Naslovna Novosti Ručni raketni bacači i dalje uspešno obaraju helikoptere i niskoleteće avione

Ručni raketni bacači i dalje uspešno obaraju helikoptere i niskoleteće avione

0
9k333 „verba
9k333 „verba
google news

Front u Ukrajini dokazao je da praktično ne postoje zastarela borbena sredstva.

U početku eskalacije sukoba u Ukrajini pomalo sa podsmehom se komentarisalo što zapadni saveznici Ukrajini isporučuju ručne protivvazduhoplovne bacače raketa za koje se smatralo da su već prevaziđeni.

Međutim, poslednjih dana su se na društvenim mrežama pojavile istina retke fotografije ruskih PVO sistema Gipka-S na oklopnim vozilima ”Tigr”.

Sistem Gibka – S

Protivvazdušni raketni sistem “Gibka-S” je razvio Konstruktorski biro za mašinogradnju a postavljen je na višenamensko terensko vozilo “Tigar”. 

Gibka-S je projektovan da kontroliše situaciju u vazduhu, otkriva i napada ciljeve pomoću raketa lansiranih iz prenosivih protivvazdušnih sistema. Ovakav način upotrebe postojećih prenosnih protivavionskih raketnih bacača (MANPADS)  povezanih u jedan sistem sa novom opremom povećava efikasnost borbenog sredstva. 

Od sredine prošle decenije ruska odbrambena industrija je proizvodila protivvazdušne sisteme Gibka namenjene čamcima i brodovima malog deplasmana. Kompleks ovog tipa je sistem nosača za montažu postojećih lansera tipa MANPADS.

gibka s na frontu 8 januara 2024
gibka s na frontu 8 januara 2024

Pored toga, Gibka je opremljena optičko-elektronskom opremom za traženje ciljeva i navođenje raketa. Ubrzo je Gibka-S prilagođena i za upotrebu u kopnenim snagama.

Kompleks čini borbeno vozilo voda PVO ”Tigar” i izviđačko-kontrolno vozilo komandira protivvazdušnog voda.

Način borbene upotrebe sistema Gibka-S podrazumeva istovremeni rad izviđačko-kontrolnih vozila komandira i borbenih vozila PVO odreda. Mobilno komandno mesto omogućava simultanu kontrolu šest borbenih vozila pešadije ili četiri odeljenja PVO opremljenih kompletima za automatizaciju 9S935. 

Takođe je obezbeđena mogućnost interakcije sa komandnim mestima na višim nivoima. U takvom radu zadatak izviđačko-komandnog vozila je da prima podatke sa drugih komandnih mesta, kao i da samostalno prati situaciju u vazduhu.

Ako se otkriju ciljevi i donese odluka o njihovom uništenju, komandir voda daje odgovarajuće naređenje i prosleđuje podatke o označavanju ciljeva borbenim vozilima ili jedinicama PVO.

Sistem Gibka-S čini radio-lokacioni sistem (radar) 1L122 Harmon i lanseri raketa 9M336 ”Verba” ili starijih 9M338 ”Igla-S”.

Prenosni raketni sistem 9K333 Verba

Ruski konstruktori iz naučno-opitnog centra „KB Mašinogradnje“ razvili su laki prenosni raketni sistem 9K333 „Verba“ sa protivvazduhoplovnom raketom 9M336 na pogon sa čvrstim gorivom. Sistem je uveden u naoružanje 2015 godine.

Osnovni zadatak „Verbe“ je borba protiv širokog spektra vazdušnih ciljeva, koji masovno primenjuju sredstva za izbegavanje raketa opremljenih infracrvenim samonavođenim bojevim glavama. Ovo joj omogućava multispektralna IC samonovađena bojeva glava koja radi u tri režima – ultraljibičastom i dva infracrvena. 

Ovakav samonavođeni upravljački blok efikasno raspoznaje lažne mamce i usmerava raketu ka pravom cilju, i to u svim vremenskim uslovima bez obzira na prozračnost neba. Integrisana bojeva glava ima razoran efekat prilikom eksplozije, što značajno pojačava i aktivacija goriva u telu rakete.

Ovakvu eksploziju teško mogu da prežive i najotproniji vazdušni ciljevi poput oklopljenih jurušnih helikoptera. Značajno su povećani horizontalni i vertikalni dometi oružja u odnosu na prethodne modele lakih prenosnih rakentih sistema.

9k333 verba
9k333 verba

Laki prenosni raketni sistem „Verba“ je sposobna da obori cilj na daljini i do 6400 metara, dok je visina u odnosu na svoje prethodnike (Igla-S) povećana za 1000 metara, odnosno na 4500 metara.

Ovakve karakteristike LPRS „Verba“ smanjuju mogućnost upotrebe tzv. frontovske jurišne avijacije i borbenih helikoptera, što usložnjava efikasno izvođenje vazdušno-kopnenih borbenih operacija.

Radar 1L122 Harmon

U kompletu sa „Verbom“ dolazi i radiolokaciona stanica (radar) 1L122 ”Harmon” (stacionarna i samohodna) koja u uslovima snažnog protivelektronskog ometanja može da otkrije vazdušne ciljeve na daljinama i do 80 km.

Radar 1L122 je 2015. godine razvio koncern ”Radioelektronske tehnologije” (KRET). 

Detekciju cilja na 80 km i visini od 20 km omogućava predajnik i teleskopski nosač antene. Antena koja se okreće osmatra sektor od 0° do 60° po visini. Određivanje koordinata cilja po azimutu se vrši sa tačnošću do 0,3°, a po visini do 1°. Harmon troši 5 kW električne energije.

radar 1l122
radar 1l122

Na desetine ovakvih radara i vatrenih jedinica mogu da budu uvezani u taktički upravljački punkt „Barnaul-T“, što poveća efikasnost ovih sastava. Ovo je od izuzetne važnosti jer su se ranije strelci naoružani ovim sredstvima, oslanjali isključivo na svoj vid. 

Čovečije čulo vida ima ograničavajuće mogućnosti kada se radi o otkrivanju minijaturnih ciljeva na velikim visinama. Sada su zasedna mesta pokrivena minijaturnim radarima koji su preko „Barnatul-T“ uvezana sa sredstvima PVO srednjeg i velikog dometa. Operateri na LPRS imaju veće mogućnosti kada je u pitanju priprema za dejstvo po cilju koji nadolazi.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version