Naslovna Novosti Misija iznenađenja američkih strateških snaga: bombarderi B-2 i lovci F-35 “nevidljivo” leteli...

Misija iznenađenja američkih strateških snaga: bombarderi B-2 i lovci F-35 “nevidljivo” leteli iznad Severnog mora

43
britanski f 35 u pratnji americkog b 2 spirit
britanski F-35B u pratnji americkog B-2 Spirit
google news

Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država (USAF) izvelo je u sredu iznenadnu misiju sa strateškim bombarderima B-2 Spirit u Evropi. „Bombarderi B-2 Spirit iz Vajtman vazdušne baze (AFB), Misuri, izveli su povratni let od svoje matične stanice do zone za obuku iznad Severnog mora 13. decembra, gde su se sastali sa britanskim F- 35 Lightning II tokom ranije planirane misije Bomber Task Force (BTF)“, saopštile su američke vazdušne snage u Evropi (USAFE).

“Rutinska misija BTF-a pokazala je sposobnost američkog Ministarstva odbrane (DoD) da projektuje moć i globalni domet upotrebom konvencionalnih bombardera, kao i njegovu fleksibilnost i agilnost da odgovori na izazove u operativnom okruženju”, izjavile su američke vazdušne snage u Evropi u saopštenju za medije.

„Misije strateških bombardera imaju za cilj odvraćanje sukoba, demonstrirajući našu sposobnost brzog reagovanja i jačanje posvećenosti Ujedinjenom Kraljevstvu i NATO-u“, rekao je general Džejms Heker, komandant, USAFE-AFAFRICA i komandant Savezničke vazdušne komande.

„Zajednički rad sa lovačkim avionima pete generacije RAF-a povećava našu snagu kroz kombinovanu obuku”, kaže Heker.

Američki vazduhoplovci su izvršili misiju uz podršku za punjenje gorivom iz vazduha koju su pružili avioni KC-135 Stratotanker dodeljeni 100. vazdušnom krilu za dopunjavanje goriva iz baze Mildenhall, Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF), UK. Bombarderi su postigli sve ciljeve misije bez incidenata i vratili su se u Vajtmen istog dana, navodi se u saopštenju.

raf f35b i usaf b2 u formaciji
RAF F-35B i USAF B-2 u formaciji

Misija od srede obezbedila je kombinovanu integraciju sa savezničkim avionima 5. generacije, namenjenu poboljšanju interoperabilnosti u više domena i nastavku razvoja taktike, tehnika i procedura aviona pete generacije, saopšteno je.

Globalno integrisano planiranje i izvršenje misije BTF-a naglašava da SAD, njihovi saveznici i partneri poseduju kredibilne vojne sposobnosti da zaštite bezbednost svojih građana i bezbednost njihovih zajedničkih vrednosti.

Integracija sa NATO snagama podstiče veću interoperabilnost i sposobnost da se iskoriste zajedničke sposobnosti. Ova sinergija ne samo da poboljšava operacije, već je od neprocenjive vrednosti za ukupnu efikasnost i obezbeđuje jedinstven odgovor na svaku pretnju, dodaje USAFE na kraju saopštenja za javnost.

Kombinacija B-2 Spirit i F-35

Kombinacija B-2 Spirit bombardera i višenamenskih aviona 5. generacije je jedinstvena u svetu, jer je jedina potpuno stelt strateška udarna avijacija. S vremena na vreme, ruska i kineska avijacija takođe vrše zajedničke patrole u ​​pacifičkom području, ali se na zapadu naširoko izveštava da je ovo daleko superiornija kombinacija.

Dok ruski i kineski strateški bombarderi moraju da lansiraju svoje rakete sa velike udaljenosti, pri čemu postoji opasnost da budu presretnute pre nego što stignu do svojih ciljeva, stelt BTF ide pravo na neprijateljsku teritoriju, a protivnik, ukoliko ih ne detektuje, ima veoma kratko vreme da odgovori.

