Naslovna Novosti NATO lovci F-16 i Mirage 2000-5 izvršili u misiju presretanja ruskih aviona...

NATO lovci F-16 i Mirage 2000-5 izvršili u misiju presretanja ruskih aviona iznad Baltičkog mora

0
nato lovci f 16 izvršili u misiju presretanja ruskih aviona iznad baltičkog mora
nato lovci f 16 izvršili u misiju presretanja ruskih aviona iznad baltičkog mora
google news

Belgijski lovci F-16 u misiji NATO presreli su ruske borbene avione iznad Baltičkog mora u sredu, 6. decembra 2023.

NATO radari su otkrili nepoznate letelice koje su poletele iz Kalinjingrada i dva aviona F-16 belgijskog vazduhoplovstva koja su poletela iz baze Šjauljaj u Litvaniji radi presretanja.

Oni su pratili i identifikovali dva ruska borbena aviona Su-30 koji nisu bili u kontaktu sa civilnom kontrolom vazdušnog saobraćaja.

NATO stalno prati vojne aktivnosti u blizini svojih granica, a lovački avioni su u pripravnosti 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji kako bi zaštitili vazdušni prostor NATO-a i očuvali teritorijalni integritet, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Presretanje, koje je takođe koordinisano sa švedskim ratnim vazduhoplovstvom, obavljeno je na profesionalan način, tvrde. Nakon presretanja, belgijski avioni su se vratili u bazu u Litvaniji gde su raspoređeni da obavljaju misije vazdušne policije.

Kasnije tokom dana, avioni francuskog vazduhoplovstva Mirage 2000-5, koji su trenutno takođe raspoređeni u bazi Šjauljaj, bili su pripremljeni na zemlji da presretnu još jedan ruski avion koji je poleteo iz Kalinjingrada. Međutim, zbog “taktičke evolucije situacije”, avioni Mirage nisu ponovo poleteli, navodi se, u složićete se, konfuznom saopštenju.

Lovci Belgije, Francuske, Nemačke, Poljske i Turske preuzeli su od decembra dužnosti vazdušne policije NATO-a na istočnom krilu Alijanse.

Misija od srede bila je prva za belgijsko vazduhoplovstvo od preuzimanja misije i demonstrira korisnost sistema vazdušne policije Alijanse za brzo reagovanje na situacije koje se dešavaju u blizini vazdušnog prostora NATO-a, navodi se u izjavi.

NATO su rasporedile trupe i sredstva za čuvanje baltičkog vazdušnog prostora od marta 2004, kada su Litvanija, Letonija i Estonija pristupile NATO-u. Od tada je 17 savezničkih država rasporedilo misiju NATO-a za vazdušnu policiju u baltičkim državama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version