Naslovna Novosti Pukovnik Bundesvera ruskom FSB-u predao tajne podatke o ukrajinskoj taktici i gubicima

Pukovnik Bundesvera ruskom FSB-u predao tajne podatke o ukrajinskoj taktici i gubicima

1
pukovnik bundesvera ruskom fsb u predao tajne podatke o ukrajinskoj taktici i gubicima
bundesver
google news

U Nemačkoj se dogodio špijunski skandal visokog profila: 52-godišnji pukovnik Bundesvera Karsten L., šef odeljenja za bezbednost u Federalnoj obaveštajnoj službi (BND), optužen je da je preneo tajne podatke ruskom FSB-u.

Kako prenosi Bild, Karsten L. kopirao je četiri fajla sa poverljivim informacijama, u kojima su bili podaci o taktici i gubicima Oružanih snaga Ukrajine, kao i o tajnim operacijama ukrajinske vojske.

Istraga tvrdi da je Karstena L. na saradnju sa FSB nagovorio ruski biznismen, koji je navodno radio za ruske obaveštajne službe. Ovaj čovek je ubedio nemačkog oficira da bi informacije BND-a „mogle biti korisne za obe zemlje“.

Napominje se da je Karsten L. uhapšen u decembru 2022. nakon što je odleteo u Moskvu i sastao se sa posrednikom. Ovaj drugi je, pak, uhapšen u Sjedinjenim Državama i dao je iskaz istrazi, za razliku od Karstena L., koji je ćutao tokom suđenja.

Kako prenosi Bild, najmanje 450 hiljada evra isplaćeno je Karstenu L. za prenos tajnih informacija o isporuci oružja Ukrajini. Slučaj je postao jedan od najvećih nemačkih špijunskih skandala u poslednje vreme, izazvavši značajnu pažnju bezbednosnim i obaveštajnim pitanjima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version