Naslovna Novosti Volstrit Žurnal: Ako izdrži protiv Rusije do kraja sledeće godine, 2025. novi...

Volstrit Žurnal: Ako izdrži protiv Rusije do kraja sledeće godine, 2025. novi kontranapad Ukrajine!

2
kontraofanziva ilustracija
kontraofanziva ilustracija
google news

Ukrajina će moći da preuzme inicijativu na bojnom polju 2025. ako izdrži protiv Rusije do kraja sledeće godine, prenosi Volstrit žurnal (WSJ).

WSJ je analizirao kritične probleme i izazove sa kojima se Ukrajina suočava u ovoj fazi rusko-ukrajinskog rata. Dok je ekonomska i vojna podrška sa Zapada sumnjiva, domaće političke pukotine se šire kako moral nacije opada, napominje WSJ.

Neke zapadne diplomate i generali rekli su za WSJ da je iscrpljenim ukrajinskim oružanim snagama potrebno vreme da se oporave. Prema tome, malo je verovatno da će Ukrajina pokrenuti još jedan veliki kontranapad pre 2025. godine, navodi WSJ.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio je 29. novembra 2023. godine izgradnju široke mreže vojnih utvrđenja kako bi trupe mogle da drže liniju fronta.

Ovo je označilo „oštru promenu u osećanjima“, navodi WSJ.

Sposobnost Ukrajine da povrati veći deo teritorije dovedena je u pitanje, dok je preorijentacija ruske ekonomije ka vojsci ojačala poziciju Rusije na bojnom polju, a odnedavno i u diplomatskoj areni, primetio je WSJ.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je za WSJ da bi svaka pauza u borbama sada omogućila Rusiji da se pregrupiše i pripremi za ofanzivne operacije velikih razmera.

Jedini ishod primirja biće da Rusija prevaziđe gubitke i probleme sa kojima se suočila u Ukrajini i ponovo krene u ofanzivu. Ukrajina priprema brigade za nove protivofanzivne i odbrambene operacije, naglasio je Kuleba.

Prema WSJ, 2024. će biti godina oporavka ukrajinske vojske.

Dakle, ako Ukrajina i njeni saveznici uspeju da prevaziđu trenutne poteškoće i nastave da snabdevaju trupe, Ukrajina će biti spremna za kontraofanzivu velikih razmera kako bi ponovo preuzela okupirane teritorije tek 2025. godine.

Ukrajinska vojska treba da obuzda ruske snage, dajući ukrajinskim saveznicima vremena da obuče više ukrajinskih trupa, prošire proizvodnju oružja i popune ukrajinski arsenal, napominje WSJ.

NATO saveznici se nadaju da će napori Rusije da dodatno probije odbranu Ukrajine propasti, iscrpljujući ruske resurse (ljudstvo i municiju) i dajući Ukrajini bolje izglede za preuzimanje strateške inicijative na bojnom polju u proleće 2025. godine, zaključuje WSJ.

Bild: SAD i Nemačka imaju „tajni plan“ za Ukrajinu

„Novi tajni plan za Ukrajinu“! Ovo je naslov članka vojno-političkog analitičara nemačko-američkog lista Bild, Julijana Ropkea.

Kako prenosi Bild, SAD i Nemačka nameravaju da nateraju Zelenskog da pregovara sa Rusijom.

„Sam Zelenski mora da shvati da se to ne može nastaviti. Nema spoljnih upita. On mora dobrovoljno da ode do svog naroda i objasni im da su pregovori neophodni“, rekao je za BILD predstavnik nemačke vlade.

Sam smisao „tajnog plana” je da Nemačka i SAD planiraju da Kijev snabdeju upravo onim naoružanjem i upravo u onim količinama sa kojima će ukrajinska vojska moći da drži sadašnji front, ali neće moći da povratiti teritoriju od Rusije.

SAD i Nemačka će nastaviti da daju oružje Ukrajini, ali sada veoma ograničeno, tako da će ona biti prinuđena da kapitulira.

Ropke, pozivajući se na informacije iz krugova nemačke vlade, tvrdi da je trenutni cilj zapadnih saveznika Ukrajine da je stave u „strateški povoljan pregovarački položaj“.

Sa ove pozicije, zemlja mora da pregovara sa Kremljom za svoj „suverenitet i teritorijalni integritet“.

2 KOMENTARA

  1. A ako ne uspe 2025 idmo na prolece 2032, a ako to ne uspe nova kontraofanziva 2050 i tako dok postoji i jedan zivi Ukrainski vojnik.

    • Tesko da ce 2050 uraditi ista, za tad su najavili da ce se okeani dici za vise od tri metra, verujem da ce pola ukrajne tada biti poplavljeno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version