Dakle, polazi se od pretpostavke da ruski i kineski radarski sistemi nisu ni svesni da američki avioni pete generacije možda deluju u njihovoj blizini. Drugim rečima, rusko-kineske misije bi bile dečija igra u poređenju sa silom koju generiše najsmrtonosnija kombinacija na planeti – bombarderi B-2 Spirit plus višenamenski avioni pete generacije F-35.

b 2
b 2

Koristeći u saopštenju za javnost izraz „konvencionalni bombarder“, Sjedinjene Države možda čak i po prvi put objavljuju da su spremne da pošalju svoje B-2 bombardere bilo gde u svetu da napadaju konvencionalnim oružjem na veoma udaljenim ciljevima koji se smatraju dostupnim samo u nuklearnim napadima.

Po velikoj udaljenosti koju može da pređe – 11.000 km (borbeni efektivni domet 5.500 km) bez dopunjavanja goriva i zvaničnim maksimumom nosivosti od 18 tona (neki tvrde 23) municije, B-2 Spirit dolet pokriva celu Rusiju, uključujući i ciljeve u sredini zemlje, ako se istovremeno koriste aerodromi u Evropi, Aljasci i Južnoj Koreji.

B-2 ukratko

B-2 Spirit, poznat i samo kao Stealth Bomber, strateški je bombarder koji koristi Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF). B-2 je jedinstvena i visoko napredna letelica dizajnirana osamdesetih godina prošlog veka za dugodometne misije s mogućnošću proboja sofisticirane protivavionske odbrane neprijatelja.

„B-2” se redovno koristi uglavnom u indo-pacifičkom regionu, a kao što vidimo odnedavno i u Evropi za demonstraciju sile. Prvi let ovog bombardera načinjen je 1989. godine.

Evo nekih ključnih karakteristika i informacija o B-2 Spiritu:

  1. Mogućnost prikrivanja: B-2 Spirit je letelica sa stelt sposobnostima, što znači da je posebno dizajniran da minimizira svoju vidljivost za radarske sisteme. Njegov jedinstven oblik, kompozitni materijali i specijalni premazi pomažu u smanjenju radarskog preseka, čineći ga teško uočljivim i praćenim.
  2. Dug domet: B-2 Spirit ima domet od preko 6.000 nautičkih milja (11.100 kilometara) bez potrebe za dopunom gorivom, što mu omogućava da doseže ciljeve bilo gde na svetu s mogućnošću isporuke kako konvencionalnog, tako i nuklearnog naoružanja.
  3. Teret i naoružanje: B-2 Spirit može nositi do 18.000 kilograma naoružanja, uključujući konvencionalno i nuklearno oružje. Ima sposobnost isporuke raznih vrsta municije, poput precizno vođenih bombi, krstarećih raketa i termonuklearnog oružja.
  4. Tehnologija niskog uočavanja: B-2 Spirit koristi napredne tehnologije za smanjenje infracrvenog, akustičnog, elektromagnetnog i vizuelnog potpisa. To otežava protivavionskim sistemima neprijatelja da otkriju, prate i dejstvuju na letelicu.
  5. Posada i operacije: B-2 Spirit upravljaju dva pilota. Kokpit je opremljen naprednom avionikom i upravljačkim sistemom. Letelica ima sposobnost da leti na velikim visinama i podzvučnim brzinama.
  6. Istorija upotrebe: B-2 Spirit je prvi put uveden u službu krajem 1990-ih. Korišćen je u raznim sukobima i vojnim operacijama, uključujući bombardovanje Jugoslavije, Irak i, u skorije vreme, operacije protiv ISIS-a.
  7. Cena i proizvodnja: B-2 Spirit je visoko napredna i skupa letelica. Razvoj i proizvodnja B-2 programa su bili značajni. Proizvedeno je samo 21 B-2 Spirit, pri čemu se procenjuje da je svaka letelica koštala preko 2 milijarde dolara po sadašnjem kursu.
b 2 spirit
B-2 Spirit

B-2 Spirit predstavlja značajnu sposobnost za Sjedinjene Američke Države u pogledu dugodometnog udara, odvraćanja i globalne pokrivenosti. Njegove karakteristike prikrivanja i napredne tehnologije čine ga idalje ključnim resursom za USAF u održavanju snažne i verodostojne odbrane. 

