Naslovna Novosti USS Džerald Ford, najskuplji i najmoderniji bojni brod ikada napravljen, stigao na...

USS Džerald Ford, najskuplji i najmoderniji bojni brod ikada napravljen, stigao na Krit

12
uss gerald r. ford uss dwight d. eisenhower
uss gerald r. ford uss dwight d. eisenhower
google news

SAD su angažovane na području Bliskog istoka sa dva nosača aviona – USS Džerald Ford i USS Dvajt Ajzenhauer.

USS Džerald Ford, najveći nosač aviona američke mornarice, stigao je u zaliv Suda na grčkom ostrvu Krit, saopštio je portparol američke mornarice za Evropu i Afriku.

Ovo je sedma stanica pomenutog nosača aviona tokom boravka u Evropi.

„Američka mornarica redovno komunicira sa Grčkom, šaljući svoj najveći nosač aviona u zaliv Suda po drugi put nakon posete luci Pirej (koja se nalazi u blizini glavnog grada Atine) u julu“, navodi se u saopštenju.

Nosač aviona, sa sedištem u američkoj luci Norfolk u Virdžiniji, raspoređen je 2. maja za „vežbe i operacije održavanja stabilnosti i bezbednosti na moru radi zaštite interesa Sjedinjenih Država, saveznika i partnera“.

Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, već sledećeg dana, Pentagon je u istočni Mediteran poslao nosač aviona USS Gerald Ford, zajedno sa svojom grupom pratećih brodova, koja uključuje raketnu krstaricu USS Normandi i razarače sa vođenim raketama USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney i USS Roosevelt.

U odvojenim incidentima, USS Carney i Thomas Hudner pretrpeli su pokušaje napada jemenskih Huta.

„Udarna grupa nosača USS Gerald Ford stigla je u istočni Mediteran kako bi odvratila eskalaciju i nameru da dodatno podstakne ovaj rat“, navodi se tada u saopštenju CENTCOM-a, Centralne komande SAD.

uss carney ispaljuje rakete presretace
uss carney ispaljuje rakete presretace

Kasnije, 4. novembra, na Bliski istok je stigao drugi američki nosač aviona USS Dvajt Ajzenhauer.

Krajem novembra, nosač aviona je sa svojom borbenom grupom ušao u Persijski zaliv, da bi u decembru bio brzo prebačen u Adenski zaliv nakon pojačanih napada jemenskih Huti pobunjenika u toj oblasti.

USS Gerald R. Ford od 13 milijardi dolara, nikako da se izbori sa problemima

USS Gerald R. Ford je nosač aviona klase Ford američke mornarice. U pitanju je vodeći brod svoje klase, koji je dizajniran da zameni najstarije nosače aviona klase Nimic. USS Gerald R. Ford zaplovio je prvi put 2022. nakon brojnih odlaganja. Vodeći brod u svojoj klasi nosača aviona je prvobitno bio planiran za plovidbu 2018. godine, ali su brojni problemi odložili njegov angažman.

U pitanju je najveći ratni brod na svetu sa deplasmanom većim od 100 hiljada tona. Njegova dužina je 337 metara, širina 78, a visina 76. Kao pogon ima dva nuklearna reaktora koji proizvode impresivnu snagu do 700 megavata.

Još 8. aprila 2017.godine “Džerald Ford” je porinut, a 31. maja je isporučen mornarici. Međutim, tokom plovidbe brzo su se pokvarili ležajevi osovina propelera. U roku od mesec dana brod je popravljen, a zatim, 2018. godine, tokom testiranja na moru pojavili su se kvarovi u pogonskom mehanizmu.

Nakon toga, ratni brod je vraćen u bazu. Kako navode američke vojno-pomorske snage, postoje poteškoće u pretvaranju energije generisane nuklearnim reaktorima u rotaciji propelera.

nosac aviona uss gerald r. ford
nosac aviona uss gerald r. ford

Godinu dana kasnije, ponovo je završio u brodogradilištu zbog kvarova u pogonskom mehanizmu. Naravno, novi brodovi se često susreću sa “dečjim bolestima”, ali izgleda da “Forda” prati i maler. Inače, zbog brojnih kvarova, njegov ukupan trošak je porastao sa 10,5 na 13 milijardi dolara, što je najveća suma ikada u istoriji nosača aviona.

Brzina ovog nosača aviona veća je od 30 čvorova (56 kilometara na čas). Autonomija plovidbe je neograničena, samo je potrebno jednom u tri meseca da se obezbede prehrambeni proizvodi za potrebe vojske.

