Naslovna Novosti Putin: Napredujemo na frontu, nećemo stati; Zelenski: Ruska pobeda samo „osećaj“, 17,5%...

Putin: Napredujemo na frontu, nećemo stati; Zelenski: Ruska pobeda samo „osećaj“, 17,5% Ukrajine, pod okupacijom

1
zelenski u poseti ukrajinskoj vosci pre pada bahmuta
zelenski u poseti ukrajinskoj vosci pre pada bahmuta
google news

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu objavljenom u ponedeljak da je ideja da Rusija pobeđuje u ratu samo „osećanje“ i da Moskva nastavlja da trpi velike gubitke na bojnom polju, prenosi i Rojters.

U intervjuu za The Economist, ukrajinski predsednik nije pružio nikakvu potkrepu za svoju izjavu u vezi sa gubicima ruske strane.

On je rekao da prioriteti Ukrajine u 2024. uključuju udar na ruska uporišta na Krimu kako bi se smanjio broj napada na njegovu zemlju, kao i zaštitu ključnih gradova na istočnom frontu.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da se pozicija Rusije poboljšava na liniji fronta i da neće zaustaviti kampanju dok se ne ostvare njegovi ciljevi, koji uključuju „denacizaciju, demilitarizaciju i neutralni status” Ukrajine.

Nije bilo trenutnog odgovora na zahtev ruskih zvaničnika za komentar o najnovijim izjavama ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Volodimir Zelenski je u izjavama za The Economist priznao da „možda nismo uspeli (2023. godine) kako je svet želeo. Možda sve nije tako brzo kako je neko zamislio“. Ali ideja da ruske snage pobeđuju je samo „osećaj“, rekao je šef ukrajinske države, navodeći teške ruske gubitke u opkoljenom istočnom gradu Avdijevki, koji je posetio prošle nedelje.

los predznak volodimir zelenski otisao u avdijivku
volodimir zelenski otisao u avdijivku

„Hiljade, hiljade ruskih vojnika je poginulo, koje niko nije ni odneo“, rekao je on u virtuelnom intervjuu.

Umesto toga, on je pozdravio „ogromni rezultat“ ukrajinskih snaga predstavljen probijanjem ruske blokade Crnog mora, što je omogućilo izvoz žitarica novom rutom duž njene južne obale.

Ako bi Ukrajina izgubila rat, rekao je Zelenski, Rusija bi bila ohrabrena da napreduje protiv drugih zemalja jer „Putin oseća slabost kao životinja, jer je životinja. On oseća krv, oseća snagu“.

“Uz dodatnu podršku Ukrajini koja se suočava sa preprekama u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji, potrebno je više napora da se svet ubedi da odbrana Ukrajine znači braniti svet,” rekao je on.

„Možda nešto nedostaje. Ili možda neko nedostaje. rekao je „Neko ko može da govori o Ukrajini kao odbrani nas, svih nas“.

Rusija je rekla da je spremna za mirovne pregovore ako Ukrajina uzme u obzir „novu realnost“, sugerišući na priznanje da Rusija kontroliše oko 17,5 odsto ukrajinske teritorije.

Volodimir Zelenski je odbacio svaku ideju da bi Moskva bila zainteresovana za pregovore i naveo ponovljene talase ruskih vazdušnih udara: „Vidim samo korake terorističke zemlje“, rekao je.

Svaki ruski poziv na pregovore, rekao je, „nije zato što su oni pravedni ljudi, već zato što nemaju dovoljno spremnih raketa, municije ili trupa. Potrebna im je ova pauza da povrate snagu. A onda, svom snagom, da okreni stranicu ovog rata“, ocenio je predsednik Ukrajine.

zelenski i putin
zelenski i putin

Međutim, od jutros su ponovo demantovani ovi navodi Zelenskog, sobzirom da je teritorija Ukrajine pod masivnim raketnim napadom, a lansiranje raketa izvelo je 17 strateških bombardera.

1 KOMENTAR

  1. Samo neka Zelenski posećuje što više Ukrajinskih utvrdjenja i mesta na liniji fronta.Samo neka širi baksuzluk i negativnu energiju poput kancera.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version