Naslovna Oružje Novo Oružje San svakog vojnog logističara – ‘VPK – 7829 K-17 Bumerang’

San svakog vojnog logističara – ‘VPK – 7829 K-17 Bumerang’

1
bmp k 17 bumerang
bmp k 17 bumerang
google news

Svaki vojni logističar – pozadinac mašta o tome da mu u radionicu doteraju sredstvo koje može da opravi svaki majstor, uz postojeći alat i dostupne rezervne delove. To u SSSR nije bila nikakava novost, naprotiv.

Desetine različitih sistema teške opreme po pravilu su imala unifikovanu šasiju ili podvoz na bazi ”T-54/55”. I pored ogromnog broja različitih specijalizovanih platformi (posebno za potrebe KoV), značajan deo je bio kompatibilan, pri čemu se vodilo računa i o građanskim transportnim standardima.

Svako od borbenih sredstava moglo je da se transportuje železnicom, putevima sa ojačanom mostogradnjom, a značajan deo i avio-transportom.

Tu praksu nastavili su i Rusi. Jedna od takvih platformi je simbolično nazvana ”Bumerang”. Na osnovi njenog toćkaškog podvoza, odnosno šasije, moguće je dograditi oklopni transporter,  borbeno vozilo pešadije, borbeno vozilo s teškim naoružanjem i druge kombinacije za kojima se ukaže potreba (čistač mina, nosač PVO modula, minobacač, itd).

U osnovi to je oklopni transporter čiji je osnovni zadatak transport i podrška vatrom motostreljačkog odeljenja, pri čemu može da savladava i vodene prepreke.

Borbeno vozilo točkaš 8×8 nije, naravno, nastalo slučajno. Kako bi zaštitili svoje tenkove najnovije generacije, a posebno ”T-14 Armatu”, ali i omogućili bezbednije borbeno patroliranje na neprijateljskoj teritoriji, Rusi su konstruisali guseničar ”Kurganjec-25”.

Nije čudo što ime podseća na neki traktor. Razradio ih je ”Traktorski zavod” (Тракторные заводы) u Čuvaškoj republici na Volgi, a proizvodi ”Курганский машиностроительный завод” (Kurganska oblast, Sibir). Od 2015. godine vrše se državna ispitivanja.

”Bumerang”, točkaška platforma kao unifikovano borbeno sredstvo srednje težine, razrađen je u

”Vojno-industrijskoj kompaniji” (Военно-промышленная компания) u Moskvi, a za serijsku proizvodnju zadužen je ”Zavod za mašinogradnju” u Arzamasu (Арзамасский машиностроительный завод) u reonu Donjeg Novigrada (Нижний Новгород). ”Bumerang” je prvi put prikazan na zatvorenom delu izložbe Russia Arms EXPO 2013. godine, a prvi put smo ga videli na paradi Pobede 2015. povodom završetka 70 godina Drugog sv. rata.

Trebalo je rešiti niz tehničkih problema. Međutim, nisu oni bili ni najvažniji, ni nerešivi. Oružane snage RF su ogromna formacija sa mnogo većim brojem rodova i specifičnih formacija nego većina drugih armija, pa je trebalo koordinirati posao proizvođača s eventualnim korisnicima, njihovim potrebama, zahtevima i normama, inače bi ”Bumerang” bilo još jedno u nizu oklopno-borbenih transportera KoV. Tu su i KoV, Rosgvardija, MČS, itd…

Do 2019. godine trebalo je da počne ispitivanje od strane raznih korisnika; međutim, rokovi završetka ispitivanja pomereni su na kraj 2021. godine. ”RIA Novosti” iznela je zvanično podatak da su državna ispitivanja transportne i borbene točkaške verzije završena i da je faktički serijska proizvodnja mogla da počne tek u aprilu 2023. godine.

Konstruktori su osmislili veoma upotrebljivu platformu koja može poslužiti kao oklopni transporter, borbeno vozilo pešadije, borbeno vozilo s teškim naoružanjem i drugim kombinacijama.

Moguće varijante:

  • ”BMP-K”: borbeno vozilo pešadije. Osnovna oznaka je ”K-17”.
  • ”BTR-K”: oklopni transporter sa oznakom ”K-16”.
  • Oklopljeno medicinsko vozilo.
  • Vozilo za vatrenu podršku, direktnu i indirektnu.
  • PVO raketni kompleks sa modulom ”Sosna” o kome smo već pisali. Prema prvobitnoj zamisli on je trebalo da bude ”Pticolov”. Ostavljena je mogućnost ugradnje modula ”Sosne” čime bi se proširio i broj korisnika van VDV.
  • Samohodni minobacač.
  • Vozilo PNHBO .
  • Komandno-štabno vozilo.
  • Oklopljeno remontno-evakuaciono vozilo.

