Naslovna Novosti Hitan sastanak Saveta NATO-Kijev nakon nedavnih ruskih vazdušnih udara; Ukrajina: svi Kindžali...

Hitan sastanak Saveta NATO-Kijev nakon nedavnih ruskih vazdušnih udara; Ukrajina: svi Kindžali oboreni

2
ruski projektili ponovo pogodili ukrajinu strateska avijacija u pripravnosti na zapadu i jugozapadu rusije
ruski projektili ponovo pogodili ukrajinu strateska avijacija u pripravnosti na zapadu i jugozapadu rusije
google news

Na hitnom sastanku Saveta NATO-Ukrajina trebalo bi da se nađe brzo rešenje za ruske raketne i bespilotne napade. Sastanak, na poziv Ukrajine, iako hitan i pored svih oborenih raketa Kindžal, tek treba da se održi.

NATO je podržao zahtev Ukrajine da se održi hitan sastanak Saveta Ukrajina-NATO, na kome je planirano da se razgovara o najnovijim masovnim udarima Ruske Federacije na vojna postrojenja u Ukrajini.

Zahtev je stigao od šefa ukrajinske diplomatije Dmitra Kulebe, koji je na platformi X rekao da će „jedna od ključnih tema biti jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine“.

Verovatno će Ukrajina vršiti pritisak na države Alijanse da što pre dobiju nove mogućnosti protivvazdušne odbrane, poput sistema Patriot, NASAMS ili Iris-T.

Podsećamo, Rusija je u periodu od 29. decembra do 2. januara upotrebila skoro 300 projektila i više od 200 kamikaza dronova „Geran” na brojne mete širom Ukrajine.

Šta je Rusija koristila u prošlonedeljnim napadima, prema ukrajinskim tvrdnjama

Ruske snage su 29. decembra izvele najmoćniji vazdušni raketni napad na Ukrajinu u celom sukobu. Dakle, 29. decembra na ciljeve u Ukrajini su lansirane 122 rakete i 36 dronova.

  • 8 raketa H-22 “Oluja” (supersonični protivbrodski),
  • 5 raketa H-31 (taktičko vođene), četiri lansirane iz aviona Su-35,
  • 14 raketa 9v55 (sistem PVO S-300),
  • 5 H-47M2 „Kindžal“ (hipersonični aerobalistički), lansirane iz 5 aviona MiG-31K.

U udarima 2. januara, Rusija je lansirala 99 projektila različitih tipova i 35 dronova kamikaza po ciljevima širom Ukrajine.

Posle masovnih napada proteklih dana, ruski raketni arsenal iznosi oko 670 raketa (Rusija proizvodi oko 120 jedinica mesečno), ocenjuje ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR).

Kako pokazuje i analiza ukrajinskih stručnjaka, rusko vazduhoplovstvo ima sve bolju taktiku napada.

Rusi razvijaju „sve složenije vazdušne udare, koristeći snage i sredstva iz različitih pravaca i visina, napadaju istovremeno i uzastopno, kombinujući različita sredstva, kojima napadaju ciljeve u različitim pravcima i visinama, manevrišući između istraživanih područja razmeštaja snaga i vazdušnog odbrambena sredstva“ Ukrajine.

h 101 ispod tu 95ms
h 101 ispod tu 95ms

Osim toga, Rusija koristi jurišne bespilotne letelice, pre svega za iscrpljivanje protivvazdušne odbrane Odbrambenih snaga, a raketne udare izvodi upravo tokom operacija dopune ukrajinskih snaga.

Na sve to, bespilotne letelice putuju na malim visinama preko rečnih korita i autoputeva kako bi izbegli otkrivanje, tvrde ukrajinski stručnjaci.

Rusija ima logističke probleme u Crnom moru, a avioni su im umorni, tvrde Ukrajinci

Aktivnosti Ukrajine u Crnom moru značajno su uticale na sposobnost Rusije da izvodi raketne udare sa morskih platformi. Indikator u tom smislu je činjenica da u poslednjim napadima sa brodova prisutnih u Crnom moru nije ispaljena raketa Kalibar, tvrde ukrajinski stručnjaci.

Još jedna ranjivost je i to što ruski strateški bombarderi nisu u najboljem tehničkom stanju, tvrdi ukrajinska analiza.

Resurs aviona i motora se postepeno ističe, nije zabeležen nijedan slučaj poletanja sa punim opterećenjem raketne bombe, problemi su navodno u proizvodnji/popravci motora.

Uprkos svim ovim problemima, Rusija uspeva da dostigne svoje ciljeve. Objekti odbrambene industrije, infrastruktura, posebno vojska, trpe gubitke, tvrde ukrajinski stručnjaci.

