Naslovna Novosti Američka ambasada u Bagdadu pod raketnom vatrom

Američka ambasada u Bagdadu pod raketnom vatrom

0
bagdad
bagdad
google news

U zoru u petak, Bagdadska duboko utvrđena Zelena zona, gde se nalazi američka ambasada, našla se pod raketnom vatrom. Informacije o incidentu stigle su prvo iz dva bezbednosna izvora. Oni su rekli da nije odmah jasno gde su rakete pogodile niti da li je pričinjena bilo kakva šteta.

Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama i potvrđenim od strane obaveštenih izvora, oko 4 sata ujutro čule su se eksplozije u zoni ambasade SAD u iračkoj prestonici. Tokom incidenta, aktivirane su sirene kako bi upozorile ljude da se zaklone.

Predstavnici američke ambasade u trenutku izveštavanja nisu dali zvanične komentare o incidentu.

Od sredine oktobra, američke vojne baze u Iraku i Siriji bile su meta više od 70 napada. Krovna organizacija iračkih šiitskih muslimanskih oružanih grupa preuzela je odgovornost za većinu njih. Međutim, diplomatske misije generalno nisu bile meta napada.

U trenutku izveštavanja, nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad na američku ambasadu.

Američko ministarstvo odbrane krije tačan broj vojnika prisutnih u Iraku, ali je 2021. saopštilo da je broj osoblja navodno pao na 2.500. Američki i irački zvaničnici “složili su se” u julu 2021. da pretvore američko vojno prisustvo u Iraku u neborbenu savetodavnu ulogu, označavajući zvanični kraj borbenih misija.

Američka vojska sada obučava i pruža obaveštajne podatke iračkim oružanim snagama u “borbi protiv ISIS-a”.

Ukoliko se rat između Izraela i palestinskog otpora proširi, rizikuje da privuče američke snage koje su trenutno stacionirane na Bliskom istoku, odnosno ne manje od „40.000 američkih vojnika raspoređenih širom regiona“, kako su izračunali analitičari platforme Axios. Da li rat u pojasu Gaze preti strategiji Oružanih snaga SAD na Bliskom istoku?

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version