Naslovna Novosti Rusija: Vojska 2023. ojačana sa dodatnih 22.000 dronova i više od 1.500...

Rusija: Vojska 2023. ojačana sa dodatnih 22.000 dronova i više od 1.500 tenkova

0
t 90
t 90
google news

Ispostavilo se da su Oružane snage Rusije, uprkos pritisku na ruski vojno-industrijski kompleks zbog zapadnih sankcija, 2023. godine imale značajan priliv vojnih sredstava, uključujući više od 1.500 tenkova i 22.000 dronova.

Dokumenti koji su procurili ukazuju na nivo osposobljenosti od više od 84 odsto, što uključuje raspoređivanje više od 1.500 tenkova, više od 2.200 borbenih oklopnih vozila, više od 1.400 haubica i artiljerijskih vozila, i više od 22.000 bespilotnih letelica.

Pored toga, ruske oružane snage su dobile preko 12.000 vozila, od kojih je značajan deo — preko 10% ili 1.400 — bio oklop.

Nekoliko visokih ruskih zvaničnika je takođe ranije istaklo intenzivnu proizvodnju sistema naoružanja.

Značajno povećanje proizvodnje sistema naoružanja

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se 19. septembra stanju ruske odbrambene proizvodnje tokom sastanka Vojno-industrijskog komiteta Rusije u Iževsku.

Putin je najavio značajno povećanje proizvodnje tenkova i oklopnih vozila, udvostručivši proizvodnju od januara do avgusta 2023. u odnosu na isti period 2022. godine.

On je istakao da je proizvodnja nekih veoma traženih sistema naoružanja utrostručena u tom periodu.

Putinove izjave usledile su nakon procena stručnjaka sa Zapada, koji sugerišu značajno povećanje ruske proizvodnje oružja iznad nivoa pre 2022. godine.

Neki izveštaji čak tvrde da je Rusija trenutno na putu da proizvede preko dva miliona artiljerijskih granata godišnje, udvostručujući prosečnu stopu pre specijalne operacije u Ukrajini.

Slično tome, u oktobru je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev istakao povećanu proizvodnju svih vrsta naoružanja u Rusiji.

„Proizvodnja naoružanja i specijalne opreme svih vrsta raste višestruko: od tenkova i topova do visoko preciznih raketa i dronova.”

Medvedev je takođe odbacio tvrdnje o nadolazećim nestašicama, upozoravajući da se ne treba previše verovati analizama koje sugerišu da će Rusiji uskoro ponestati vojne opreme i oružja koje se široko koristi.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version