SAD imaju flotu sa nešto manje od 20 bombardera ovog tipa i oni su, zajedno sa B-52 Stratofortress, vazdušna komponenta američkih nuklearnih snaga. 

Vazduhoplovstvo SAD namerava da B-21 zameni Rockwell B-1 Lancer i Northrop Grumman B-2 Spirit do 2040. godine, a možda i Boeing B-52 Stratofortress nakon toga.

43 KOMENTARA

  1. Dobra prica, samo koja drzava tu pricu treba da sazvaka i kupi to djubre od aviona.samo da dodam da ruski avioni mogu i da iskljuce stelt tehnologiju i da nastave operaciju to americko govno pada u baru ako izgubi signal,toliko o tome…tacka novi red.

  2. Ovi su na vežbama 100% uspešni i nevidljivi. Vec u dejstvima protiv jedne male Srbije, Sirije…nisu baš nevidljivi. A protiv ozbiljnog protivnika nisu NIKAD ratovali.

  3. Gospodo,vidim da ste se zadubili u temu o kojoj niko od vas nije bas strucan,bez uvrede…Sto se tice samog juga Srbije,tj.Kosova i Metohije,to je neiscrpna tema,ali se slazem da je u trenutku napada Albanskih snaga u saradnji sa NATO alijansom taj deo zvanicno pripadao Srbiji sto znaci da je vojnom intervencijom nasilno okupiran…A sto se tice stelt tehnologije,o kojoj imam previse iskustva,reci cu najprostije sto mogu: sa jedne strane zamislite primopredajnik koji emituje odredjen signal( radio-talas,laserski snop itd..)on ima odredjeni domet i signal se uglavnom cvrstom vezom prenosi na radarski ekran…svaki signal(radio talas,laserski snop itd) ima svoju frekvenciju(ako ste nekad videli osviloskop znate o cemu pricam)koji prikazuje stabilnost,ili ako vam je lakse kretanje tog signala…Signal je ujednacene amplitude…U slucaju da signal ‘udari’ u neko telo doci ce do poremecaja signala,tj.do promene oscilacija…Kod starijih radara odbijeni signal se registruje u primopredajniku i softverski deo po vec zadatim formulama izracunava na kojoj poziciji je doslo do odbijanja signala…Tako dobijate obraz na radaru…Kod novijih generacija radara nije potreban povratni signal posto predajnik ima mogucnost pracenja trenutnog prekida snopa signala…Stelt tehnologija se zsniva na dve smernice:materjal koji smanjuje odbijanje signala i softverski deo koji blokira sam signal…Sam avion ne moze biti izradjen od kompletno takvih materjala vec samo oplata pa stoga uvek postoji odredjeno odbijanje signala,doduse u manjoj meri nego kod starijih modela,a softverski koliko god bili uspesni da naterate signal da nakon udara u objekat nastavi svoju putanju opet imate promenu signala,tako da iako ta promena traje mozda jednu milisekundu ,radarki softver ce registrovati neki vid promene…Jasno je da ce losiji radarski sistem to prikazivati konfuzno,ali ce opet pokupiti neki trag na nebu…U slucaju rata kada znate sta leti na nebu svaka promena je potencijalna meta…U slucaju mira kada morate da budete sigurni da se radi o neprijateljskoj letelici,sto znaci da morate da izvrsite proveru svih mogucih letova,a dok to uradite neprijateljska letelica ce vec izaci iz dometa…Za vreme rata 99’te skoro sve neprijateljske letelice su bile ‘ozracene’ radarima,ali zbog daljine letenja,kao i prevelike podrske vojska nije smela da dejstvuje po svakom cilju…

    • Moraću da vam verujem na reč. Inače ako već tvrdite da ste toliko stručni, ne bi bilo loše da svratite do našeg vojnog foruma. Ima tamo dosta veterana radardžija, nekih i iz konflikta 99te koji su vojevali protiv NATO ometanja i protiv NATO grupa za suzbijanje PVO. Ne bi bilo loše da njima objasnite kako to tačno (citiram):

      -“Kod novijih generacija radara nije potreban povratni signal posto predajnik ima mogucnost pracenja trenutnog prekida snopa signala”.

