Naslovna Novosti Kina prikazala sposobnost da obori najnoviji američki bombarder B-21 hipersoničnim oružjem i...

Kina prikazala sposobnost da obori najnoviji američki bombarder B-21 hipersoničnim oružjem i veštačkom inteligencijom

0
bombarder b 21 raider
bombarder b 21 raider
google news

Nedavni izveštaji u azijskim medijima otkrivaju da su kineski stručnjaci putem simulacije otkrili da američki stelt avioni, kao što je B-21 Raider, mogu biti oboreni njihovim hipersoničnim oružjem koje bi moglo da komunicira sa dronovima uz pomoć veštačke inteligencije.

Kineski vojni stručnjaci su na osnovu simulacija ratnog sukoba utvrdili da je visoko napredni B-21 Raider, za koji Kinezi veruju da je dizajniran posebno da izbegne kineske vazdušne snage i antistelt radare, mogao biti ranjiv na dolazeće hipersonične rakete iz svemira.

„U ratnoj simulaciji, stelt platformu nalik B-21 i prateći dron oboreni su kineskim raketama vazduh-vazduh, koje mogu da dostignu maksimalnu brzinu od 6 maha“, navodi se u analizi kineskih stručnjaka.

Izveštaj je već izazvao diskusiju u zapadnim zajednicama vojnih stručnjaka, gde se kineske tvrdnje smatraju preambicioznim, posebno ističući da je američko vazduhoplovstvo (USAF) do sada uspelo da većinu detalja o Raider-u drži u tajnosti.

Neki su ove tvrdnje praktično odbacili kao puku propagandu te su ismejali tim kineskih naučnika koji je simulirao ove ratne okolnosti. Zaključci kineskih naučnika nisu objavljeni preko kineskih državnih medija ili kineskih zvaničnika, već u stučnom časopisu Acta Aeronautica et Astronautica Sinica.

Sa druge strane, postoje i vojni posmatrači koji su objasnili da iako je bilo kojoj vojsci teško da locira i napadne stelt bombardera, to nije nemoguće i sasvim je normalno da Kina radi na sposobnostima da svom glavnom protivniku uskrati slobodu da izvrše prvi udar.

Istraživanje tima u vidu ove simulacije vodio je vanredni profesor Čen Džun sa Severozapadnog politehničkog univerziteta u Ksijanu.

Kina se fokusira ne samo na B-21 Raider već i na F-22 i F-35

Nedavno objavljene analize, sugerišu da Kina neprekidno radi na usavršavanju antistelt sistema, koje testiraju uključujući i izazivanje američkih aviona F-22 Raptor i F-35 Lightning prisutnih u azijsko-pacifičkom regionu među američim satelitima.

americka stelt ekipa
americka stelt ekipa

Prošle godine, pojavile su se informacije da su kineski inženjeri izgradili sistem za infracrvenu pretragu i praćenje koji, sa velikom sposobnošću detekcije toplotni potpis letelice velike brzine na neverovatno velikoj udaljenosti, dakle sposobnost koja može da igra ključnu ulogu u borbi protiv stelt aviona.

Rad sistema za infracrvenu pretragu i praćenje zavisi samo od infracrvenog potpisa stelt aviona. Dakle, njegovi dizajnerski elementi, koji „zavaravaju” elektromagnetne talase radara, ni na koji način ne utiču na detekcioni kapacitet ovog sistema. Toplota koju proizvode motori i vazdušno trenje, koje zagreva prednje i zadnje ivice aviona, formiraju infracrveni potpis aviona.

Iako postoje načini da se smanji infracrveni potpis aviona, na primer, F-35, F-22 pa čak i F-117 su koristili poseban metalni premaz za smanjenje IC potpisa, i dalje je izazov doći do neprimetnog nivoa za sve naprednije sisteme za infracrvenu pretragu i praćenje.

Kina razvija ugradni sistem za infracrvenu pretragu i praćenje za svoje stelt avione J-20 još od 2015. godine

Prema analizi Flightglobala, Kina još od 2015. godine razvija ugrađeni sistem za infracrvenu pretragu i praćenje za svoj stelt avion J-20, koji bi mogao da uhvati termalni potpis američkog stelt bombardera B-2 sa udaljenosti od 150 kilometara, i borbenog aviona F – 22 sa 110 kilometara.

Kina je 2021. godine, na avio-salonu u Džuhaju, predstavila „revolucionarni radar“ kodnog naziva „YLC-8E“. Kineska državna novinska agencija Global Times ranije je objasnila da sistem YLC-8E može da otkrije čak i najnaprednije stelt avione, sa velikom snagom detekcije zasnovanom na najsavremenijoj tehnologiji i džinovskoj anteni.

ylc 8e kineski antistelt radar
ylc 8e kineski antistelt radar

Kineski državni mediji dugo su izveštavali da su kineske letelice uspevale da prate stelt lovce F-22 Raptor u Istočnom kineskom moru, ali su izveštaji na zapadu sistematski odbacivani kao propaganda.

