Naslovna Novosti Oficir 5. ukrajinske brigade: Za Ukrajinu, 2024. će biti najteža, a neki...

Oficir 5. ukrajinske brigade: Za Ukrajinu, 2024. će biti najteža, a neki se kriju iza suknji; Gerasimov: Slomili smo im kičmu

3
kontraofanziva ilustracija
kontraofanziva ilustracija
google news

Naredna godina sukoba, odnosno 2024, biće najgora za Ukrajinu, rekao je Jurij Sirotjuk, oficir 5. odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

„Društvo mora da shvati da je pred nama najstrašnija godina rata, 2024. će biti strašna godina. I rat može doći u zemlje koje su sada u miru.”

Prema rečima Sirotjuka, Oružane snage Ukrajine neće moći da postignu nikakav uspeh bez mobilizacije gotovo celokupnog stanovništva koje je sposobno za vojsku. Kritikovao je i one Ukrajince koji su se „sakrile iza suknje“ i izbegavali regrutaciju.

Pre ili kasnije, sugerisao je Sirotjuk, vojnici će biti pozvani da se suoče sa Rusima.

Ranije je načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov rekao da će se prinudna mobilizacija nastaviti. Prema rečima načelnika Glavne obaveštajne uprave, u ukrajinskim odbrambenim snagama uopšte nema dovoljno ljudi.

On je takođe upozorio da će Oružane snage Ukrajine i dalje trpeti gubitke i da se broj vojnika u vojsci mora održati.

Gerasimov: “Srušili smo plan NATO-Ukrajine za 15 dana – To je bio naš cilj ove godine”

Načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov otkrio je da je ruska vojska srušila plan NATO-a i Ukrajine, koji su hteli da za 15 dana zauzmu Melitopolj kako bi dobili izlaz na Azovsko more i odahnuli. … sa Krima.

On je posebno istakao:

„Ove godine, ruska vojska se fokusirala na odbijanje ukrajinske kontraofanzive, koja je planirala da odseče ruski kopneni koridor do Krima. Početkom juna neprijatelj je okupio u pravcu Zaporožja ofanzivu do 50 bataljona, preko 230 tenkova i preko 1.000 oklopnih vozila. Polovina su bila savremena vozila inostrane proizvodnje. Snage su kasnije povećane na 80 bataljona. Neprijatelj je planirao da blokira Melitopolj za 15 dana i napreduje do Azovskog mora, Mariupolja i granice sa Krimom.

Ukrajina je pretrpela ogromne gubitke, ali je uspela da napravi mali napredak i nije uspela da slomi rusku taktičku odbranu.

„Ukrajincima smo slomili kičmu“

Gerasimov je tvrdio da je odbijanje kontranapada udarnih snaga ukrajinskih oružanih snaga, čiju okosnicu čine brigade obučene i opremljene na Zapadu, glavni zadatak ruske vojske 2023. godine.

Srušili smo plan blokade Melitopolja i pristupa Azovu.

„Da poremete planove ukrajinske komande, naše trupe su preduzele velike mere za stvaranje višeslojnog sistema mehaničkih barijera, odbrambenih linija i položaja“, istakao je ruski general.

Kako je rekao Gerasimov, ukrajinske oružane snage su krenule u ofanzivu 4. juna, ali su uprkos ceni kolosalnih gubitaka malo napredovale u pravcu Zaporožja, pošto nisu uspele da probiju odbrambenu zonu ruske vojske.

Zapravo, dodatne isporuke naoružanja sa Zapada, kao i uključivanje strateških rezervi na ratište, nisu uspeli da promene ravnotežu i situaciju na ratištu. Umesto toga, rekao je Gerasimov, oni su povećali broj žrtava u ukrajinskim oružanim snagama.

“Tako je kontranapad Ukrajinaca i njihovih NATO saveznika propao“, rezimirao je ruski general.

Za 6 meseci 160.000 stradalih ukrajinskih vojnika

Ukrajinci su za šest meseci izbrojali 160.000 poginulih vojnika, podvukao je Gerasimov, navodeći da je u istom periodu uništeno 3.000 oklopnih vozila, uključujući 766 tenkova, kao i 121 avion i 23 helikoptera. Ruski general je istakao da SAD slede politiku koja ima za cilj da produži rat u Ukrajini.

ruska vojska pocela kontranapade u donbasu gnjece kijevske snage i u zaporozju
Kontraofanziva ilustracija

Kako je rekao, od februara 2022. godine Kijev je dobio više od 5.200 tenkova i oklopnih vozila, više od 100 aviona i helikoptera, oko 23.000 dronova, 200 višestrukih raketnih sistema i najmanje 25.000 protivtenkovskih i drugih raketnih sistema, dok je oko 100.000 ukrajinskih vojnika obučeno u SAD i Evropi.

“Pratimo ih 24 sata”

Gerasimov je, osvrnuvši se na pomoć ruskog ratnog vazduhoplovstva u postizanju ciljeva na ukrajinskom frontu, napomenuo da ruski dronovi 24-časovno obezbeđuju izviđanje ukrajinskih trupa u celoj dubini njihovog formiranja.

