Naslovna Novosti Strateški bombarderi Rusije i Kine zajedno leteli u svojoj sedmoj misiji vazdušne...

Strateški bombarderi Rusije i Kine zajedno leteli u svojoj sedmoj misiji vazdušne patrole

1
tu 96ms i xian h 6
tu 96ms i xian h 6
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su strateški bombarderi Rusije i Kine izvršili zajedničke vazdušne patrole nad neutralnim vodama Japanskog i Istočnog kineskog mora, ne narušavajući vazdušni prostor stranih država.

„Avijaciona grupa koju čine strateški bombarderi Tu-95MS iz Rusije i Hun H-6K (Tu-16 licenca) iz Kine izvršila je vazdušne patrole iznad voda Japanskog i Istočnog kineskog mora“, navodi se u saopštenju Ministarstva, a citira novinska agencija Interfaks.

Predstavnici ruskog Ministarstva odbrane istakli su činjenicu da su „tokom izvođenja misija avioni dve zemlje delovali u strogom skladu sa odredbama međunarodnog prava, ne narušavajući vazdušni prostor drugih država”.

Vazdušnu podršku duž cele zajedničke rute patroliranja pružali su lovački avioni Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Su-30/J-11B kineskog ratnog vazduhoplovstva.

„Na određenim delovima putanje leta, strateške bombardere iz dve države pratili su lovci stranih zemalja“, rekli su ruski vojni zvaničnici.

Kako su naveli, po završetku zajedničke misije vazdušnog patrola, svi avioni koji učestvuju u letnim aktivnostima vratili su se na aerodrome stalnog angažovanja.

Zajedničke aktivnosti planirane su prema odredbama plana bilateralne vojne saradnje za 2023. godinu i nisu usmerene protiv trećih zemalja“, zaključili su predstavnici ministarstva.

Ruske i kineske strukture ratnog vazduhoplovstva planiraju i sprovode ovakve misije od 2019. godine. Let izveden 14. decembra je sedmi ukupno i drugi izveden u 2023. Prethodna misija je završena 7. juna.

Ranije su zajedničke aktivnosti strateških bombardera dve države sprovedene u julu 2019, decembru 2020, novembru 2021, maju i novembru 2022.

Kao što se vidi, u prve tri godine saradnje obavljen je jedan zajednički let godišnje, a od 2022. njihov ritam je povećan na dva leta godišnje.

xian h 6n
xian h 6n

Treba napomenuti da je do intenziviranja zajedničkih patrola u Azijsko-pacifičkom regionu došlo nakon početka eskalacije sukoba u Ukrajini. U stvari, misija od 14. decembra takođe se može povezati sa dva važna politička događaja.

Reč je o Direktnoj liniji ruskog predsednika Vladimira Putina, koja predstavlja prvu veliku konferenciju za štampu koju je ruski lider održao od početka ukrajinskog sukoba, i o briselskom samitu EU posvećenom, posebno, analizi i donošenjem odluka u vezi sa situacijom iz Ukrajine u koju idalje ulažu sredstva naoružanja.

Još od 2019. godine misije patroliranja bombardera iz Rusije i Kine redovne

Od 2019. godine Rusija i Kina redovno sprovode zajedničke vazdušne patrole sa strateškim avionima u Azijsko-pacifičkom regionu. Osim toga, Moskva i Peking održavaju i zajedničke pomorske vežbe u ovoj oblasti.

U decembru 2022. godine načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Valeri Gerasimov, rekao je da Rusija sprovodi niz zajedničkih vojnih vežbi sa Kinom kao odgovor na jačanje vojnog potencijala SAD u Aziji.

„Ova saradnja je prirodna reakcija na agresivno povećanje vojnog potencijala SAD u regionu. Istovremeno, nećemo stvarati saveze i linije razgraničenja u regionu, po uzoru na Vašington. Vežbe sa Kinom se izvode u strogom skladu sa međunarodnim pravom“, rekao je tada Gerasimov.

Južna Koreja uvek nervozna

Južnokorejska komanda je vrlo verovatno zemlja. koja je podigla lovce u vazduh kako bi ispratila letelice iz dve zemlje. Prema Zajedničkom komitetu šefova država, avioni Ruske Federacije i Kine nisu narušili vazdušni prostor Južne Koreje.

„Rusija ne priznaje identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane koju je uspostavila Južna Koreja“, rekao je još u julu 2019. Sergej Kobilaš, komandant dalekometne avijacije ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

„Takve oblasti nisu predviđene međunarodnim pravilima i, shodno tome, nisu priznate od strane Ruske Federacije. Na to je više puta skrenuta pažnja južnokorejskoj strani raznim kanalima“, rekao je tada Kobilaš.

Južnokorejski F-35A
F-35A

Jučerašnja misija je bila šesta zajednička patrola ruskih i kineskih strateških bombardera. Poslednji let ovog tipa obavljen je juna 2023. godine.

Treba napomenuti da su tokom misije novembra 2022. prvi put ruski strateški bombarderi sleteli na aerodrom u Kini, a kineski strateški bombarderi na aerodrom u Rusiji.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version