Naslovna Novosti Pjongjang je zapretio SAD ratom ako bude pogođen njihov svemirski program

Pjongjang je zapretio SAD ratom ako bude pogođen njihov svemirski program

4
severna koreja uspesno lansirala spijunski satelit
severna koreja uspesno lansirala spijunski satelit
google news

Severna Koreja je krajem novembra uspešno lansirala svoj izviđački satelit Manrigen-1 u orbitu pomoću rakete-nosača Čolima-1. Letelica je već snimila fotografije Bele kuće i Pentagona u Sjedinjenim Državama.

Severna Koreja je u subotu saopštila da će svako mešanje u njene satelitske operacije protumačiti kao objavu rata i preduzeti mere odvraćanja u slučaju neposrednog napada na njene strateške objekte.

Prema informacijama koje je dao državni medij KCNA, a koje je citirao Rojters, Ministarstvo odbrane Severne Koreje saopštilo je da će Pjongjang odgovoriti na svako mešanje SAD u svemir eliminisanjem održivosti američkih špijunskih satelita.

U saopćenju je naglašeno da DNRK koristi svoje legitimno pravo na istraživanje svemira. Prema tome, neće tolerisati smetnje i na njih će odgovoriti smanjenjem ili potpunom eliminacijom efikasnosti i održivosti američke orbitalne konstelacije.

Severnokorejci su upozorili da će Pjongjang, ukoliko dođe do incidenta u orbiti ili napada na strateška sredstva, odmah mobilisati svoje vojno sredstvo odvraćanja. Među merama odmazde je i uništavanje američkih izviđačkih satelita. Ističe se da se DNRK pridržava pravila propisanih u međunarodnom i domaćem zakonodavstvu.

Podsetimo, Severna Koreja je saopštila da je 21. novembra uspešno lansirala svoj prvi vojni špijunski satelit, a oprema poslata u Zemljinu orbitu prenosila je slike vojnih objekata u kopnu SAD, Japanu i američkoj teritoriji Guam.

Upitan o američkim sposobnostima da ometaju severnokorejske satelitske izviđačke operacije, portparol američke svemirske komande rekao je da Sjedinjene Države mogu da onesposobe svemirske sposobnosti protivnika koristeći različite načine.

Kao što smo i očekivali, nakon lansiranja satelita, Sjedinjene Države su uvele nove sankcije Severnoj Koreji, optužujući nekoliko stranih entiteta da omogućavaju izbegavanje sankcija kako bi prikupili prihod i tehnologiju za program Severne Koreje za razvoj oružja za masovno uništenje.

blumberg severna koreja predala rusiji milion granata u zamenu za pomoć oko lansiranja satelita

Južna Koreja je takođe stavila na crnu listu 11 državljana Severne Koreje zbog umešanosti u razvoj satelita i balističkih raketa Pjongjanga.

Severnokorejski državni mediji objavili su komentar severnokorejskog analitičara za međunarodne odnose koji je upozorio da će u slučaju neočekivanog sukoba u regionu severoistočne Azije oko Korejskog poluostrva, SAD biti u potpunosti odgovorne za katastrofalnu situaciju.

On je takođe okrivio SAD za zajedničke vojne vežbe sa Japanom i Južnom Korejom, kao i za raspoređivanje nosača aviona na nuklearni pogon. Napomenimo da pored Seula i Tokio “sa izuzetnom zabrinutošću” posmatra razvoj severnokorejskog svemirskog programa.

4 KOMENTARA

  1. Severna Koreja je nuklearna sila tako da tu nema priče jednog dana će korejanci i smerikanci da se povuku i deblji kraj će povući amerika ,u današnje vreme amerika nemoze više ništa gotova je pala je i nikada više se neće i nemoze dići jel joj rusija i Kina nedaju i tako treba sve ih uništiti dosta je amerika ubijala ljude po celom svetu eto došao kraj i na to .

  2. Ne treba zaboraviti,izrazito snažnu propagandu protiv Sjeverne Koreje.Na osnovu nje ispada da je 90%S.Korejanaca pomrlo od gladi,a onih 10%se svakog dana spremaju za napad na Južnu Koreju,naoružani musketama,kopljima od Bambusa i bombama fitiljačama!

  3. Siroti coveculjak, iz vladajuce carske dinastije, stvarno poksava da ukloni sve svoje sunarodnike sa planete zemlje. U njega ne sumnjam, prezivece ali ovi njegovi nece. Zaista je fascinantan sa izjavama, mogao je i sa gugl maps skinuti slike Bele kuce, nije bilo potrebe da mu narod gladuje da bi je on slikao. Doduse, za nas je tehnoloski gigant ali ajde covece oladi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version