Naslovna Novosti Američki sud presudio da je bivši šef kontraobaveštajne službe FBI radio za...

Američki sud presudio da je bivši šef kontraobaveštajne službe FBI radio za ruskog oligarha

1
americki sud presudio je da je bivsi sef kontraobavestajne sluzbe fbi radio za ruskog oligarha
americki sud presudio je da je bivsi sef kontraobavestajne sluzbe fbi radio za ruskog oligarha
google news

Bivši šef kontraobaveštajnog biroa njujorškog FBI Čarls Mekgonigal biće osuđen na nešto više od četiri godine zatvora zbog rada za ruskog oligarha Olega Deripasku pod sankcionisanjem SAD, saopštio je njujorški sud.

Sudija Okružnog suda na Menhetnu Dženifer Rirden najavila je da će dozvoliti Mekgonigalinim braniocima da iznesu svoj slučaj pre nego što zvanično izreknu kaznu svom klijentu, piše CNN.

Američko ministarstvo pravde tražilo je pet godina zatvora i 200.000 dolara kazne za Mekgonigala, uz obrazloženje da je „izdao svoju zemlju i manipulisao sistemom sankcija, koji je od fundamentalnog značaja za njenu bezbednost“ – prenosi CBS News.

Mekgonigal je priznao krivicu u avgustu i priznao da radi za ruskog oligarha da bi istražio svog poslovnog rivala i da mu je takođe pomogao u pranju novca.

Šta je McGonigal radio?

Mekgonigal je pokušao da pomogne Deripaski da se skine sa američke sankcije ruskih oligarha. Prema sopstvenom svedočenju, Mekgonigal je prihvatio novac da pomogne Deripaski da prikupi inkriminišuće informacije o svom rivalu Vladimiru Potanjinu.

Dok je pregovarao da preda ovu informaciju za 3 miliona dolara u novembru 2021. godine, FBI je zaplenio njegov telefon i prekinuo saradnju MekGonigala sa Deripaskom.

Mekgonigal je uhapšen u januaru. Američko ministarstvo pravde je tada izvestilo da je bivši službenik FBI, nakon što se povukao iz službe, delovao u sprezi sa bivšim ruskim i naturalizovanim američkim diplomatom Sergejem Šestakovom. Inače Mekgonigal je, između ostalog, pod optužbama za neprijavljene sastanke sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Mekgonigal radi u FBI od 1996. godine, baveći se slučajevima kao što su ruski organizovani kriminal i ruske obaveštajne aktivnosti. Deripaska je podložan američkim sankcijama od 2018. godine zbog njegovih veza sa “ruskim zauzimanjem Krima”.

1 KOMENTAR

  1. Дух Мисурија је Б-2 који недостаје а који је оборен изнад Србије.Недељу дана су скупљали делове у Хрватској под претњом употребе смртоносне силе било коме који приђе месту пада .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version