Naslovna Novosti Nemačka će rasporediti drugi sistem Patriot u Ukrajini u naredne dve nedelje

Nemačka će rasporediti drugi sistem Patriot u Ukrajini u naredne dve nedelje

1
ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj
ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj
google news

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će do kraja ove godine drugi sistem protivvazdušne odbrane Patriot koji je obezbijedila Njemačka biti raspoređen u Ukrajini. On je to izjavio tokom obraćanja poslanicima Bundestaga, prenosi agencija DPA.

Šolc je istakao hitnu potrebu vojne pomoći Ukrajini zbog činjenice da je Rusija potpuno preorijentisala svoju ekonomiju na potrebe oružanog sukoba, maksimizirajući proizvodnju naoružanja.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući obezbeđenim sistemima PVO, sposobnost Ukrajine da se odbrani od ruskih dronova i raketa značajno je poboljšana. Ove godine će još jedan sistem Patriot biti raspoređen u Ukrajini, kao deo nemačke vojne pomoći.

Pored sistema PVO, Oružane snage Ukrajine (OSU) biće snabdevene i oklopnim vozilima, municijom, zimskom zaštitnom odećom i generatorima, koji će pomoći u prevazilaženju nestašice električne energije u zemlji. Ove mere imaju za cilj podršku Ukrajini u njenim naporima da se odbrani od vojne agresije.

Ranije u oktobru, nemačko Ministarstvo odbrane objavilo je nameru da u Ukrajinu pošalje dodatne PVO sisteme Patriot i IRIS-T, ali nije precizirano tačno vreme njihove isporuke.

rafalna paljba patriota poslednji tren uci pred uniŠtenje u maju ove godine
rafalna paljba patriota poslednji tren uci pred uniŠtenje u maju ove godine

U novembru je nemački ambasador u Kijevu Marti Jeger pojasnio da će u Ukrajini na zimu biti raspoređen još jedan sistem Patriot iz Nemačke.

Šolc najavio gubitak ruske kontrole nad Crnim morem

Rusija je izgubila kontrolu nad Crnim morem, a Ukrajina je već oslobodila polovinu teritorija koje su bile pod kontrolom Moskve. Ovo je izjavio nemački kancelar Olaf Šolc, govoreći pred parlamentom.

Prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini ostaje „glavni izazov za evropsku bezbednost“.

Izvršiću pritisak na Brisel da zadrži stabilnu podršku Ukrajini u narednim godinama. Ideja je da povećamo odbrambene kapacitete Ukrajine tako da se Rusija više nikada ne usudi da je napadne, rekao je Šolc.

Nakon sastanaka posvećenih rešavanju budžetske krize u Nemačkoj, nemački kancelar je najavio da će nemački budžet za 2024. godinu uključivati osam milijardi evra za snabdevanje Kijevom oružja. Berlin će, dodao je političar, pružati podršku Ukrajini iz redovnog budžeta zemlje koliko god bude potrebno.

olaf solc
olaf solc

To uključuje osam milijardi evra za snabdevanje oružjem, finansijsku pomoć za ukrajinski budžet i verovatno više od šest milijardi evra za podršku ukrajinskim izbeglicama u Nemačkoj, rekao je Šolc.

Ranije je saopšteno da je nakon početka eskalacije sukoba u Ukrajini, kancelar Šolc bio među prvim sponzorima Oružanih snaga Ukrajine.

1 KOMENTAR

  1. Kakvo uništenje, čije uništenje ? Baterije PAC-3 ? 🙄

    Jest, uništen joj je jedan lanser. Nit je uništeno radarsko vozilo, nit je uništeno centralno komandno vozilo. Toliko o “uništenju” Patriota. Imali smo mi takvih “uništenja” naših Neva baterija 1999te, gde bi AGM-88 strefio rampu umesto antene SNR-125, ili gde bi laserski vođena bomba strefila rampu, opet umesto komandne kućice ili antene SNR-125. Ta PVO baterija je tad samo oštećena, ali sasvim pouzdano može da dejstvuje sa jednom oštećenom rampom. E tako i PAC-3…dokle god mu iz stroja ne izbaciš ili radarsko vozilo ili komandno vozilo, ili oba…nema “uništenja”. Nema čak ni izbacivanja iz stroja.

    P.S – Ne postoji “rafalna” paljba raketnog PVO sistema. Kako se ciljevi približavaju, tako je potrebno da PVO baterija reaguje brže. Kod PAC-3 je to automatizovano, sistem sam odabira ciljeve, bira najoptimalniji lanser, bira tip rakete (ako ih ima više po lanseru) i lansira. Stoga je moguće za sistem kao što je PAC-3 da “rafalno puca”. Kod S-125 Neve je to nemoguće, em je jednokalana po cilju, em je dvokalanalna po raketi. Ona može samo dve rakete da opali na maksimalno jedan cilj, sa razmakom od 4 sekunde i to joj je to.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version