Naslovna Novosti Bivši gensek NATO: Ako Zapad prekine naoružavanje Kijeva, imaćemo povlačenje iz Avganistana...

Bivši gensek NATO: Ako Zapad prekine naoružavanje Kijeva, imaćemo povlačenje iz Avganistana ‘na steroidima’

1
taurus kepd 350
taurus kepd 350
google news

Očekuje se da će SAD pronaći rešenje za blokadu vojne podrške Ukrajini, osim ukoliko ne žele da saznaju da su bacile 48 milijardi dolara kroz prozor, generalno zvuči retorika koju promovišu svi NATO izvori vesti ovih dana.

“Podrška Zapada Ukrajini je na prekretnici”, tvrdi se u brojnim apelima. Zaustavljanje isporuke vojne opreme Ukrajini moglo bi da ima ozbiljne posledice po ukrajinsku odbranu i moglo bi da približi Rusiju istočnom krilu NATO-a, tvde.

Najnovija epizoda u sapunici je odlaganje isporuke krstarećih raketa Taurus, dometa 500 km, nakon što je nemački parlament glasao protiv.

Međutim, čini se da je odluka nemačkog zakonodavstva bila ukaljana unutrašnjim političkim sporovima (pošto je Slobodna demokratska partija – koja promoviše isporuke Taurusa – rekla da neće glasati sa demohrišćanima/socijalistima, sindikatom CDU/CSU), kako prenosi tagesspiegel. Dakle, reklo bi se po receptu SAD.

Jedan broj bivših i sadašnjih zvaničnika ili saradnika NATO oseća da je trenutno strašno važan trenutak kroz koji Ukrajina prolazi.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, bivši premijer Velike Britanije, kaže da je situacija “slična periodu 1930-ih, kada je ulogu Vladimira Putina igrao Hitler”.

sunak i zelenski
sunak i zelenski

Rat u Ukrajini ostaje Kameronov „apsolutni prioritet broj jedan“. „Jedna stvar koju možemo da uradimo je da ove godine pokažemo da Putin ne pobeđuje“, rekao je Kameron.

Bivši generalni sekretar NATO-a: Zaustavljanje američke pomoći Kijevu „bilo bi povlačenje iz Avganistana na steroidima“

Uloga Evrope u podršci Ukrajini je veoma važna (do sada u vrednosti od oko 59 milijardi dolara), ali je američka podrška ključna, čak i ako je manja (48 milijardi), izjavio je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, u intervjuu za Politiko.

On zahteva od demokrata da se dogovore sa republikancima po pitanju južne granice sa Meksikom i da oslobode novac za 4 glavna pitanja: „podrška Ukrajini, podrška Izraelu, podrška Tajvanu i rešavanje graničnog problema”.

Ukoliko se ne nastavi pomoć Ukrajini „desilo bi se povlačenje iz Avganistana na steroidima“, smatra Rasmusen, koji je čvrsto uveren da bi ‘prekid pomoći Ukrajini mogao da otvori put pobedi Moskve i oslabi SAD.

Taurus kao simbol nemačkog oklevanja

Za razliku od nekih evropskih država koje počinju da smiruju ton prema ruskoj strani (izjave italijanskog ministra odbrane koji želi da buduću vojnu podršku veže za početak mirovnih pregovora sa Rusijom), većina političke ‘elite’ u Nemačkoj je angažovana u huškanju ka eskalaciji sukoba u Ukrajini.

Lider opozicione CDU ocenio je situaciju u Ukrajini kao „sve kritičniju”, zalažući se za hitnu isporuku raketa Taurus Kijevu. Međutim rakete Taurus ipak ostaju u skladištu Bundesvera.

Krstareća raketa Taurus je jedna od moderna raketa, sposobna da uništi bunkerski kompleks, lansirana sa velike udaljenosti. Šolc je početkom oktobra odlučio da za sada neće snabdevati Ukrajinu ovim oružjem, upravo strahujući da bi Ukrajina mogla da gađa rusku teritoriju, prenosi DPA.

Krstareće rakete vazduh-zemlja Taurus imaju domet od preko 500 kilometara i po izgledu su slične raketama Storm Shadow/Scalp, koje razvija isti proizvođač – MBDA.

po uzoru na britance nemacki poslanik trazi slanje krstarece rakete taurus dometa 500 km ukrajini
Taurus dometa 500 km

Mora se reći da je stav Nemačke više nego odmeren i oprezan. I Pariz i London poslali su Ukrajini rakete „SCALP/Storm Shadow”, slične Taurusu. Francuski predsednik Makron najavio je u utorak paket pomoći Ukrajini koji uključuje još 40 krstarećih raketa SCALP-EG.

Raketa vazduh-zemlja Taurus je oružje visoke preciznosti koje bi moglo da se elektronski integriše u ukrajinske avione Su-24 (koje su ukrajinske vazduhoplovne snage već modifikovale tako da lansiraju i rakete Storm Shadow).

1 KOMENTAR

  1. “i moglo bi da približi Rusiju istočnom krilu NATO-a, tvde.” / Гле ти какав англосаксонски цинизам, тј. подмуклост – а хтели сте да примите Украјину у НАТО а и даље имате то у плану, и зар у том случају Русија неби опет била на вашем источном крилу? Па наравно да би само вам је то источно украјинско крило сада неизвесно.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version