12 KOMENTARA

  1. Gospodo komentator ine postoji na svetu korito koje mo_e da pluta na vodi ko ima neku rupu, bilo kakvu, ali potonuća. Postoje projektili podvodni bespilotne dronovi i torpeda tako da je sve moguće pogotovu danas u ovom ludom vremenu. Zapamtite i ne nadmećite se sa vašim komentari a, svako plovilo ima slabu tačku i to je #to strelac treba da zna

    • Upravo to ! Stvarno ne znam kako su prevideli ovako nešto.🤔
      U mornaričkim krugovima tačno se zna šta je bojni brod. (Ne postoji više ni jedan u svetu da je u operativnoj upotrebi).

  2. Svaki plovni objekat na moru može se potopiti ! Samo za ovakvu grdosiju nije dovoljan pogodak jedne rakete nego 3-4 pa možda i više. Ali sve pa i ovaj brod može da ode na dno.

    • Ne postoji neuništivi tenk.
      Ne postoji nepotopivi brod ili podmornica.
      Ne postoji neoborivi avion, helikopter ili projektil.

      Samo je pitanje koliko truda, vremena i resursa moraš da uložiš da to učiniš i kakav ćeš procenat uspeha imati. I ponovno-ulazne ICBM bojeve glave se mogu presresti, samo što je dosta teško i šansa presretanja je dosta mala, tako da od ukupno odbačenih bojevih glava velika verovatnoća je da će većina proći. (Ali neće sve proći, nešto će ipak biti oboreno, što znači da nije neoborivo).

  3. @AndrijaА/ @Miroslav/ Лупате обојица! Не замерам, јер и сам сам мислио да се то може некако потопити. Медђутим, када сам прочитао ово за његове димензије и замислио то упоредивши их са неким тереном у стварности овде код мене схватио сам колика је то грдосија и да се то не могже потопити! Једино да му се скине онај торањ али он и без њега може да се врати у базу, а видите да му ниједно оружје ме могже прићи (бар за сада), а рекао бих да му то омогућава баш тај торањ, да су то његове ‘очи’. Дакле, празне приче и пусти санак. Бар да се мало човек на тренутак опусти и понада, ал џаба стварност је другојачија.

    • Pa lakse je potopiti neko manje ostrvo nego njega, nisam ni mislio da je to poenta, ja sam mislio na ogromnu sumu novca koja je potrebna za njega i njegovu pratnju, pa tu je maltene pet hiljada ljudi, sve to kosta, da bi se to čudo potopilo potrebno je vrsiti neprekidne napade pa barem nedelju dana dok svi brodovi iz odbrane ne istrose, mada pitanje je i tad jel je to moguce, a da mu uniste kontrolni most, pa mozda im u tom slucaju ne bi radili vodokotlici u vcu, ali verujem da bi sve ostale funkcije na brodu bile stabilne.

    • Rodoljube i Andrija, pričate gluposti kada pričate o nepotopljivisti nosača Dž.Forda. Tako su nekada pričali o Titaniku. Ipak su to gvozdena korita manjih ili većih dimenenzija koja itekako mogu ga potonu na dno.

      • Еех!… Де потопи их ти! Или било ко други, занимљиво би било видети!

    • Toranj liči sa lopticama na onaj iz Star Wars za razarače i Executora [ koji je nalik nosačima aviona ali je mnogo veći] ; Međutim te lopte su Radari – oči a ne shields- štitnici kako se to pogrešno tumači od strane režisera i scenarista u Star Wars filmovima kako 4-6 tako i 7-9. Disney je doneo nova tehnološka rešenja ali osnovni problem iz filmova 4-5-6 ostao, a to je katastrofalno postavljanje flote prvog reda [ kao i ranije kod imperije] bez dovoljno funkcionalno različitih klasa brodova pa se dešava da su te flote iako impresivne na papiru nekako mrtve i neefikasne u praksi . Postavljanje flote finalnog reda u inicijalno nepovoljan položaj za lansiranje je isto previše dubiozno . Ništa od toga se u praksi ne bi dešavalo.

  4. Samo nek se oni vozikaju po morima i demonstriraju silu, sve dok trose nezapamcene pare svojih poreznika po svetu je bas lepo, samo jos kad bi evropa rekla dosta, odsad sme samo nauruzanje preoizvedeno u evropi tu bi nastalo gadno sra.e.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version