Naslovna Novosti Iranski mediji: Američka vojska evakuiše vojno osoblje iz baze u Siriji usled...

Iranski mediji: Američka vojska evakuiše vojno osoblje iz baze u Siriji usled učestalih napada

0
americke trupe u siriji
americke trupe u siriji
google news

Američka vojska počela je evakuaciju velike vojne baze Hemo u Siriji zbog pojačanih napada lokalnih oružanih grupa. Baza Hemo smatra se strateškom lokacijom, nalazi se samo četiri kilometra od aerodroma Kamišli u provinciji Hasakah na severoistoku zemlje.

Informacija o početku evakuacije pojavila se u iranskoj novinskoj agenciji Tasnim, ali za sada nema potvrde iz komande Oružanih snaga i američkih zvaničnika.

Baza Hemo je od vitalnog značaja za američke okupacione snage u Siriji, jer se nalazi 4 km zapadno od aerodroma Kamišli, a nedavno je povećala broj svojih trupa na 350 vojnika.

Lokalne šiitske oružane grupe izvode napade na američke vojne ciljeve u Siriji i Iraku, najčešće koristeći rakete i dronove. Selo Hemo takođe sadrži specijalni kamp za obuku Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD.

Irački islamski otpor je 10. januara objavio da je gađao bazu Hemo raketnim udarom. Islamski otpor u Iraku saopštio je u subotu da su njihovi borci gađali tri američke okupacione baze na severoistoku Sirije.

Pored toga, 12. januara nepoznati dron napao je američku bazu u Al-Hasaki, izazvavši tri eksplozije. Proiranska grupa „Islamski otpor Iraka” smatra se jednom od najaktivnijih. Njeni militanti su 15. januara granatirali tri američka vojna postrojenja u Iraku i Siriji.

Kako javlja libanski TV kanal Al Mayadeen, pogođena su baza Kharab al-Jail na severoistoku Sirije, polje Koniko koje kontrolišu Amerikanci u sirijskoj provinciji Deir ez-Zor, kao i baza na iračkom aerodromu Erbil.

Kako je izvestio portparol Pentagona Patrik Rajder, od 9. januara, američka vojska je napadnuta u Iraku i Siriji 127 puta od sredine oktobra prošle godine. Istovremeno su se dogodila 52 napada na ciljeve na teritoriji Iraka, a 75 na teritoriji Sirije.

SAD u Siriji

SAD su ušle u Siriju 2015. godine pod izgovorom borbe protiv ISIS-a. Danas ima oko 900 vojnika respoređenih nekoliko baza koje se nalaze uglavnom na naftnim i gasnim poljima u severoistočnoj Siriji i garnizona koji blokira strateški autoput između Damaska i iračkog Bagdada u jugoistočnoj oblasti al-Tanf.

Americki NTSV u Siriji 2019 godine
Americki NTSV u Siriji 2019 godine

Svedočeći pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma SAD 23. marta 2023. godine, general Erik Kurila, koji nadgleda američke snage na Bliskom istoku kao šef Centralne komande, rekao je da su američke trupe bile na udaru grupa koje podržava Iran oko 78 puta od početka 2021.

Uprkos povećanju napada na američke trupe u Siriji, izgleda da Vašington do sada nije planirao da napusti zemlju u bliskoj budućnosti. Bajdenova administracija posmatra američko vojno prisustvo tamo kao sredstvo pritiska i na Damask i na Teheran.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version