Naslovna Novosti Švedski tenk Stridsvagn 122 uništen u oblasti Kremennaja pomoću Lancet lutajuće municije

Švedski tenk Stridsvagn 122 uništen u oblasti Kremennaja pomoću Lancet lutajuće municije

2
svedski tenk stridsvagn 122 unisten u oblasti kremennaja pomocu lancet lutajuce municije 1
svedski tenk stridsvagn 122 unisten u oblasti kremennaja pomocu lancet lutajuce municije 1
google news

Ruska vojska je izvestila o uništenju švedskog tenka Strv 122 (verzija Leopard 2A5), prebačenog Oružanim snagama Ukrajine, u oblasti Ternov u blizini isturenog dela Tor. Incident je snimio dron.

Na snimku se vidi kako zapaljeni tenk stoji na bojnom polju. Očigledno, tenk je pretrpeo ozbiljna unutrašnja oštećenja, što je vrlo verovatno dovelo do njegovog potpunog uništenja, uprkos odsustvu ozbiljnih spoljnih oštećenja.

Prema ruskim izvorima vesti, tenk je pogođen lutajućom municijom Lancet. Prvi udar je verovatno imobilisao tenk, dok je drugi udar doveo do njegovog konačnog uništenja.

Efikasnost ove municije u ovom slučaju naglašava njihovu sposobnost da izazovu ozbiljnu štetu čak i tako modernim i zaštićenim borbenim vozilima kao što je Strv 122.

Lancet najefikasniji dron u ukrajinskom sukobu

Od svog opsežnog raspoređivanja krajem 2022. godine, Lancet je postao najefikasnije oružje Rusije za gađanje imovine od značaja koja se nalazi kilometrima iza neprijateljskih linija. 

Sa dokazanim iskustvom, Lanceti su efikasno neutralisali različite ciljeve, uključujući zapadne tenkove Leopard, BVP Bredli, haubice, PVO lansere S-300 i radare…

Ukrajinski zvaničnici su otvoreno priznali pretnju koju po njih predstavlja Lancet. U nedavnom radu o tehnološkim izazovima u pozicionom ratu, ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužnji je naglasio Lancet, ističući izazov suprotstavljanja njemu. Inače, radovi poput ovog i sličnih su ga doveli u ozbiljan sukob sa Zelenskim.

Štaviše, jedinice ruske vojske su od nedavno opremljene naprednom verzijom dronova kamikaza Lancet, kako smo već pisali. Ovi unapređeni modeli imaju jedinicu sekundarne kamere i dvostruku tandem bojevu glavu za prodor u zaštitne kaveze iznad kupole i eksplozivno reaktivne oklope (ERA).

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

Sekundarne dvostruke kamere pored glavne nosne kamere na Lancetu su zapravo laserski nišanski sistemi. Ova novina izaziva dodatnu opasnost za ukrajinsku vojsku, jer ovi poboljšani dronovi mogu efikasno da prevaziđu reaktivne oklopne i zaštite od dronova.

Ruski napredni izviđački dronovi dugog dometa, kao što su Orlan-10 i SuperCam, identifikuju mete. Jednom kada je cilj precizno utvrđen, Lancet se lansira iz namenski napravljenog katapulta, maksimalnom brzinom od oko 300 kilometara na sat.

Ugrađena elektronika Lanceta oslanja se na mikročipove napravljene na Zapadu, tvrde brojni zapadni izvori. Međutim koliko se da primetiti, uprkos sankcijama, ovi mikročipovi nesmetano da ulaze u Rusiju preko trećih zemalja.

Na primer, na zapadu se u štampi tvrdi da dron Lancet, koji su presrele ukrajinske snage u martu 2023. godine, sadrži silikonske komponente koje potiču od istaknutih poluprovodničkih firmi sa sedištem u SAD, uključujući gigante poput NVIDIA i Xilinx.

ruski najnoviji unapredeni dron lancet unistio ukrajinski jurisni avion su 25
ruski najnoviji unapredeni dron lancet unistio ukrajinski jurisni avion su 25

Takođe, veruje se da su nove ruske bespilotne letelice kamikaze (lutajuća municija) porodice Lancet dobile takozvano punjenje tipa „šok jezgro“. Suština opremanja ove bojeve glave je da nikakve mreže, rešetke, “roštilji” ili druge konstrukcije na štićenom vozilu ih neće zaštititi od nje.

Napomenimo još i to da Lancet efikasno popunjava prazninu u preciznim udarima srednjeg dometa i sposobnostima protivbaterijske vatre.

2 KOMENTARA

  1. Ovaj novi Lancet-3 sa tandem kumulativnom bojevom glavom je još opasniji po sva oklopna vozila,čak i ovako dobro zaštićena kao Strv 122,a sigurno će dobiti još moćnija punjenja,kako se bude usavršavao.

  2. Lancet je radni konj ovog rata.
    Ako je Rusija nešto doktorirala iz ovog sukoba, to je upoteba ovih dronova samoubica.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version