Suština je da iako kineske tvrdnje mogu biti preuveličane u propagandne svrhe, isto toliko mogu biti i istinite. Zbog nedostatka konkretnih podataka, a uzevši u obzir da je stepen tajnosti ovih informacija izuzetno visok, većina ozbiljnih stručnjaka čak i na zapadu, se uzdržava od kategoričnih izjava o postojanju efikasne antistelt tehnologije. Dok sa druge strane, svi se moraju složiti da ne postoji savršena prikrivenost.

„Pametne“ hipersonične rakete

Simulacija kineskog tima pokazala je da kineske hipersonične rakete, koristeći novi „pulsni motor“ na čvrsto gorivo, dakle sposobne su da koriguju izlaznu snagu po želji tokom celog leta, „mogu prvo da se popnu u bliski svemir i da se spuste na neprijateljski avion pri izuzetno visokoj brzini.”

U jednoj simuliranoj borbi, najsavremeniji senzori američkog stelt aviona rano su detektovali lansiranje projektila i napravili oštar zaokret da izbegnu napad. Međutim kineska raketa je „automatski prenela informaciju na drugu hipersoničnu raketu, koja je bila na putu da napadne dron B-21“. Američki avioni nisu očekivali da bi kineske rakete mogle da zamene ciljeve.

Kineski tim je pokazao da nova kineska taktika ima veći stepen slobode koji omogućava brzo donošenje odluka između ljudi, dronova i projektila u različitim fazama borbe pomoću veštačke inteligencije.

To, međutim, podrazumeva da Kina već može da komunicira sa hipersoničnim raketama. Do sada je to bila najteža tehnička prepreka, zahvaljujući komunikacionom „zamračenju“ koje nastaje kada objekti ulaze u Zemljinu atmosferu hipersoničnim (preko 5 Maha) brzinama.

sad vide kinesku hipersonicnu raketu df 17 kao najvecu pretnju
SAD vide kinesku hipersonicnu raketu DF-17 kao najvecu pretnju

Ekstremno visoka temperatura na površini, usled trenja sa Zemljinom atmosferom, stvara „plazma štitove“. Jonizovani gas se formira na površini, u ovom slučaju, hipersoničnog oružja, i blokira signale. Pošto zemaljski radar ne može da identifikuje i zaključa hipersonični cilj iza plazma skloništa, problem se naziva „crna barijera“.

Da li Kina ima rešenje komunikacije sa hipersoničnom raketom u letu?

Međutim, izveštava se da je Kina napravila niz dostignuća u brzim komunikacijama, od kojih su neka bila usmerena posebno na rešavanje ove prepreke, a druga na opšti napredak u elektronskim naukama. Oni bi se mogli iskoristiti za usmeravanje hipersonične rakete ka B-21 Raider-u, pod prethodnom pretpostavkom da je otkriven infracrvenom pretragom.

Podsetimo, Kineska Laboratorija za nauku i tehnologiju u svemirskoj fizici tvrdi da je pronašla način da održi komunikaciju sa hipersoničnim projektilom.

Sa odseka preciznih instrumenata i optoelektronskog inženjerstva Univerziteta Tianjin izumeli su laserski sistem koji može da emituje kontinuirani snop elektromagnetnih talasa u terahercnom spektru, neophodan za sledeću 6G komunikacionu tehnologiju.

Ovome je prethodila ostvarena brizna u 6G tehnologiji još u januaru 2022. godine, gde su istraživači postigli rekordni protok od 206,25 gigabita u sekundi. Podsetimo, Kina je prva zemlja na svetu koja ima namenski 6G satelit, koji je lansirala još 6. novembra 2020. godine iz svemirskog centra Taijuan.

Kinesko istraživanje na temu blokade komunikacija sa hipersoničnim projektilima predložilo je veliku visokofrekventnu komunikacionu mrežu sačinjenu od zemaljskih stanica koje kruže oko satelita i letelica.

y7 kineski nosac satelitskog uredaja za prenos svetlonsih signala
lansiranje 6G satelita

I za kraj, možda najznačajnije je da su sredinom oktobra, naučnici sa Ksian Instituta za optiku i preciznu mehaniku Kineske akademije nauka, uspešno testirali satelitski uređaj koji može da prenosi svetlosne signale sa jedne lokacije na drugu bez pretvaranja u električne signale.

Test prenosa podataka je izvršen kineskom raketom, nosačem, Y7 u avgustu mesecu. Kada su preuzeti, preneseni podaci ostali su netaknuti identični poslatim.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version