Naslovna Novosti Oružane snage Ukrajine po prvi put da rasporedile sisteme PVO Patriot u...

Oružane snage Ukrajine po prvi put da rasporedile sisteme PVO Patriot u Hersonskoj oblasti

16
patriot
patriot
google news

Ukrajinska vojska počela je privremeno raspoređivanje američkih sistema protivvazdušne odbrane Patriot PAC-2 u Hersonskoj oblasti. Ovi sistemi se postavljaju na kratke periode i nisu opremljeni sopstvenim radarima da bi ostali neprimetni. Umesto toga, radarska detekcija koristi avione SAD i NATO-a koji deluju iz vazdušnog prostora susednih zemalja.

Prema ukrajinskim izvorima, nedavno su zabeležena najmanje tri lansiranja raketa iz sistema Patriot, nakon čega je kompleks hitno demontiran i premešten na novu poziciju.

Pretpostavlja se da zbog značajnog dometa sistema Patriot oni efikasno kontrolišu situaciju u vazdušnom prostoru iznad severozapadnog dela Crnog mora i leve obale Hersonske oblasti.

Taktika privremenog raspoređivanja sistema protivvazdušne odbrane omogućava ukrajinskoj vojsci da kontroliše vazdušni prostor uz minimiziranje rizika od njihovog otkrivanja i uništenja.

Nedavno su se pojavili i izveštaji u zapadnim i ukrajinskim medijima kako je taktički frontalni bombarder Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Su-24M oboren tokom borbenog naleta iznad Crnog mora.

Zelenski najavio nove PVO sisteme Patriot za Ukrajinu

Pre samo nekoliko dana, Zelenski u pokušaju da povrati komunikacionu inicijativu najavio je da će ove zime u Ukrajinu će stići nekoliko novih PVO sistema Patriot.

patriot
patriot

„Ova zima je veoma važna.. Imao sam ozbiljno putovanje sa svojim timom (turneja u SAD i Severnoj Evropi). Više, neću da govorim broj, ali stižu novi sistemi Patriot. Ukrajina da zaštiti našu zemlju ove zime. Ovo je veoma važan rezultat. Obećao sam da neću reći broj dok oni ne budu zaštićeni“, rekao je šef ukrajinske države.

Japanski Patriot

Paralelno sa propagadnim govorm Zelenskog, Sjedinjene Američke Države su pronašle novi način da pojačaju podršku Ukrajini u oblasti PVO, planirajući da iskoriste izvoz PVO raketnih sistema Patriot iz Japana, objavio je Vašington Post.

U kontekstu nedostatka sistema PVO u Ukrajini i odsustva konkretnih odluka američkog Kongresa o finansiranju vojne pomoći Kijevu, SAD su se za pomoć obratile svojim saveznicima.

U bliskoj budućnosti, Japan planira da zvanično ublaži pravila o izvozu oružja, što će mu omogućiti da pošalje nekoliko desetina raketa za PVO sistem Patriot u Sjedinjene Države. Ova odluka će omogućiti Sjedinjenim Državama da povećaju obim isporuke opreme za PVO Ukrajine.

Ovaj potez Tokija usledio je nakon najave japanske vlade o spremnosti da Ukrajini pruži dodatni paket pomoći vredan 650 milijardi jena (oko 4,5 milijardi dolara).

Nemački Patriot

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će do kraja ove godine drugi sistem protivvazdušne odbrane Patriot koji je obezbedila Nemačka biti raspoređen u Ukrajini. On je to izjavio tokom obraćanja poslanicima Bundestaga.

raytheon radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem aesa na galijum nitridu gan za patriot sam
raytheon radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem aesa na galijum nitridu gan za patriot sam

Šolc je istakao hitnu potrebu vojne pomoći Ukrajini zbog činjenice da je Rusija potpuno preorijentisala svoju ekonomiju na potrebe oružanog sukoba, maksimizirajući proizvodnju naoružanja. 

