Naslovna Novosti Pretresi u nemačkim kompanijama za koje se tvrdi da su prodale elektroniku...

Pretresi u nemačkim kompanijama za koje se tvrdi da su prodale elektroniku za rakete Iskander ili dronove Orlan

11
iskander m
iskander
google news

Nemačko tužilaštvo pretreslo je sedište kompanije koja je trebalo da snabdeva Rusiju elektronikom koja se koristi u proizvodnji oružja. Ruski vojni sektor je, prema mišljenju zapadnih stručnjaka, i dalje zavisan od zapadne tehnologije.

Nemačko izdanje Tagesschau citira novinarsku istragu koja je otkrila plan “koji je veoma štetan za napore Evrope da sankcioniše Moskvu”. Konkretno, kompanija WWSemicon GmbH, u blizini Minhena, glavni je evropski dobavljač firmi Kompel, ruskog giganta u industriji elektronskih delova.

Rusi u Kompelu tvrde da koriste samo delove za civilni sektor. Međutim, novinari nemačke televizije ARD, zajedno sa propagandno-obaveštajnim stručnjacima iz Holandije i RUSI (Velike Britanije), “utvrdili su” da Kompel snabdeva opremom preduzeća koja su povezana sa ruskom odbrambenom industrijom.

Isti stručnjaci se čude i da je ruski gigant Kompel ove godine sankcionisan od strane SAD, ali nije na listi sankcija EU.

Komponente se navodno koriste na najsmrtonosnijem oružju Rusa

Prema navodima istih novinara, carinska dokumenta pokazuju da je WWSemicon do sredine godine slao u Rusiju elektronske uređaje pronađene u ruševinama koje su pale na Ukrajinu.

Hiljade tranzistora, integrisanih kola ili mikročipova, vitalnih za rad ruskog oružja, navodno je poslato u Rusiju.

Ovde je reč o elektronici koju koriste izviđački dronovi Orlan-10, moderne krstareće rakete Kh-101, ali i balističke rakete 9M727 Iskander, prema navodima zapadnih novinara.

orlan 10
orlan 10

WWSemicon navodi da su isporuke obavljene pre uvođenja sankcija i da su bile legalne. Međutim, kako navode novinari, sankcionisani artikli su slati i preko skladišta kompanije u Slovačkoj i Litvaniji.

Za slučaj su se zainteresovale tužilaštvo i nemačka carina. U četvrtak ujutro izvršena je racija u prostorijama WWSemicon-a.

Put kroz treće zemlje

U svakom slučaju, rute isporuke u mreži kompanije su pomenutim novinarima “teško razumljive” jer se neke komponente transportuju kroz nekoliko zemalja. Kompel i WWSemicon imaju veoma bliske poslovne odnose sa kompanijom iz Hong Konga pod nazivom Finder Technologies.

Sve tri kompanije su međusobno povezane ličnim vezama, tvrde zapadni novinari. Ćerka šefa Kompela je partner u WWSemicon-u u Minhenu, pokazuje istraga.

11 KOMENTARA

  1. Svi znamo da novac’ne smrdi’i da se sve može nabaviti za odgovarajuću sumu(ako je tačno to što navode)!

  2. Nepismeni,.možeš da se opismeniš ako bi neku knjigu pročitao, mada teško, a to koliko si glup je prava sreća jer poznato je da je budalama najlepše pošto nisu svesne bilo čega. Šta kažeš kineski poluprovodnici, pa proveri majmune nije teško i možda krdža od tvog mozga skapira da je za razliku od Rusije Kina komunistička zemlja, a najsmešnije u svemu je što je ta i takva Kina postala i zvanično najveća ekonomija, za tebe bi bila sreća da živiš u komunizmu i da negde smrdiš i primaš platu jer ti sigurno nećeš uspeti da postaneš gazda firme u kapitalizmu, jedino ako kod tebe u selu ima jos takvih kao ti što nije nemoguće

  3. Pod hitno jedno 12 paketa sankcija tim nemačkim firmama!!!(bog te mazo ode slobodno tržište)😂😂😂😇😇😇

  4. Frižidera i pegla na bacanje, ako zemlja prodaje oružje, a prodaje, kako može tražiti put gdje završi, ko da više.

  5. Još jedna kompanija koja će otići iz Nemačke. Nemci ce na kraju ostati bez fabrika., što je u stvari odlična vest. God bye Sholc..

    • Boljševiku glupi petokraka pada sovjetija nemože da zapusti ništa bez zapadnoh i kineskih poluprovodnika, oeglu bree poštenu nemogu da naprave bem vam mater PUTINOFILIČARSKU, a oče da se biju sas zapad …beda, rusija tvoja je kurac na biciklo..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version