Naslovna Novosti Sa 100.000 vojnika raspoređeno, evropske države preplavljene američkom vojskom “u cilju odbrane...

Sa 100.000 vojnika raspoređeno, evropske države preplavljene američkom vojskom “u cilju odbrane od Rusije”

53
ilustracija americke vojne baze
ilustracija americke vojne baze
google news

“Male države u blizini granice sa Rusijom izgleda su razumele situaciju i žure da se sklone pod bezbednosni kišobran Vašingtona”, piše Politiko.

Tako su ovog meseca Švedska, Finska, Danska, Estonija, Letonija i Litvanija potpisale sporazume sa SAD koji omogućavaju američkim trupama da deluju u zemlji za misije obuke i da “smanje birokratiju za njihovo osoblje i opremu kako bi se brzo rasporedili”, u slučaju vanrednog stanja.

U osnovi, američka vojska će moći da izvodi složenije vežbe u regionu, a u slučaju potrebe moći će mnogo brže da deluje kao podrška svojim saveznicima.

Ne možemo a da ne primetimo da je, što se severnoevropskih država tiče, vizija mnogo jasnija i jedinstvenija.

Nama susedna zemlja, Rumunija na svojim portalima izražava žal kako “nema tu sreću baltičkih zemalja” sa geopolitičkog stanovišta, sobzirom da su na jugu istočnog krila.

„Turska ne veruje Zapadu, Bugarska nema sposobnosti, a Rumunija se plaši da deluje sama“, istakao je i američki general Ben Hodžis, koji sumira odnose južnih država Crnog mora: „Rumunija i Bugarska nedovoljno sarađuju, a Turska želi da ima inicijativu u Crnom moru“.

Da ne pominjemo igru koju igraju Mađarska i, odnedavno, Slovačka, koje obe deluju, prema zapadnim izvorima kao sateliti Moskve, a prema drugima samo nezavisno.

Sve ovo vreme nordijske države (uključujući baltičke zemlje) deluju na besprekorno koordinisan način, uključujući i na političkom i diplomatskom nivou, čak i pojedinim saopštenjima i retorici zadivljujući i SAD.

“Prisustvo SAD trebalo bi da bude dodatna garancija za manje države u blizini granice sa Rusijom”

Evropska komanda SAD ima oko 100.000 vojnika koji su trenutno raspoređeni u misijama na evropskom kontinentu.

Sporazumi dolaze da bi se “olakšala” aktivnost američke vojske u Evropi, pogotovo što se šest dokumenata potpisanih ovog meseca dodaju još dva sporazuma koja je Vašington već potpisao sa Islandom i Norveškom prethodnih godina.

SAD sada imaju zakonske okvire za stacioniranje trupa u svim zemljama u regionu severne Evrope. Nordijske zemlje takođe imaju bliske međusobne veze u oblasti odbrane – sve su deo Nordijskog sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, zajedno sa Islandom i Norveškom, paktom koji uklanja prepreke saradnji u oblasti odbrane između zemalja.

Doslednije prisustvo američke vojske, strateški cilj

Najviše američkih baza na evropskom kontinentu ima Nemačka, čak 119, nakon čega slede Italija 44 i Britanija 25. Tu su, između ostalih, i Portugal 21, Turska 13, Belgija 11, Španija 4, Holandija 2, Grčka 1, Mađarska 1, samoproglašena država Kosovo 1.

Dakle, Nemačka je domaćin skoro polovine američkih trupa u Evropi, sa ujedinjenom evropskom komandom američke vojske (US European Command, EUCOM) sa sedištem u Štutgartu. SAD Vojska nadgleda pet garnizona u Nemačkoj, a evropske operacije vazduhoplovstva su smeštene u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

EUCOM je mesto iz kojeg se koordinira američkim jedinicama stacioniranim u 51. zemlji sveta, a reč je uglavnom o evropskim državama. Centar pruža podršku i aktivnostima NATO u suprotstavljanju transnacionalnim pretnjama.

Pod komandom EUCOM su Američke vojne snage za Evropu (US Army Europe), Američko vojno vazduhoplovstvo za Evropu (US Air Forces Europe) i Američka mornarica za Evropu (US Marine Corps Forces Europe). Svi oni imaju svoje ogranke u Nemačkoj.

