim. Ovaj dron je budžetski analog poznatog modela Geran i nalazi se u fazi testiranja prototipa leta. Završetak radova na Jastreb planiran je za prvu polovinu 2024. godine.

“Jastreb” se razvija u dve verzije, koje se razlikuju po tipu motora.

Verzija sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem biće sposobna za brzine do 300 km/h, dok će model sa mlaznim motorom moći da dostigne brzine do 700 km/h.

Dron ima domet gađanja cilja do 350 km, raspon krila od 1,5 metara, težinu pri poletanju do 45 kg i težinu bojeve glave od 16 kg.

Dron je otporan na sisteme elektronskog ratovanja i opremljen je sistemom mašinskog vida za precizan pristup meti. Planirano je da se „Jastreb“ koristi i kao pseudo-krstareći projektil – meta mamac za skretanje pažnje neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane.

Prema rečima predstavnika Konstruktorskog biroa Stratim, Jastreb je koordinatno vođeno leteće krilo sposobno da pogađa ciljeve na udaljenosti do 350 km.

Završetak ciklusa letnih ispitivanja prototipa očekuje se u bliskoj budućnosti, nakon čega je planirano da se pređe na letna ispitivanja uvećane kopije.

jastreb dron
jastreb dron

Podsetimo, nedavno je na teritoriji Ukrajine zabeležen napad kamikaza bespilotne letelice „Geran” u mlaznoj verziji, koja je razvijala brzinu veću od 500 km/h. Ukrajinski izvori su izvestili o ovom događaju, demonstrirajući olupine bespilotne letelice.

Od septembra 2022. godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve. U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Ukrajina troši više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na proizvodnju i lansiranje

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica u osnovi iranskog dizajna.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze.

Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra 2023. godine, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

geran 2
geranj 2

Čak i ako dronovi koji nisu mamci već jure ka cilju budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju.

U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak.

4 KOMENTARA

  1. A gde su cuveni dronovi Zeljka Mitrovica o kojima se raspituju najmocnije svetske sile,kada ce se oni naci u upotrebi?

  2. MOLKM BOGA I ZALOST ZA NEVINE ZRTVE:Kada ce Rusi da zavrsse ovaj rat odnosno Zapad da svati da nemoze da ga dobije jer iza Rusije stoji tri cetvrtine sveta i poslace Rusiji naoruzanje sve dok nepobedi Ukrajnu .E kada bi se sad rat zavrssio laksse se disse.Svet bi odahnuo.Ali tek pocinje nevidjeno prestrojavanje i ujedinjenje sveta u savdz sa Kina.Rusija.Jndija.Brazil.Iran.Saud.Arabjjs. S.koreja.Vijetnam i ostale zemlje.Pitam sta razmissljaju zemlje Amerike i Evrope ako im ovaj savez prvo otkaze platni promet Dolarom.Dolar je amerikancima naj jace oruzje na svetu.SStampaju ga danju i nocu i pokrivaju i kupuju po svetu sve ssto stignu.Amerikanci nemaju broj koliko je dosada milijardi triliona dolara odsstampano i pussteno u svet.SSta ako ove zemlje udare enargo Americi i Evropi na trgovinu.Pa enbargo na gas i naftu.SStace onda biti kada Rusija sve to ima najvjsse na Svetu ima i hrane da hrani dve rrecine sveta fraj.Narocito sada kada oripoji Ukrainu sebi Rusi sa Ukrainskom teritorijom postaju gospodari sveta u hrani zitaric.Dali je Evropa normalna ssta radi hoce sebe da vrati dva veka unazad.A zato se i Evropa ujedinila da bi imali zajedncku valutu EVRO sstampaju ga i pusstaju bez pokrica isto kao i Dolar.Svet ako nepreduzme nessti Dolar i Evro unusstice sve.CEO SVET.

    • @Zoran/ Брате, јесам русофил јер су нам само они помагали кроз историју, али ти си наивно дете. Западни англосаксонско-германски свет се лако уједињује јер су сви исти, а остатак света који помињеш је сасвим различит и то увек иде теже и увек ће неко постигнуто јединство бити под ризиком.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version