Prema njegovim rečima, zahvaljujući obezbeđenim sistemima PVO, sposobnost Ukrajine da se odbrani od ruskih dronova i raketa značajno je poboljšana. Ove godine će još jedan sistem Patriot biti raspoređen u Ukrajini, kao deo nemačke vojne pomoći.

Ranije u oktobru, nemačko Ministarstvo odbrane objavilo je nameru da u Ukrajinu pošalje dodatne PVO sisteme Patriot i IRIS-T, ali nije precizirano tačno vreme njihove isporuke. U novembru je nemački ambasador u Kijevu Marti Jeger pojasnio da će u Ukrajini na zimu biti raspoređen još jedan sistem Patriot iz Nemačke.

Zanimljiva je činjenica da nekada dva bliska saveznika, sada pod patronatom SAD, ponovo deluju združeno protiv Rusije. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

16 KOMENTARA

  1. Šta bi sa onim 3 su-34?
    Pogodiše li kindžali te patriote?
    Za 3 dana Kejiv, pa za 7 Berlin a za mjesec Lisabon.
    Šupčići se stigli.

  2. SVA SRANJA U XX VEKU SU POČELA U SARAJEVU 1914 PA HIĆO NEZADOVOLJAN 30 TIH PA RUSI NIKAD ZAPADNIJE NEGO 50 TIH.
    GAVRILO JE ZAMRDO BROD A ON SE JOŠ LJULJA.
    1914 AMERI SU IMALI OKO 40000 PRAĆAKA I OKO1000 BEJZBOL PALICA KOJE SU VIŠE KORISTILI ZA SPORT.

  3. Putinu se ne zuri. On je mlad sa obzirim na Baydena . Ako nece biti Putin bice neko drugi koji ce ih sravniti za 24h

  4. Sto su trazili to ce i dobiti.
    Putinu se ne zuri . On ima svi vreme sveta . Vreme radi na njegovu ruku . A Ako ne Bude Putin bice neki koi ce sravniti ih za 24h

  5. ОВАЈ ПУТ АКО ОСТАНЕ ШТА ОД ФАШИСТА ШВАБА ТРЕБА КОЛОЗИНИРАТИ ДА БУДУ РОБОВИ СВА СРАЊА У СВЕТУ ПОЧЕЛА СУ РУШЕЊЕМ БЕРЛИНСКОГ ЗИДА И СЛЕПЦУ И БУДАЛИ ЈАСНО СВЕ,ОВАЈ ПУТ И ЗАДЊЕГ ФАШИСТУ БЕЗ МИЛОСТИ БЕЗ ПРЕДАЈЕ УНИШТИТИ ТРЕБА.

  6. Brzo ce biti locirani i unisteni.Inace Nemackoj je bolje da sedi po strani jer su zaboravili koliko su sebe kod Rusa zaduzili.

  7. Пре или касније лоцира ће их помоћу војних сателита и уништити војска Русије са Кинжалима, као што су радили и до сада, само што НАТО и Амери-цие ћуте о томе као заливени ! Нека ишпастају ако су наивни и бандоглави !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  8. Opasno je što zapad sve više i direktnije ulazi u sukob. Do sad su rusi bili veoma popostljivi po tom pitanju. Realno, da je situacija obrnuta, nato bi već oborio protivničke špijunske avione pa šta bude.

  9. Nemačka ponovo radi i vuče svoj narod u nešto što nebi smela znajući šta su uradili u 20 veku. Ludost i Ne razumno. Ništa nije zaboravljeno. Srbija zločince nikad ne smatra za prijateljstvo. Biće skraćenja .

  10. Pa vjest stiže vjest
    Jučerašnji naslovi; Ruska vojska gađala dva rudnika,mislite da je to tek onako,vojyka ratuje protiv rudara
    Čim se pojavila ta vjest znao sam da Nacisti tu kriju oružje i municiju

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version