      Stvarno bi neki od njih bili zaintrigirani ovom vašom izjavom, to vam garantujem !

      I opet potcenjujete značajnost te redukcije radarskog otiska. Ako avion koji je dimenzijskih karakteristika B-2 svedeš na radarski otisak nekoliko desetina puta manji nego radarski otisak nekog tamo daleko dimenzijski manjeg F-16, to onda nije “u manjoj meri” redukovan radarski otisak, već je u “izuzetno meri” redukovan radarski otisak.

  4. Када су тако добро невидљиви што нису пробали да прелете преко дела Руске територије? Да ли би више били невидљиви? Тешко..

    • Neka hvala, mene pretežno zanimaju vojne tehologije, ako je u vezi toga onda ću rado nešto pročitati.
      A mršenje političkih muda za bubrege oko “Oće Kosovo neće Kosovo” slušam ceo život odkad znam za sebe i verovatno će ga slušati ne samo moja deca, već i unuci.

      Ili kako se ono kaže “Dosadili ste i Bogu i narodu”.

      A da je 99te stvarno pobeđen NATO, ništa od toga danas ne bi bilo.
      Ne bi bilo pitanja Kosova i Metohije, ne bi bilo pitanja ko ga je priznao a ko nije, ne bi bilo graničnih prelaza ka KiM, i najvažnije, tamo bi bili još uvek prisutni naša vojska, policija i zakonodavna vlast.
      Međutim pošto smo 99te prošli kako smo prošli, kao bosi po trnju, sad je tako kako je. Kosovo je izgubljeno u vojnom konfliktu, nikakva palamuđenja i političko prodavanje muda za bubrege ne može da promeni tu surovu istinu.

      • Косово и Метохија је Србија.
        Тренутно окупирана територија од стране САД и НАТО ратних злочинаца.

  5. Dali postoji uopste nesto sto je nevidljivo naravno ne. Leteli kod islanda i grenlanda to je daleko od rusije a njihov spirit pao u spacvanskim sumama. Sve su odneli zemlju drva i pravac nemacka. Nije ga bilo dugo u misuriju dok nisu napravili novi sad ih ima dvadeset bilo do skora devet aest. Pozdrav pvo Srbija.

    • Njihov Spirit of Missouri nije pao u spačvanskim šumama. On je oboren. Dve Neve su ga prizemljile. To je strašno ponizilo te američke B-2 Spirite. Amerikanci i danas priznaju da su Srbi oborili samo F-117 kojih je više oboreno.

  6. Prošetaj do avio muzeja u Batajnici, imaš jedan primerak “nevidljivog”, ne baš u sjajnom stanju, sašio ga neko stari radarski sistem sa prastarom ruskom raketom Neva iz ’70.ih godina prošlog veka…

    KiM je šroglasilo nezavisnost, ali nije nezavisno, i nije priznato u UN, jer ga još 6vek podržava manjina članstva!

    Kada sve sabereš i oduzmeš, i protiv koga smo se sve borili te ’99-te, jesmo pobedili, jer ste još uvek njihov protektorat, nesposobni za bitisanje i postojanje…

    • Derane, KiM je priznato od strane 114 članica UN od ukupno 193. To je većina, tačnije 59%. Zadnji put kad sam proveravao matematiku, 59% je više od pola, znači većina. E sad možda nije većina u nekoj vašoj izmišljenoj matematici, ali u matematici realnog sveta, kad nešto pređe pola, tj. 50%, to je većina.

