Naslovna Novosti Ukrajinci prvi put ‘upotrebili’ kopneni dron Ironclad za napad na uporište ruskih...

Ukrajinci prvi put ‘upotrebili’ kopneni dron Ironclad za napad na uporište ruskih trupa

2
ironclad
ironclad
google news

Borbeni dronovi, kao vrsta naoružanja, ubrzano prelaze iz teorijske u praktičnu primenu i nalaze svoje mesto na bojnom polju.

Ukrajinski vojnici 5. jurišne brigade objavili su promotivni snimak sa navodno prve linije fronta, iako snimak deluje kao kompjuterska animacija. Na snimku kopneno vozilo bez posade pod kontrolom ukrajinskih operatera izvodi napad na ‘uporište ruskih snaga’.

Бойовий дрон🤖 під керуванням  професійних бійців  5 ОШБр розбирає ворожу🐷 позицію.

Ono što vidimo u videu ispod je Ironclad, dron nalink ATV-u, izum ukrajinske kompanije Roboneers, koja je deo grupe vojne industrije ‘Brave1’.

U septembru 2023. godine, Mihail Fedorov, osnivač Brave1 i ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju, objavio je da su ukrajinske oružane snage već počele stvarnu borbenu upotrebu ovih robota, a sada su se pojavile prve slike upotrebe Ironclad kopnenog vozila bez posade na frontu.

Suosnivači su Ministarstvo za digitalnu transformaciju Ukrajine, Ministarstvo odbrane Ukrajine, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu, Ministarstvo strateške industrije i Ministarstvo ekonomije. Dakle, program „Brave1“ je na čelu unapređenja vojnih sposobnosti Ukrajine.

Ukrajinski vojni analitičari iz njihovog glasila Difens Ekspres navode da su specifikacije robotskog zemaljskog vozila Ironclad poznate i predstavljene u brošuri. Ovaj ukrajinski dron hvali se da obavlja više funkcija na frontu: od izviđanja i misija podrške pešadijskim jedinicama, do napada na neprijateljske rovove.

Ono što je interesantno je da je naoružanje izgleda modifikovano. Standardna verzija dolazi sa kupolom u kojoj se nalazi mitraljez ShaBlia M2 (kalibar 7,62 mm). Ova serija kupola je glavno oružje još od predstavljanja ovog kopnenog drona, 2018. godine.

Međutim, na ovom snimku se pojavljuje vozilo za bacanje granata. Loš kvalitet video snimaka ne dozvoljava detaljnu analizu, ali balistička putanja i udar municije o tlo ukazuju na moguću integraciju automatskog bacača granata na Ironclad.

ukrajinci prvi put upotrebili kopneni dron ironclad za napad na uporiste ruskih trupa
ukrajinci prvi put upotrebili kopneni dron ironclad za napad na uporiste ruskih trupa

Video snimakom je obrađen standardni napad sa dva drona u više nego idealnim uslovima: robot u akciji na zemlji plus letelica koja ga prati odozgo. Municija za praćenje olakšava podešavanje vatre na neprijateljske položaje, a ujedno dovodi u sumnju verodostojnost videa. Ispod video snimka su zabranjeni komentari gledalaca.

Na sajtu koji je prvi put predstavio ShaBlia 2015., a kasnije ShaBlia M2, navodi se da ova oružna stanica dolazi u najmanje tri verzije: opremljena PKT ili PKM mitraljezima ili bacačem granata iz serije AGS (40 mm).

Do danas nije zabeležna varijanta bacača granata, tako da bi ovo moglo biti prvo javno pojavljivanje ovog sistema kupole. Međutim, čini se da je postavljanje magacina na levu stranu cevi verovatnije da ukazuje na bacač granata u zapadnom stilu kao što je Mk19.

Ranije je ukrajinski vojni program Brave 1 Defense Tech predstavio svoju najnoviju kreaciju, kopnenog robota kamikaze poznatog kao „Ratel S“, koji je dizajniran da omogući precizne udare na neprijateljske ciljeve sa bezbedne udaljenosti.

Ova kopnena kamikaza, nalik daljinskom autiću za decu, privukla je pažnju ne samo zbog tehnologije koja stoji iza njega, već i zbog svog potencijalnog uticaja na moderno ratovanje.

Prednosti takvog oružja uključuju njegovu jednostavnost i nisku cenu. Međutim, tokom blatnjavih puteva ili snežnih zima, korišćenje ovog robota će biti teško.

dron ratel s nosi mine
dron ratel s prevozi mine

Postoji verzija zemaljskog kamikaza drona sa gusenicama, ali ona je sporija i može se uočiti pre nego što pogodi cilj. Pored ovih nedostataka, guseničarska baza teža je za proizvodnju i skuplja.

2 KOMENTARA

  1. Увек има први пут. Ако им од почетка рата(Специјалне војне операције) није много помогло послато наоружање, муниција и тенкови од стране НАТО-а и његових вазала послушних- бескичмењака, још мање ће им помоћи овај копнени дрон Иронцлад. А, ни ловци-кршеви “Ф-16″(‘Летећи мртвачки ковчези’) и балистичке ракете Таурус. Што више паниче – то више тону, као да су у живом песку или блату. Одмажу им богом дани. Време ради за војску Русије !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. Gledao sam RUS dron na borbenom vozililu pešadije ….brzo je naleteo na minu i onda ogromna eksplozija …..sve je minirano

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version