U svim varijantama i ovim i budućim, planirana je hibridna oklopna zaštita s keramikom koja se pokazala žilavija od homogenog čelika. Motor se nalazi u prednjem delu vozila što omogućava bezbednije desantiranja sa zadnjeg dela vozila. Platforma je tako konstruisana da može da se naoruža raznim daljinski upravljenim borbenim modulima, u zavisnosti od tipa vozila.

Radi poboljšane prohodnosti i izvlačenja iz rasputica, ispresecanog i teško pohodnog terena, vozilo je opremljeno vitlom koje može da povuče teret mase do deset tona, što mu omogućava da samo sebe izvuče s teško prohodnog terena.

Amfibijska svojstva mu dozvoljavaju da savladava vodene prepreke pri brzini toka reke ne manje od tri čvora, a na vodi može da ostane čak do 12 sati. U slučaju oštećenja vozilo može bezbedno da se udalji iz opasne zone i bez dva točka, a može da produži kretanje i s ispumpanim (izbušenim, izrešetanim) gumama.

Borbeno vozilo pešadije kao univerzalna platforma biće ojačano daljinski upravljivim borbenim modulom ”Bumerang BM” na kome se nalazi automatski top ”2A42” kalibra 30mm sa selektivnim hranjenjem. BK iznosi 500 granata.

Takođe na njemu se nalazi mitraljez ”PKTM” 7,62 mm s BK od 2.000 metara i dvema sparenim lansirnim rampama za PT kompleks ”Kornet”. Modulom može da upravlja komandir ili nišandžija. Mada postoji mogućnost, ne predviđa se montiranje automatskog bacača granata ili stomilimetarskog topa ”2A70” kakav se još od 1990. nalazi na mnogim borbenim i transportnim oklopnim vozilima.

Borbeni modul, zahvaljujući robotizaciji, može da prati cilj i samostalno deluje po njemu dok ga ne uništi. Kretanje modula regulišu digitalizovani elektromotori.

Masa u osnovnoj konfiguraciji je 28,6 tona. Opslužuje ga tročlana posada, a može da poveze osam boraca s punom ratnom spremom. Dužina vozila je 8.805 mm, širina 3.187 mm, visina (prema najvišoj tački nišanske sprave) je 3.185mm, a klirens je promenjive visine, sa standardnim rasponom od 450 mm.

Vozilo koristi oprobani motor ”ЯМЗ-780” (Ярославский моторный завод), sada poznat pod imenom ”Autodizel” u Jaroslavu, koji sada ulazi u sastav grupe ”Gaz”. Motor pripada porodici šestocilindričnih dizel-motora.

Taktičko-tehničke osobine ove univerzalne šasije su impresivne: na putu ”Bumerang” razvija do 100 km/h, a na ispresecanom zemljištu do 50 km/h (po suvom terenu). Brzina na vodi je do 10 km/h. Putna rezerva mu je do 800 kilometara a formula 8×8 omogućava savladavanje rovova širine čak 2,2 metra.

Korisnici ovog perspektivnog sredstva još ne objavljuju čime će sve ono biti naoružano. On može da ponese čak i top kalibra 125mm kakav se primenjuje na samohodnim guseničarima ”2S25 Sprut SD”.

Na vojno-tehničkom forumu konstruktori su saopštili da na ”VPK” može biti montiran i borbeni modul bez posade sa brzometnim topom kalibra 57 mm. Vojni eksperti smatraju da su obe varijante upotrebljive, posebno ova prva, kao ”ubica tenkova”, a ova druga bila bi značajno pojačanje borbene moći pešadije.

uzor bmp na bazi kurganjec 25
uzor bmp na bazi kurganjec 25

Rusi su, kao što je poznato, i ranije tragali za vozilom-točkašem visoke mobilnosti. Svojevremeno je ”BTR-70” ispitivan kao samohodno oruđe ”2S14 Žaoka-S”. Očigledno je da su sve probleme rešili i sada se očekuje serijska proizvodnja.

Uzevši u obzir to da je teatar dejstava SVO veoma zahtevan i da se pojavljuju novi,  neočekivani zahtevi, jasno je da će ”Bumerang” imati svoju šansu.

1 KOMENTAR

  1. Ovo već lići na ozbiljno sredstvo,na ozbiljnu ratnu maćinu, problem što ih je u minornim primercima, tipično za ruse , za kremaljske lopine..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version