„Upotreba bespilotnih letelica različitih klasa i namena postala je sastavni deo borbenih dejstava. Uz pomoć bespilotnih letelica, vazdušno izviđanje se vrši non-stop u dubini formiranja neprijateljskih snaga, obezbeđujući koordinate uočljivih ciljeva i njihovo uništavanje. Osim toga, oni sprovode misije uništavanja vojne infrastrukture i svih vrsta naoružanja i vojne opreme“, naglasio je ruski general.

„Pokreću terorističke napade sa Storm Shadow i Scalp“

Kako je rekao Gerasimov, Britanija i Francuska su premestile više od 200 projektila Storm Shadow i Scalp u Kijev da bi pogodile ciljeve u Donbasu i na Krimu.

“Velika Britanija i Francuska prebacile su Kijevu više od 200 vođenih raketa vazduh-zemlja Storm Shadow i Scalp, koje se, između ostalog, koriste za uništavanje političkih ciljeva na Krimu i Donbasu“, naglasio je Gerasimov, napominjući da su i prošlog oktobra SAD isporučile ATACMS rakete Ukrajini.

Prema rečima ruskog generala, Ukrajinci, jer ne mogu da ostvare svoje ciljeve na bojnom polju, nastavljaju da nanose terorističke udarce uz prećutnu toleranciju i često podršku zapadnih saveznika.

zelenski pise po raketi storm shadow
zelenski pise po raketi storm shadow

Ruski general je istakao da Ukrajina ne odustaje od napora da izvrši teroristički udar preko dronova napunjenih eksplozivom na nuklearnu elektranu Zaporožje. „Ukrajina ne napušta napore da izvrši akte nuklearnog terorizma. Rutinski šalje dronove opremljene eksplozivom u nuklearnu elektranu u Zaporožju i grad Energodar. U maju 2023. godine osujećen je pokušaj ukrajinskih diverzanata da potkopaju dalekovode Lenjingradske i Kalinjinske nuklearne elektrane“, tvrdi Gerasimov.

Hegemonija SAD

Kako je rekao, širom sveta se beleže velike promene na vojno-političkom polju, a hegemonija SAD i njenih saveznika je prošlost. „Trenutno vojno-politička situacija doživljava velike promene. Formira se novi multipolarni svet, hegemonija Sjedinjenih Država i njenih saveznika postaje prošlost.”

„Vašington, po svaku cenu, nastoji da očuva ’zapadnocentričnu strukturu svetskog poretka‘ kako bi obezbedio svoju globalnu dominaciju i svoju sposobnost da diktira uslove drugim zemljama, potiskujući njihove legitimne bezbednosne interese“, rekao je ruski general.

Arktički sukob?

Osim ukrajinskog fronta, Gerasimov je naglasio da Zapad takođe povećava svoje vojno prisustvo u širem arktičkom regionu i razvija vojnu infrastrukturu u blizini granica Rusije.

„SAD i NATO su fokusirali svoje napore na obezbeđivanje svog suvereniteta na Arktiku i obuzdavanje Ruske Federacije u regionu. U te svrhe, kolektivni Zapad povećava svoje vojno prisustvo u visokim geografskim širinama i razvija vojnu infrastrukturu u blizini granica Ruske Federacije. Kao rezultat toga, povećava se potencijal za sukobe u regionu“, rekao je Gerasimov.

borbena krstarica na nuklearni pogon pjotr veliki u arktickoj bazi ruske severne flote severomorsk 13. maja 2021
borbena krstarica na nuklearni pogon pjotr veliki u arktickoj bazi ruske severne flote severomorsk 13. maja 2021

NATO godišnje sprovodi skoro 40 vežbi na ruskoj granici, a sve se fokusiraju na kampanju protiv Rusije.

„Brza integracija Švedske i Finske u alijansu, sve veće prisustvo NATO trupa u istočnoj Evropi, regionima Baltičkog i Crnog mora, kao i Arktik negativno utiču na situaciju u Evropi sa perspektivom pojačane konfrontacije“, istakao je on.

Zapad insistira na strateškom porazu Rusije

Gerasimov je istakao da je Zapad i dalje fiksiran na strateški poraz Rusije i zbog toga je istakao da je primena mera za izgradnju poverenja izgubila na značaju.

Međutim, napomenuo je da Rusija i dalje ispunjava svoje obaveze da spreči burnu epizodu, a da istovremeno drži linije komunikacije otvorene za rešavanje kriznih situacija.

3 KOMENTARA

  1. Толико оружја испоручено и испоручиваће се! Фабрика смрти ‘Мајдан’ ради пуном паром, нема шта!?

    • Ali vaš komentar je baš slab. Pogledajte malo pripopan video i gdje je Gerasimov govorio. Tam ćeš vidjeti visoke oficire iz nekoliko drugih njih savezničkih država. Njih agenda je rušenje zapadnog monopola. Biće još nekaj 🙂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version