I najveća američka vojna baza na svetu nalazi se u Nemačkoj. U pitanju je garnizon Bavarija kod Grafenvera, u blizini granice sa Češkom. S površinom od preko 390 kvadratnih kilometara, ona se po veličini izdvaja od svih drugih američkih baza i u njoj živi 4.000 vojnika i članova njihovih porodica.

Pored stalnih trupa, dodatnih 7.000 američkih vojnika nalazi se u Evropi na kraćim rotacionim razmeštanjima u okviru NATO misije pod nazivom “Atlantic Resolve”. Snage uključuju diviziju avijacije sa 85 helikoptera i oklopnu diviziju sa artiljerijom i tenkovima. Štab tih trupa je u Poznanju u Poljskoj.

Bondsteel baza Kosovo
Bondsteel baza Kosovo

SAD drže značajan kontingent trupa kod naših suseda, oko 3.000 američkih vojnika je raspoređeno u Rumuniji, na rotacionoj osnovi. Pored toga, četiri baze u Bugarskoj mogu da prime maksimalno do 2500 vojnika SAD.

Protekle decenije došlo je do smanjenja američkog angažmana u regionu, međutim to se momentalno promenilo kada je Bajden postao predsednik. Pod njegovom komandom Vašington je odlučio da pojača vojno prisustvo na Zapadnom Balkanu formiranjem isturenog štaba Komande za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR) u Albaniji i dovođenjem za sada nepoznatog broja vojnika.

53 KOMENTARA

  1. Ameri povlace poteze daleko od Amerike. Dovlacenje novih snaga u region moze da bude plan da se prosiri sukob. Dovoljno je da namerno upotrebe sisteme iz Poljske, Rumunije i isprovociraju Rusiju da deluje po tim ciljevima. Mogu i sami da obore nesto sa Ruskom opremom, pa nastave sa spremnom objavom Rusi pucali. Koliko puta su nesto slagali pa se posle ispostavilo kao laz i nikom nista. Rat u Iraku su pokrenuli zbog izmisljene tvrdnje da Irak poseduje oruzje za masovno unistenje…

  2. Kako mi se čini s proleća će doći do širenja sukoba, nebi bilo loše locirati navedene trupe i pripremiti kindžale za njihovo neutralisanje, kako ih nebi morali tražiti po šumama!!! Nadam se da obaveštajne službe rade svoj posao!!! Ova moja solucija MORA biti realizovana u cilju smanjenja nepotrebnih gubitaka!!!

  3. Vidim ja da će sve te male države da dobiju po tamburi … Isto kao i Ukrajina … Mic po mic … Eto nama ponovo velike Rusije

    • Lose je to sto 100.000 nije za odbranu od Rusije jer Rusija nema zelje ni potrebe za daljim sukobom osim ako Ameri vec nemaju plan da ukljuce te navedene zemlje i prostore u sukub u Ukrajini. Poljak nece pucati sa svoje teriotorije jer zna sta to znaci, ali ako ima nadredjenog Amera onda MORA uraditi sta mu ovaj kaze. I sipak ce narod znati ko je prvi, i eto sranja …

  4. Narod je naivan i donosi pausalne zakljucke od informacija koje mu se planski serviraju. Ovaj rat je reziran. Naravno od strane Amerikanaca koji su postavili svog predsednika – glumca jevreja (covek je glumac) bez izbora, Zelenskog.
    Koristi Amerima su nebrojene. prodaju sva moguca oruzja, prodaju sirovine Evopi po vistruko vecim cenama. Evropa sve vise ovisi o USA. Rat slabi Rusiju. CIlj Amerike je da uvuku sto vise zemalja u rat. Skroz dok se ratuje daleko od Amerike.
    Gurali su Ukrajnce znajuci da ce preci postavljene crvene linije od Rusije
    Sada guraju Evropu.
    Ko je u stanju da cita izmedju redova on to vidi.
    Takodje da nema potivteze u Svetu, kao naprimer Rusije pa zar mislite da bi Ameri prestali ?
    Porobljavali bi i krali gde god bi stigli.

