Naslovna Novosti Premijer Holandije najavio početak priprema za slanje prve partije lovaca F-16 u...

Premijer Holandije najavio početak priprema za slanje prve partije lovaca F-16 u Ukrajinu

4
norveska i rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca f 16 rumuniji
F-16
google news

Holandske vlasti odlučile su da započnu proces pripreme za prebacivanje prve partije američkih lovaca F-16 u Ukrajinu. Holandski premijer Mark Rute obavestio je o tome ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Prva serija će uključivati 18 borbenih aviona F-16 američke proizvodnje. Prethodno je Holandija obećala da će Ukrajini prebaciti sva 42 lovca F-16 u službi vazduhoplovstva zemlje.

Najveći deo ovih letelica trebalo bi da ide direktno u ukrajinsko vazduhoplovstvo, a manji deo bi trebalo da se upotrebi za obuku ukrajinskih vojnih pilota u evropskim zemljama.

Žurba da se u Ukrajinu prebaci avion F-16 je razumljiva. Potencijalni premijer Holandije Gert Vilders, koji je na čelu krajnje desničarske Slobodarske partije, koja je dobila najviše glasova na parlamentarnim izborima, izjasnio se protiv pružanja vojne pomoći Ukrajini.

Političar svoj stav objašnjava potrebom da se prvo uzmu u obzir interesi i potrebe same Holandije u oblasti odbrane i bezbednosti, a potom bilo kome pruži vojna pomoć.

colaj avioane f 16 91164100
F-16

Shodno tome, ako Vilders uspe da formira novu vladu kraljevstva i postane premijer, može da poništi odluku o snabdevanju Kijevu lovcima F-16. Istina, prebacivanje lovaca Oružanim snagama Ukrajine može naići na određene logističke prepreke.

Rusi procenjuju da bi bilo dobro “uništiti ih odmah po dolasku na ukrajinske aerodrome”, osim ako, naravno, avioni ne budu stacionirani negde u Poljskoj ili Rumuniji dok se ukrajinske oružane snage ne pripreme za svoju operaciju.

U Ukrajini se žale da im Rusija remeti snabdevanje lovcima “sa druge strane sveta”

Rusija je sprečila Kijev da kupuje borbene avione u inostranstvu, izjavio je generalni direktor ukrajinske kompanije za oklopna vozila Vladislav Belbas. Prema njegovim rečima, propao je dogovor o kupovini aviona od „jedne zemlje na drugoj strani planete“.

U jednoj zemlji, na drugom kraju planete, našli smo lovce i počeli da pregovaramo o kupovini. Prodavac je bio spreman, Ministarstvo odbrane potvrdilo da su potrebni. Odjednom je jedno od pisama o ovom sporazumu palo u ruke Rusa, kaže Belbes.

Ukrajinski top menadžment u oblasti proizvodnje i prodaje specijalne opreme nije pomenuo o kojoj državi se razgovara, koje lovce će Ukrajina da kupi i koji „dokument“ je dospeo u ruke Moskvi.

Međutim, on je istovremeno ukazao na pritisak koji je navodno vršila Ruska Federacija na zvaničnike neimenovane države, zbog čega su, prema Belbesovim rečima, prodavci bili prinuđeni da odbiju Kijev i raskinu posao.

Kao rezultat toga, sporazum je propao jer se zemlja dobavljač predomislila da ponudi ove lovce, naveo je ovaj menadžer. On tvrdi da Rusija stalno sprečava Ukrajinu da kupuje oružje na svetskom tržištu, a situacija sa avionima je samo jedan od mnogih primera.

4 KOMENTARA

  1. F 16 je upravo ono sto Ukraini treba.. bez vazdusne premoci ne moze se realno ni ocekivati da bilo kakva ofenziva uspije…. Stizu F16 i iz drugih zemalja, ne samo Holandije..

  2. To nisu avioni,to je produžetak agonije,dosipanje ulja na vatru….sram ih bilo,umesto da se zalažu za mir za pregovore,oni raspiruju rat i razaranje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version