Jedno rešenje za ruske napade je verovatno jačanje protivvazdušnih sposobnosti dovođenjem novih zapadnih sistema. Drugo rešenje bi moglo da bude, nadaju se Ukrajinci, ulazak u borbenu službu aviona F-16 koji bi takođe mogao da ima ulogu odvraćanja.

ukraine has deployed an egyptian air defense system iris t
Ukrajinac pored PVO sistema IRIS-T

Napomenimo samo da u istoj analizi ukrajinski stručnjaci paralelno vape za pomoći zapada u vidu lovaca F-16 i još PVO sistema, dok tvrde da su njihove PVO snage 29. decembra uništile 114 ciljeva (dakle efikasnost od 81%) i 2. januara uništile 75 projektila (80% efektivnosti) i sve dronove.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: „Svi lansirani Kindžali su oboreni“

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je „odbila“ masivan kombinovani raketni napad iz Rusije, „oborivši“ većinu ruskih projektila, uključujući sve hipersonične rakete Kindžal. Ovo je izjavio komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

Prema izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ujutru 2. januara ruske trupe su napale sa stotinak projektila, kao i 35 dronova kamikaza. Ukrajinske protivvazdušne rakete su navodno oborile 72 vazdušna cilja, a bespilotne letelice kamikaze su sve uništile.

Prema preliminarnim rezultatima, Rusi su upotrebili 99 projektila za vazdušni napad: rakete različitih tipova. Snage i sredstva Ratnog vazduhoplovstva u saradnji sa jedinicama Odbrambenih snaga Ukrajine uništile su 72 vazdušna cilja: 10 aerobalističkih raketa H-47M2 „Kinžal“; 59 krstarećih raketa H-101/H-555/H-55; 3 krstareće rakete “Kalibar”, tvrdi se u izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

generalstab oruzanih snaga ukrajine „svi lansirani kindzali su oboreni
generalstab oruzanih snaga ukrajine „svi lansirani kindzali su oboreni

Vredi napomenuti da su ovog puta ukrajinski generali nadmašili sebe, prošle godine su „uništili“ čak šest Kindžala odjednom. Istina, nikakvi dokazi nisu predstavljeni. Čak je i Zapad bio iznenađen ovom izjavom. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ne lansira onoliko raketa koliko ukrajinska protivvazdušna odbrana „obori“.

Ranije su ukrajinski resursi, pozivajući se na izvore u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine, izvestili da je efikasnost ukrajinske PVO pala na 50%, a prema nekim izvorima, na 35%.

Bivši narodni poslanik Rade: Ruske rakete uništile radionice za sklapanje i popravku dronova u Kijevu

Drugog januara ruske trupe su zadale snažan udarac vojno-industrijskim objektima kijevskog režima u ukrajinskoj prestonici. Posebno su pogođene lokacije za popravku i proizvodnju bespilotnih letelica.

Konkretno, Igor Lucenko, poslanik Vrhovne rade 8. saziva, koji se trenutno nalazi u 72. brigadi Oružanih snaga Ukrajine, izvestio je o udarima Oružanih snaga Rusije na infrastrukturu bespilotnih letelica. Prema njegovim rečima, ruske rakete pogodile su fabriku u kojoj su se razvijali i popravljali ukrajinski borbeni dronovi.

“Ruska vojska pogodila je inovacioni centar dronova za Oružane snage Ukrajine u Kijevu. Juče je u zgradu naše radionice uletela raketa u kojoj rade naši specijalisti (razvijaju nova rešenja u oblasti bespilotnih letelica, unapređuju i modernizuju, remontuju itd.). Visina materijalne štete se utvrđuje,” rekao je.

neimenovani ukrajinski dron
neimenovani ukrajinski dron

Uz to, poljski mediji su izveštavali o ruskim udarima na Kijev. List Misl Polska pisao je o uspešnim napadima ruskih oružanih snaga na skladišta skupog NATO oružja. Gradonačelnik grada Vitalij Kličko prijavio je probleme sa snabdevanjem strujom i vodom. Ukupno je prijavljeno šest eksplozija u gradu. Požari su izbili u nekoliko oblasti Kijeva.

Osim toga, u prvim danima nove godine ruske jedinice su napale i druge regione Ukrajine. Tako je, prema ruskim izvorima uništen veliki broj objekata Oružanih snaga Ukrajine u Poltavi, Sumi, Krapivnickom, Harkovu, kao i u Viničkoj i Kirovogradskoj oblasti. Širom Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad.

2 KOMENTARA

    • А како ћеш знати да упоредђујеш. Иначе новинарска етика подразумева да се чују обе стране, као и у суду!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version