    • Sviđa mi se komentar , dodao bih ovo gore na fotosu je specijalna jedinica koja pomež Ukrima …infiltriraju se u rusku pozadinu …tu šire polne bolesti…

  5. Američki ratovi su bili: u Evropi protiv nacista, u Koreji protiv kominista, u Vietnamu protiv komunista, u Iraku i Avganistanu protiv đžihadista. Ne da bi osvajali tudje zemlje kao diktatori Stalin, Mao, Kim, Putin.

    • Koji crni amerikanci, koje su oni ratove imali. Zaprska u svaku corbu, samo da je sto dalje od njihove teritorije. Kako su poceli spotaći će se uskoro o veliki bedem a to je RUSIJA. Te usijane, bolesne anglosaksonske glave ce Rusi dobro ohladiti.

      • Heh, jako si naivan ako misliš da bi se 2. svetski rat završio kako jeste da nije bilo upravo AMERIČKE industrijske moći.

        • Da pozurili su u Evropu zbog straha da ce Rusi da zauzmu celu tadasnju Nemacku. Ovo je nesporno i dokazano. Podelili Nemacku da bi Ameri to kasnije nazvali stratesko partnersvo sa Nemackom, gde oni kontrolisu sve.

          • Amerikanci su u Evropskom “teatru” bili još od jeseni 1942, ili se možda prespavljuje iskrcavanje u Severnoj Africi.
            Posle toga, tj. u kasno proleće 1943 sledi iskrcavanje na Siciliji i zvanično američke trupe dolaze geografski na tlo Evrope.

            Znači Amerikanci su u 2. svetskom ratu bili od Decembra 1941, a već u kasno proleće 1943, tj. oko godinu i po dana posle Perl Harbora, eto njih na Siciliji.

  6. Lepo im je Putin porucio: “Ja sa vama necu da ratujem konvencionalnim naoruzanjem, samo nuklearnom!” Jedini koji zele da ratuju su SAD i EU. Retorika lazi i obrnutih teza je poznata i vrapcima. Ko to sada ne prepoznaje nema mozga ni koliko vrabac.

  7. Pa upravo su Zapadni saveznici i dopustili Staljinu da prisvoji sve te zemlje na Istoku,jer im je bio potreban!Najbolji primjer koliko im je zaista stalo do tih zemalja,je bio Komunistički puč i preuzimanje vlasti februara 1948 u Čehoslovačkoj.Ništa nisu učinili ne bi li to spriječili i pomogli!

  8. Ko su americki vojnici samo starjesine ostalo robijasi do tri godine zatvora Da bi se znala istina o Anerickim vojnicima treba se vratiti 50 godina unazad Tada SAD uvodi placenje vojnika pretezno CRNACA i juzno amerikanaca zatim zatvorenika bijeleca sa raznim uslovima zivota za porodicu

  9. О Богже па ово је страшно! Тек сад после овог васшег текста се види колико и какво је зло присутно у Европи! У оваквим условима нема стварне слободе човека. И док је овако увек ће у Европи започињати ратови а Америка ће бити негде далеко на миру и безбедна. Услов мирног живота Европе и истинске слобе човека је да се ово зло истера из Европе. Али како?

    • Kakvo zlo? Po ovom članku ispada da su se Američke trupe nametnule na silu. SVE TE EVROPSKE ZEMLJE DOBROVOLJNO ŽELE AMERIČKE TRUPE NA SVOJOJ TERITORIJI (ne samo vlade nego i stanovništva – sem malobrojne levice) jer se tako osečaju sigurnije da ih neče napasti diktator Putin.
      Kao što su pola veka štitili zapadnu Evropu od Sovjetskog Saveza koji je bio porobio istočnu Evropu.

      • Zbog čega bi Putin napao ili zauzeo evropske zemlje? Dali znaš nekakav resurs koji bi im trebao ili dali znaš koliko prostranstvo ima Rusija? Namjerno su izazvali rat ameri da bi se nalazimo prošetali i okupirali evropu koja je definitivno od nečega što je imala postala vazal tesko ce se osloboditi od njihovog stiska.

