Naslovna Novosti Da li su Rusima na frontu potrebni bespilotni helikopteri?; Počela masovna proizvodnja...

Da li su Rusima na frontu potrebni bespilotni helikopteri?; Počela masovna proizvodnja MDP-01 Termit-a

1
mdp 01 termit
mdp 01 termit
google news

Poznato je da su ruske jurišne bespilotne letelice tipa helikopter pod nazivom „Termit“ puštene u masovnu proizvodnju.

Kolika će potražnja za takvim bespilotnim letelicama zaista biti na frontu?

Vest o početku proizvodnje novog tipa dronova postala je dostupna javnosti nakon posete zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva i gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina industrijskom parku Rudnjevo, gde im je prikazan prvi ruski daljinski upravljani borbeni helikopter MDP-01 Termit.

“Termit”

Za naziv „Termit” prvi put se čulo pre nekoliko godina, čak i pre početka eskalacije sukoba u Ukrajini. Na izložbi MAKS-2021 demonstrirano je nekoliko obećavajućih razvojnih modela pod brendom SmartHELI: SH-350, SH-450 i SH-550.

 Bespilotni helikopter SH-350 ima maksimalnu poletnu težinu od 350 kg, maksimalni kapacitet goriva od 110 litara, brzinu krstarenja 90 km/h a maksimalnu brzinu – 150 km/h. Rotorcraft UAV može ostati u vazduhu do pet sati. Opseg radnih visina SH-350 varira od 50 do 3000 m.

Russian MDP-01 “Termite” UAV Armed with Deadly Advanced S-8L Missile Destroys Target 6,000 Meters

Njegova osnovna verzija je razvijena za praćenje meteoroloških ledenih uslova. Modifikacija SH-350G je bila namenjena za geofizička istraživanja a SH-350R – za misije traganja i spasavanja.

Letelica je mogla da služi za vazdušni prenos pošte u teško dostupnim regionima Rusije i da vrši 24-satni nadzor infrastrukturnih objekata. Nosivost SH-350 je relativno skromna, ne prelazi 50 kg, prema nekim izvorima, maksimalno do 100 kg.

Veći model, SH-450, ima maksimalnu poletnu težinu od 450 kg, zaliha goriva je povećana na 140 litara, što znači da je i trajanje leta povećano na šest sati. Navedeno je da nosivost iznosi 150 kg.

Model SH-550 ima najimpresivnije taktičko-tehničke karakteristike: poletna težina uređaja je 550 kg, brzina krstarenja je 100 km/h, maksimalna brzina je 170 km/h, trajanje leta je 7,5 sati, dinamički plafon je povećan na 4000 m, a ukupna nosivost – na 220 kg.

Očigledno, MDP-01 Termit je udarna verzija SH-350, tačnije SH-450. Na forumu Armija 2021 demonstriran je bespilotni helikopter koji najbolje odgovara performansama civilnih proizvoda.

Почта России — беспилотник на Ямале

Rotacioni dron je trebalo da bude opremljen sa tri specijalno za Termit konstruisane poluakivne rakete 80 mm S-8L sa laserskim glavama za samonavođenje. Za pouzdano uništavanje neprijateljskih lako oklopnih vozila ovom vrstom municije potrebno je dodatno osvetljavanje mete pomoću ugrađenog opto-elektronskog sistema ili iz spoljnjeg navođenja na cilj.

Mediji su objavili da su neki ugovori sa ruskim Ministarstvom odbrane potpisani još 2021. godine, a Termiti je trebalo da počnu da stižu u trupu 2022. godine. No, to se ostvarilo tek krajem 2023. godine.

Očigledno, do kašnjenja je došlo zbog potrebe za kvalitetnijim pogonskim motorom koji je ili na brzinu zamenjen nekim uvoznim artiklom ili je pronađen alternativni snabdevač iz Kine ili Irana.

Da li će takve letelice zaista biti tražene na frontu?

Dron sa borbenim opterećenjem od 50-150 kg neće biti potpuna zamena za pravi jurišni helikopter. Međutim, bespilotni helikopter će moći da obavlja niz važnih pomoćnih zadataka.

Na primer, MDP-01 Termit se može koristiti za vazdušno izviđanje, određivanje ciljeva i navođenje artiljerijske vatre u onim sektorima fronta gde je to opravdano. Uz pomoć bespilotnog helikoptera, teret sa lekovima i municijom se može brzo dopremiti vazdušnim putem do vojnika na liniji fronta.

Гражданский беспилотный вертолет «Аэромакс» для доставки грузов

Razmišlja se i u kom obimu ova letelica može poslužiti kao sredstvo vatrene podrške pešadiji.

Čini se da je helikopter, čak i bespilotni, preskup i tehnički složen proizvod da bi se koristio za bacanje konvencionalnih bombi, mina i granata na neprijateljske rovove. Osim toga, velika je mogućnost da bi bio oboren protivvazdušnim sredstvima protivnika. Za takve svrhe optimalnije je koristiti jeftinije i rasprostranjenije multikoptere raznih tipova.

Termit bi bio koristniji kao vazdušni nosač za dronove kamikaze tipa Lancet. Kao što je poznato, u Donbasu i Azovskom regionu sada nema neprekidne linije fronta.

Sasvim je moguće uleteti helikopterom na ultra maloj visini u blisku pozadinu neprijatelja a potom ga u pogodnom trenutku podići i lansirati nekoliko lanseta naprotivnička oklopna vozila ili artiljeriju.

Čak i ukoliko bi Termit u ovakvoj akciji bio oboren, on daleko manje vredi od oklopnih voyila koje bi uništio. Smatra se da bi ovo bilo ekonomski opravdano i prihvatljivo.

HUNTER attack UAV helicopter military SHORTS 13.10.22 бпла вертолет

Za neposrednu vatrenu podršku pešadije od SH-350 i SH-450 bi bili prikladniji bespilotni jurišni helikopteri „Hunter“ beloruskog porekla. Hanteri su projektovani za uništavanje neprijateljskih vatrenih tačaka i vođenje borbi u urbanim sredinama. Opremljeni su mitraljezom PKT kalibra 7,62 mm sa 550 metaka, osam nevođenih raketa 57 mm i 16 protivtenkovskih bombi.

Beloruski jurišni helikopter ima u sebi radarsku protivraketnu stanicu, stanicu za upozorenje na zračenje, kao i radar za barijere, sposoban je da prepoznaje vozila na udaljenosti do 10 km, a ljudi na 5-6 km.

Zemaljska stanica omogućava da se istovremeno kontrolišu dva drona uparena u letu. Čini se da bi mogao da deluje i kao vazdušni nosač dronova kamikaza.

Ruska varijanta Huntera pod nazivom BAS-750 predstavljena je na forumu Armija-2022.

Новейший беспилотный вертолет БАС-750

Ruski izveštači se nadaju da će, nakon Termita, bar 2024. godine započeti i puna serijska proizvodnja jurišnih bespilotnih letelica tipa helikopter.

1 KOMENTAR

  1. Eto sveje ovo moglo dobro biti ziveti umiru a ne rasizmu sa voldimirom zelenskim i njegovim nacistima a evropa i SAD su koristili sve to dabi ubacili nato trupe i da ucenjuju rusiju i federaciju.zelenski je u americi na floridi dobio vilu tamo muje porodica i sigurnih 20.000 .000 evra pa sad vidite ukrainki narode sta ste uradili od divne ukraine monstruoznu drzavu i otrovnu punu uranijuma

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version