      I ko ste to “mi” ? Si ti neka dežuran “vidovita Zorka” pa znaš odakle sam ja ?!

      P.S – U avio muzeju u Batajnici se nalazi samo deo poklopca kokpita, resto olupine je poslat Kinezima na izučavanje, zahvaljujući kojem su i uspeli da dovrše svoj J-20. Toliko o američkoj steltnoj tehnologiji koja “ne valja”.

      I molim te nemoj mene da učiš kako je oboren F-117A. Znam o toj temi malo više od tebe. (Da ne zvučim nadmeno, ali tako je.)

      • Nekada je Kosovo pod pritiskom Amerike priznavalo 113 zemalja. Danas se taj broj spustio na 83 zemlje. Da Amerika ne preti Srbiji sankcijama, ako i dalje budu radili na otpriznavanju Kosova, taj broj bi bio još manji.

      • Nekada je Kosovo pod pritiskom Amerike priznavalo 113 zemalja. Danas se taj broj spustio na 83 zemlje. Da Amerika ne preti Srbiji sankcijama, ako i dalje budu radili na otpriznavanju Kosova, taj broj bi bio još manji.

      • Izvinjavam se nije 114, već je 98 po zvaničnim podacima. Vučićeve fiktivne države koji su kao povukle (ali ustvari nisu i još drže normalne odnose sa Prištinom) ne računam. To samo bacam u Vučićevu korpu laži, kao i mnogo toga drugog.

        • Косово и Метохија је Србија.
          Тренутно окупирана територија од стране САД и НАТО ратних злочинаца.
          Протекторат, депо наркотика.

  7. KiM je proglasila nezavisnost 17.februara 2008,a što se stelt karakteristika pojedinih aviona tiče,jedini način da se vidi njihova realna korisnost je učestvovanje u sukobima gdje protivnička strana ima snažnu i savremenu PVO i RV.Sve ostalo se svodi na teoretisanje i procjenu u kontrolisanim uslovima.

    • Po mom skromnom mišljenju, jedini način preživljavanja modernog integrisanog sistema vazdušne odbrane (PVO + VOJIN + lovačka avijacija + Avaksi = to sve uvezano u razmenu podataka) jeste stelt, primarno radarski stelt, a po mogućnosti i toplotni stelt, mada ovo drugo je teško izvodljivo kod steltnih lovaca. (Iako superkstarenje pomaže u toplotnom odrazu jer daje mogućnost nadzvučnog leta bez eksponencijalnog uvećavanja toplote). Jednostavno rečeno, neka Mah 2 ili Mah 3 nadzvučna brzina vašeg bombardera vas neće spasiti danas u ovakvom složenom okruženju. Mogla vas je spasiti 60ih i 70ih, pa možda još i 80ih, ali ne i danas.

      Tako da, iako se slažem sa vama da možemo da polemišemo koliko je stelt “stvarno upotrebljiv”, po mom mišljenju on je u modernom okruženju upotrebljiviji nego neki Mah 2 ili čak Mah 3 strategijski bombarder, što znači da su podzvučni, ali steltni, B-2 ili B-21 u modernom okruženju upotrebljiviji od ne samo Tu-160, nego i od nesuđenog XB-70 Valkira.

      A na kraju krajeva, kao što sam rekao, neće ni jedan od njih leteti nad ciljevima i odbacivati glupe bombe u ratu protiv države sa ozbiljnom PVO i RV, već će tući krstarećim projektilima sa 300+ kilometara udaljenosti. Opet i tu je stelt u prednosti jer ga sa udaljenosti sigurno nećeš uočiti na vreme da sprečiš njegovo lansiranje salve projektila. Pa onda projektile treba ponaosob da presrećeš. B-52 bi u ovakvom okruženju video sa druge strane kontienta (karikiram).