        • Miroslav
          Zbog čega bi Putin napao evropske zemlje, pitaš se? Iz istog razloga kao i Ukrajinu… Neumrle imperijalne ambicije i žal za Sovjetskim Savezom, “ugroženi” Rusi, NATO im je mnogo blizu, laboratorije sa kanarincima koji prenose viruse od kojih samo Rusi oboljevaju…

          • Karaon.
            Kada si toliko pametan i pronicljiv i bolje vidiš stvari od recimo mene, koji suprotno vidim iste, odgovori molim te kako će sve ovo da se završi?

          • Ovaj Miroslav je upravu Rusija nije imala potrebu za ratom, ali je prinudjena da se brani posle nezabeleženo u istoriji izdaje od strane Gorbačova,koji je omogućio NATO paktu da dodje na granicu sa Rusijom,učlanivši u Nato države Varšavskog pakta uprkos obećanji Gorbačova da se NATO neće širiti na istok. Što se tiče Ukrajine ona nikad nije bila država kao i Hrvatska,Slovenija,Makedonija ,BiH, koje su preko Sovjetskog saveza odnosno Jugoslavije došli do država, koje Nato sada koristi protiv Rusije odnosno Srbije.

          • Ne lupaj gluposti tupsone jedan rusija najbogatija sa prirodnim resursima velicine ko pet evropa skupa to je zelja americkih cionista

      • Искрено Горане, баш лупеташ као отворени прозор, јер по теби су Амери заштитници слободе а Руси порибљивачи.
        Где ти и у ком времену живиш?

        • Putin bi moga napasti Finsku navodno da bi zaštito rusku manjinu od “nacista” (kao šta je objavio za Ukrajinu) a ustvari da bi ojačao svoju diktatokrsku vlast (ratovi uvek ojačavaju diktatorsku vlast).
          Zato je Finska preklinjala NATO da je primi.

          • Ja živim u vremenu u kojem ruskog gradjanina koji izjvavi 2 reči kritike protiv rata Putin šalje na 6 godišnju robiju. A ti živiš u fiktivnom svetu koji slepo veruje u Putinovu propagandu kao papagaj. Zato vredjaš da lupetam.

        • Objektivan
          Da, tako je. Ameri su zaštitnici (kakvi takvi) slobode dok je evroazijatska pomijara ostala tamnica iz koje pobegao svako ko je mogao. Svima je to jasno , naročito onima koji su doskora bili pod njima samo vašim srboruskim olupanim mozgovima nije jasno.

        • Nisu Ameri dobri ni Rusi loši kao ljudi. Nego je STRUKTURA VLASTI u Americi bedem protiv diktature a STRUKTURA VLASTI u Rusiji (nasledjena o Sovjetskog Saveza, pa i ranije od careva) takva da potkrepljuje diktatora.

      • @Goran/ А кад је то Руски народ нападао Западноевропски, германски свет, де наведи, или кад су уобште неки други Словени, рецимо Пољаци то учинили? За супротно навешћу ти само два ‘свежија’ примера кад се идшло на Русију без разлога – Наполеон, и Хитлер. А било је тога и много раније што се не учи по школама, рецимо проучи историју Велике Моравске, највеће државе у време непосредно и након примања христћанства. Ако ми наведеш само један пример када су Руси из освајачких ликчних мотива идшли самостално до Запада Европе да је освајају ево јавно ти обећавам да ћу подметнути своју десну шаку да је одсечеш.

  10. Amerika VUČE ZA NOS Evropu. Organizuju i huškaju na rat protiv Rusije. Izmišljaju Rusku opasnost po Evropu kao da niko nizna šta su i jedni i drugi .Kao da su svi narodi slepi. Kao da EU nema kadrove. Koriste Nemačku da zagrize i grize. Francuska se čudi šta se događa i ćuti. Čeka limunadu od Nemačke. Skandali! Sledi da se Amerika protera iz Evrope kao ne prijateljska politika!

  11. Недостајали су нам ових 100.000 америчких војника у Европи као грбаче на леђима ! Yankee go home ! Yankee go home!,…
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  12. Sada ispada da se cijeli svijet plaši Rusije, a glavni pokretač svih ratova i svih zala jesu, upravo, Ameri u savezu sa cionistima.

