Naslovna Novosti Britanski obaveštajci: VKS Rusije počeće češće da koriste kasetne bombe od 500...

Britanski obaveštajci: VKS Rusije počeće češće da koriste kasetne bombe od 500 kilograma

0
britanski obavestajci vks rusije pocece cesce da koriste kasetne bombe od 500 kilograma
britanski obavestajci vks rusije pocece cesce da koriste kasetne bombe od 500 kilograma
google news

Od decembra 2023. godine Vazdušno-kosmičke snage Rusije će najverovatnije početi češće da koriste kasetne bombe RBK-500 od 500 kilograma. Opremljeni su uređajem za kontrolisano klizanje, navodi se u rezimeu britanskog Ministarstva odbrane.

U dokumentu se navodi da, u zavisnosti od varijante, svaki RBK-500 izbacuje približno 100 do 350 podmunicije. Zauzvrat, svaka podmunicija obično eksplodira ili u stotine fragmenata velike brzine ili u jedno, veće protivtenkovsko punjenje.

Britanski obaveštajci kažu da postoji realna mogućnost da je, kao i kod drugih bombi bačenih iz vazduha, Ruska Federacija nedavno integrisala uređaj za kontrolisano klizanje u RBK-500. Ovo omogućava avionu-nosaču da ispusti municiju mnogo kilometara od cilja.

Ruski kompleti kliznih bombi uglavnom imaju slabu preciznost. Međutim, zahvaljujući velikom broju podmunicije, jedan RBK-500 može da izvrši udar na površini od nekoliko stotina metara, povećavajući verovatnoću da nanese bar malo štete na ciljanoj meti, tvrde u britanskom ministarstvu odbrane.

Rusija je upotrebila bombe RBK-500 protiv ukrajinskih oružanih snaga kod Ugledara i Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici, sredinom novembra meseca. Snimak je navodno snimljen u oblasti Staromajorskoe na jugu DNR. 

Objavljeni su snimci sa bljeskovima eksplozija i oblacima dima koji pokrivaju značajno područje iznad položaja ukrajinskih oružanih snaga. Prema izveštaju, upotreba kasetne municije od strane ruske strane bila je odgovor na ukrajinsko granatiranje vršeno sličnom municijom po položajima u novim ruskim teritorijama.

Za sada nema preciznih podataka o tome da li će upotreba kasetne municije postati stalna praksa ruskih oružanih snaga ili je reč o izolovanom incidentu. Međutim, kako napominju ruski izvori, mogućnosti ruske municije su mnogo šire od one koju je Zapad isporučio Ukrajini.

RBK-500 je moćna kasetna bomba sposobna da uništi kolonu oklopnih vozila ili veliki broj ljudstva. Jedna kaseta sadrži 15 protivtenkovskih podmunicija Motif-3. Bomba eksplodira u vazduhu, a podmunicija se razbacuje po ciljanom području. Svaka Motiv-3 ima padobran koji usporava pad. 

U međuvremenu, infracrveni senzori omogućavaju podmuniciji da traži ciljeve u krugu od 100 metara. Čim pozicionira metu, punjenje detonira, stvarajući kumulativni mlaz gasova i rastopljenog bakra. Sposoban je da probije oklop tenka od 70 do 150 mm.

RBK-500 se može lansirati iz aviona, kao i iz MLRS Smerč i Tornado-S. Kasetna bomba RBK-500 ušla je u službu sovjetskog vazduhoplovstva 1987. Municija Motif-3 je nadograđena na verziju Motiv-3M. 

Ova kasetna municija se koristi sa visina od 400-5000 m pri brzinama od 500-1900 km/h. Korisna je za uništavanje opreme i ljudstva koje se nalazi na otvorenim površinama, u rovovima i u prirodnim naborima terena. Vazdušna bomba težine 500 kg nosi 108 (starih) ili 126 (novih) jedinica podmunicije težine po 2,5 kg.

Svaki SPBE „Motiv-3M“ je sposoban da probije homogeni oklop debljine 70 mm pod ovim uglom sa visine (udaljenosti) od 100 metara. Odlični su za dejstvo na otvorenim površinama, u stepi i pustinji, ali ih je gotovo nemoguće koristiti ih u šumi i u urbanim sredinama. Treba napomenuti da sistemi SPBE sadrže 5 „Motiv-3M“ raketa sa kasetnom bojevom glavom (KGČ) 9K58 „Smerč“.

SPBE „Motiv-3M“ takođe je uključen u niz avionskog naoružanja kao što je gore pomenuta kasetna bomba tankih zidova RBK-500. Klizna bomba PBK-500U takođe bi mogla da isporuči udarne elemente na ciljeve sa dometa oslobađanja od tridesetak kilometara.

Početkom novembra smo prikazali i udar Motiv-3M na oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Avdejevke. Na Internetu se pojavio spektakularan video snimak upotrebe Motiv-3M SPBE. 

Treba napomenuti da RBK-500 bombe ranije nisu korišćene da se smaljili rizici. Sada, nakon poboljšanja, vrlo je verovatno da su britanske službe potpuno upravu, te će se koristiti sve češće.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version