Naslovna Novosti Ruske mine donose novac Zapadu: Kakva je uloga SAD u razminiranju i...

Ruske mine donose novac Zapadu: Kakva je uloga SAD u razminiranju i obnovi Ukrajine?

2
blackrock ukrajina
blackrock ukrajina
google news

Krajem juna 2023. postalo je poznato da je američka kompanija Tetra Tech počela radove na deminiranju u Kijevskoj, Odeskoj, Sumskoj, Hersonskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.

Tetra Tech je još krajem 2022. godine od američkog Stejt departmenta dobio ugovor od 47,6 miliona dolara za humanitarno razminiranje poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini.

Na međunarodnoj Konferenciji o oporavku Ukrajine (URC 2023) koju su Kijev i Velika Britanija organizovali u Londonu 21-22. juna 2023, Steve Priestley, podpredsednik Tetra Tech je izjavio kako „razmišlja o radovima koji su u Ukrajini u toku i spreman je da pruži uvid u ključne poslove deminiranja koji se obavljaju“.

No, 15. novembra 2023. je na konferenciji «Energija za obnovu Ukrajine» (Energy for the recovery of Ukraine) u  Varšavi potpisan i Memorandum o saradnji Tetra Techa sa ukrajinskim Ministarstvom energetike.

Tako je ova američka kompanija preuzela vitalne poslove  Ukrajini. Međutim, na društvenim mrežama su se proširile glasine da Tetra Tech u svojoj karijeri ima niz spornih poslova. 

Šta se zamera kompanji?

Tetra Tech, Inc. je osnovana 1988 u Pasadeni. Predstavlja se kao globalni provajder konsultantskih i inženjerskih usluga fokusiranih na vodu, životnu sredinu, održivu infrastrukturu, obnovljivu energiju i međunarodni razvoj.

tetra tech
tetra tech

Kompanija posluje kroz svoja dva ogranka: grupu državnih usluga (GSG) i grupu za komercijalne/međunarodne usluge (CIG).

GSG pruža konsultantske i inženjerske usluge prvenstveno klijentima vlade SAD i razvojnim agencijama širom sveta.

CIG je prvenstveno zadužen za konsultantske i inženjerske usluge komercijalnim klijentima van SAD i međunarodnim klijentima koji uključuju i komercijalni i vladin sektor. 

Sumnjivi poslovi u Siriji i Iraku

Ako zanemarimo afere u koje je Tetra Tech bio umešan u  samim SAD (lažni rezultati testova nakon tehnogenih katastrofa u Hunters Pointu 2004-2019 i  u Ohaju 2023), pažnja je usmerena upravo na poslove koje je kompanija dobila u Ukrajini.

Američki Stejt department je 2018 godine dao grant od 48 miliona dolara kompaniji Tetra Tech za razminiranje u Siriji. Posao je kompaniji dodeljen u poslednjim danima administracije Baraka Obame, pre inauguracije novog predsednika, kako bi se izbegli odgovori na pritužbe zašto je se radilo o grantu, bez sklapanja standardnog ugovora.

Na žalost, tokom misije deminiranja poginula su dva radnika. Za pogibiju deminera saznalo se usred internih pregovora Stejt departmenta sa Tetra-Tech-om o mnogo većem ugovoru za deaktiviranje improvizovanih eksplozivnih naprava.

Kompanija je uspela da dobije saglasnost Vojno-političkog biroa za kontrolu oružja (PM/WRA) Stejt departmenta a da niko od zvaničnika nije odgovorio na ranija pitanja zašto drugim firmama sa velikim iskustvom mije data šansa da konkurišu za sirijski projekat. Ovde se prvenstveno mislilo na  Janus Global Operations, Optima, FSD/Crosstech, Mechem, UKSB i DynCorps.

Ugovor, vredan do 850 miliona dolara, podlegao je zvaničnoj internoj reviziji  tek nakon što je konzervativni list The Washington Free Beacon pokrenuo pitanja o sposobnosti firme u oblasti bezbednosti i nedostatku iskustva u oblasti deminiranja.

Bez ozira na aferu, Stejt department je 2020. poverio Tetra Tech-u da naseljene oblasti i kritičnu infrastrukturu Iraka, oslobođene od ISIS (gradovi Nineveh i Anbar) istraži, obeleži i očisti  od eksploziva.

Posao je podrazumevao ne samo deminiranje nego i edukaciju zajednice o riziku od eksplozivnih naprava; sadanju sa iračkim bezbednosnim snagama (ISF); stvaranje iračkih protivdiverzionih jedinica; isporuku specijalnih alata i procedura za bezbedno rukovanje (RSP) IED sredstvima.

Tetra Tech je tokom prethodne, 2019 godine, navodno pregledao skoro 12 miliona m2 i očistio preko 2 miliona m2 zgrada, aerodroma, bolnica, puteva, mostova, skladišta goriva i energetske infrastrukture.

Ovo su podaci koje je pružila sama komapnija; u njih, kao i u optužbe na mrežama i od strane Free Beacon možemo i ne moramo da verujemo. 

Iza svega – Black Rock

No, javnost je najviše uznemirio podatak da je deo akcija Tetra Tech u vlasništvu čuvene multinacionalne korporacije Black Rock.

Najkraće rečeno, Black Rock sa J,P. Morganom „pomaže ukrajinskoj vladi da uspostavi banku za rekonstrukciju kako bi usmerila javni početni kapital u projekte obnove koji mogu privući stotine milijardi dolara privatnih investicija…“

Naime, Svetska banka je u martu 2023. procenila da će Ukrajini biti potrebno 411 milijardi dolara za obnovu posle rata, a nedavni ruski napadi samo povećavaju ovu cifru. Vlada u Kijevu je u novembru angažovala konsultantsku granu Black Rock-a i J.P. Morgan da utvrde kako najbolje privući potreban kapital.

Black Rock je pomogao Ukrajini da prikupi više od 25 milijardi dolara državnog duga od 2010. i predvodio je restrukturiranje duga u zemlji od 20 milijardi dolara. Finansijeri su se konsultovali sa investitorima iz privatnog i javnog sektora i otkrili da žele da pomognu Ukrajini, ali su bili sumnjičavi ne samo u pogledu ratnih gubitaka, već i po pitanju upravljanja zemljom, korupcije nedostatka transparentnosti i malog tržišta kapitala.

mine
mine

Ono što je Ukrajini bilo potrebno, savetovao je BlackRock, jeste banka za finansije za razvoj da pronađe mogućnosti za ulaganja u sektore kao što su infrastruktura, klima i poljoprivreda i učini ih privlačnim za penzione fondove i druge dugoročne investitore i zajmodavce.

Jednostavnije rečeno, Black Rock na određeni način praktično poseduje veći deo Ukrajine i može imati utcaj i na izbor  deminera. Black Rock Inc. je 27.januara 2022. američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) podneo obrazac SC 13G/A prema kome je posedovao7,041,851 deonica Tetra Tech, Inc. (TTEK), što  je predstavljalo 13,3% vlasništva.

No, prema izveštaju od 30 septembra 2023, Black Rock je zadržao 4,34 miliona akcija odnosno, samo 8,15% vlasništa Tetra Techa. Ovo ukazuje da ako će Black Rock imati relativno male prihode od poslova deminiranja, radovi Tetra Teha na ukrajinskoj energetici donosiće enormne dobitke.

2 KOMENTARA

  1. Нека глупи Амери очисте територију Украјине..лакше ће бити Русима када је освоје..неко ту неког прави будалом…

  2. Баш сам зачуђен што ће нека америчка фирма да заради од рата у Украјини.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version