    • Da, američki kapitalisti i izraelski cionisti su krivi za sva zla. Jesi to čuo of Putina ili od đžihadista?

      Nedavno sam pročitao da su iranske vlasti otvorile fabriku za proizvodnju američkih i izrailskiih zastava jer im nedostaju pri spaljivanju na demonstracijama protiv Amerike i Izraela. ha ha ho ho

  13. 6.6.1944. је Америка извршила инвазију на Европу и окупорала је (Нормандија). Та окупација и дан данас траје!! Америка од ступања белог човека на америчко тле живи од рата и за рат!!

    • “Okupirala” Evropu? Ha ha
      Ti stvano misliš da su Englezi, holandjani, belgijanci i drugi zapadnoevropejci pristali da mazohistički budu pod američkom čizmom pola veka bez ikakvog protesta?
      Sovjeti su na silu okupirali (tačnije porobili) pola Evrope, ne amerikanci. Tito je uspeo da isklizne iz Staljinovog čeličnog zagrljaja. Bar to dobro je učinio.

      • Džaba imenjak, ne vredi. Ovde ako kažeš ne daj Bože makar i 1% protiv Rusije, odmah kao da si uvredio samog Boga. A još gore ćeš proći ako kažeš nešto protiv Putina. Ovde se toleriše isključivo pljuvanje po Gorbačovu i Hruščovu. Ovom prvom zato što je navodno razbio SSSR, a ovom drugom zato što je bio Ukrajinac.

        • Ti to odgovaras sam sebi da izgeda da vas je vise ili sebi persiras ? Dakle NISU pristali, nisu mogli da ih najure iz svojih zemalja. U istim tim zemljama oni kontrolisu vojnu strukturu. Pretnja ratovima koje sami izazivaju. Kao i sila kojom raspolazu, te ekonomska moc valute koju stampaju su doveli do toga da se tako i ponasaju.

    • Američki ratov su bili: u Evropi protiv nacista, u Koreji protiv kominista, u Vietnamu protiv komunista, u Iraku i Avganistanu protiv đžihadista. Ne da bi osvajali tudje zemlje kao diktatori Stalin, Mao, Kim, Putin.

  14. O bože
    Zamislite text, da se što brže rasporede američki vojnici po navedenim državama. U Poljskoj zabeleženo oreko 500 slučajeva silovanja Poljakinja od strane Američkih vojnika. U prevodu, spremite se u Litvaniji, Letoniji i Estoniji biće jebanja.

  15. Ukrajina ima 18-23 miliona stanovnika oko 10 mil. Je otislo vani a oko 10 mil.se pridruzilo i pripojilo rusiji od ovih dvadesetak miliona trecina su poljaci rusi madjari i druqi zabole ih za ukrajinu!!!!!!!!..

  16. Znate li vi koliko ima Ukrajina stanovnika? Ovim tempom, 800 dnevno izbacujes iz stroja to je 300000 godisnje. Ima tu jos da se ratuje bar 10+ godina samo ako se nastavi pomoc USA i EU u oruzju, opremi i hrani.

  17. To je fora znaju oni da rusiju ne zanima nista osim ukrajine samo se primicu da se ukljuce u rat u ukrajini jer ukri nemaju vise koha da mobilisu osim maloljetnika i staraca sto im ne moze pomoc

    • Mošžda su ovi iz baltički zemalja napredni ali su i glupi,e ameri pričaju o miru,pa samo od drugog rata na ovamo ni broj se ne zna koliko su počeli ratova a malo koji je završio, i ovde će da dopune glave ovima da će rusi da ih napadnu ,a ameri će da viču “juriš braćo ja ću za vama” ,a kada shvate šta se dešava biće kasno.Tu6no brate koliki je EU glupa,nesposobna i bez stava “a ko nema stava oni mu ga stave “reče Dubioza kolektiv i bi u pravu

      • Vodje moraju da slusaju. Drze ih u saci ko zna od kada. Da se neko pobuni ili bi umro od srcaanog udara, ili bi ispllivale fotografije nekog pedofilizma i ko zna cega.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version