    • Косово и Метохија је Србија.
      Тренутно окупирана територија од стране САД и НАТО ратних злочинаца.
      Протекторат, депо наркотика.

  8. Kakvo lupetanje u tekstu !!! Ma katastrofa !!! A na svaki način žele da ponize i umanje sposobnosti Rusa i Kineza !!! Ma ovo sprdnja od teksta !!! Nema nevidljivih aviona, vec smanjeni radarski odraz. F 117A, B2, B21, F22, F35 nisu nevidljivi ljudi, ne lupajte gluposti !!! Ako mislite drugacije , pa HAJDE KRENITE NA RUSIJU NACIkauboji.. hehe..

    • I da, slažem se, nema nevidljivih aviona, već smanjeni radarski odraz. IZUZETNO smanjeni radarski odraz. Avion dimenzija B-2 iz prednje polusfere ima radarski odraz malo veći od goluba, tj. višestruko manji radarski odraz od “ćelavog” F-16. I to po onom što smo MI izmerili 99te.

      P-18 radar ga uočio na cirka 38-40km, isti taj P-18 uočava ćelavog F-16 na oko 180-200km. (“ćelav” F-16 = ne nosi prevelike količine naoružanja i ne nosi spoljne rezervoare). SNR-125 nije uspeo da uspostavi zahvat, čak ni sa 11km. Jedini način da ga SNR-125 uspešno zahvati bi bio verovatno da B-2 proleti direktno iznad antene.

      B-21 je dimenzijski manji od B-2, sa još rafinisanim steltnim oblikom. Taj verovatno ima radarski odraz iz prednje polusfere svega 1/4 od radarskog odraza B-2.

      Jednostavno, ako ŽELIŠ da preživiš moderni integrisani sistem vazdušne odbrane najbolje šanse za preživljavanje daje stelt, tj. ekstremno nizak radarski odraz, i po mogućstvu u tandemu sa prigušenim toplotnim odrazom. BRZINA te neće spasiti od modernih PVO sistema…eto ti razlog zašto Tu-160 isto nije proizveden u velikim brojevima i zašto se Tu-22M3 prevashodno koristi u svrhe delovanja protubrodksim dugodometnim projektilima sa velikih razdaljina.

      A na kraju krajeva, ni B-2, a ni B-21 neće leteti iznad ciljeva i odbacivati glupe i pametne bombe, već će leteti udaljeni par stotina kilometara i obacivati krstareće projektile.

      • Тај “мало већи голуб” је упокојен у Спачванским шумама.

        • Opa pa đesi “Pobedili smo NATO brigado” nisam te video već neko vreme. Jest upokojen je, ali u vašim maštarijama. U realnom svetu nikakav Spirit of Missouri nigde nije “upokojen”. Možda neki Spirit babe Stanane, li ste vi pili malko više “Spirita” (rakije) pa vam se pričinjavao neki B-2 tamo oboren, ali tamo ništa nije palo.

          Ajd uzdravlje. 🙂

  9. Да ли је и онај што је “слетео” у спачванске шуме био “тешко уочљив и немогућ за праћење”. С обзиром на чињеницу да су произведена 21 оваква бомбардера, а да је тренутно у употреби 20, ко је “уочио” тај један који недостаје?

    • Шта бре ти лупаш, имају их тачно 100 !
      Тај у Спачванској шуми је био јуришни авион Ф-117 !
      Б21 Рајдере имају 20 комада, то је најновије чудо Америчке технологије !

    • Nije u Spačvanske šume ništa sletelo osim pustih želja domaće “pobedili smo NATO” brigade.
      A KiM proglasio nezavisnost 2007, i priznalo ga preko 110 članova UN-a. Toliko o pobedi 99te.

      • @neko Усташо, у Спачванским шумама су га скупљали у делићима.
        Косово и Метохија је Србија.
        Тренутно окупирана територија од стране САД и НАТО ратних злочинаца.
        Протекторат, депо наркотика.
        Признаје га 83 земаља., идиоте.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version