Naslovna Novosti Ruska “munja” pomela ukrajinske položaje u Avdijivki; Dve ruske armije na 7km...

Ruska “munja” pomela ukrajinske položaje u Avdijivki; Dve ruske armije na 7km od trijumfa; Motiv-3M prvi put na frontu

0
ruska 22munja22 pomela ukrajinske polozaje u avdijivki motiv 3m prvi put na frontu
ruska 22munja22 pomela ukrajinske polozaje u avdijivki motiv 3m prvi put na frontu
google news

Ruske snage napreduju u svim pravcima oko perimetra Avdijivke, osvajajući položaj na svakoj liniji fronta. Rusi su uspeli da probiju i ukrajinski centralni odbrambeni aranžman koji je štitio veliki deo grada.

Počelo je odbrojavanje do Avdijivkinog pada. Dve ruske vojske se približavaju sa severa i juga i sada je ostalo samo 7 km da se zatvori tunel oko grada. Rusi su pred pobedom, trijumfom koji može signalizirati brži razvoj događaja u Ukrajini.

Ukrajinci vode poslednje bitke u naseljima Stepove na severu i Severne na jugu, pokušavajući da dobiju što više vremena pre nego što Zelenski naredi garnizonu da se povuče iz grada. Mnogo je verovatnije, međutim, da će se sudbina Bahamuta ponoviti.

Preključe, 7. novembra se saznalo da su tokom operacije u Avdijivki Oružane snage Rusije prvi put upotrebile sistem „Motiv-3M“ (9N349). Ovo oružje je dizajnirano da gađa grupe oklopnih vozila, uključujući tenkove, odozgo.

7 km do zatvaranja tunela

U pravcu Avdejevskog, severoistočno i istočno od naselja Stepove, nastavljaju se žestoke borbe duž železničkih šina.

Jedinice ruske vojske su se pomerile iza železničke pruge (zapadno) i ulažu napore da napreduju u oblast odmarališta Točmaš Partnerstva. Situacija na ovom delu borbene linije ostaje dinamična.

Zapadno od deponije Avdejevke, ruske trupe nastavljaju da napadaju ukrajinske položaje u zoni fabrike koksa, gde su kijevski vojnici postavili jaku utvrđenu oblast.

Borbe se nastavljaju u pravcu Stepove, kako sa severa tako i sa juga od sela koje se nalazi na severozapadnoj strani grada. Severno i severoistočno od sela Vođanoje, ruska pešadija nastavlja napad u manjim grupama duž šumskih zona i polja koja se nalaze u pravcu Tonenkog i Severnog.

Rastojanje između severne i južne strane ruskih jedinica koje okružuju Avdijivku trenutno je manje od 7 kilometara.

Ruske trupe napreduju severoistočno od Vođanoja

Ruske trupe izvode ofanzivne operacije uz podršku artiljerije i avijacije. Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su napade sa FAB-500 na položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Avdijivke i u granicama grada.

Usled vazdušnih udara uništena su mnoga osmatračnica, vatrena mesta, položaji oklopnih vozila i utvrđeni položaji. Do sada je postalo poznato da se ruske jurišne grupe uspešno približavaju periferiji grada iz pravca Vođanoja.

Napredovanje ima do 1,5 km severoistočno od ovog sela. Položaji Oružanih snaga Ukrajine jugoistočno od sela Severnoje stavljeni su pod kontrolu.

ruska vojska okruzuje avdijevku
Avdijivka

Mapa na kraju teksta prikazuje teritoriju koju su od juče zauzele ruske trupe. Crvena tačkasta linija pokazuje teritoriju koju kontrolišu ruske oružane snage južno od Avdijivke.

Na mapi je zelenom bojom označena lokacija grupe Oružanih snaga Ukrajine koja brani Avdijivku u ovom pravcu. Ruske trupe pogađaju ovu grupu dok istovremeno pokušavaju da nadograde svoj uspeh u regionu Severni kako bi stigli do jugozapadnog predgrađa Avdijivke.

Istovremeno, borbe se vode u oblasti fabrike koksa Avdijivka, severozapadno od grada. Za sada se sve tako oblikuje da ruske trupe metodično preuzimaju kontrolu nad sve većom teritorijom duž perimetra ovog grada Donjecka.

Ukrajinska armija je od početka nedelje već izgubila najmanje 18 kvadratnih kilometara zemlje u blizini Avdijivke, u svakom pravcu. Zajedno sa teritorijama, Oružane snage Ukrajine gube važne visine i svoja uporišta.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele udare bombama FAB-500

Pored napredovanja, ruske oružane snage lociraju i izvode udare na ukrajinske vatrene tačke i položaje u gradu i oko njega. Ruski vojni dopisnici javljaju da je preključe uveče avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvela napad FAB-500 na položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Avdijivke, ne ulazeći u ukrajinsku zonu PVO.

U gradu su prijavljene najmanje tri snažne eksplozije, praćene požarima. Informaciju o udarima i ozbiljnim posledicama potvrđuju radio presretnuti razgovori Ukrajinaca, prenose ruski mediji.

Ukrajinski vojnici se žale na katastrofalnu situaciju koja se razvila za garnizon, čije je povlačenje iz grada navodno zabranjeno naređenjem Zelenskog.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
slika modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su-34

Najteža situacija za Oružane snage Ukrajine razvila se na severozapadu u rejonu Krasnogorovka i u selu Stepove u blizini železničke pruge. Ovde ruska artiljerija konstatno koristi MLRS.

Kijevska administracija pokušava da obuzda napredovanje Oružanih snaga Rusije sa ovog pravca u industrijskoj zoni koksare Avdijivski, čija je deponija pod kontrolom ruskih trupa.

Ruska pešadija čisti oblasti severno od Stepove. Zauzeta su mnoga ukrajinska uporišta na zapadnoj strani železničkog nasipa. Borbe se nastavljaju na teritoriji nekadašnjeg logora „Carska ohota” na istočnim prilazima gradu i u vinogradima.

Motiv-3M (9N349)

Primena Motiva 3-M

Oružane snage Rusije su 7. novembra, tokom vojnih dejstava na Donjeckom pravcu kod Avdejevke, koristile sistem „Motiv 3-M“ (9N349) sa samonavođenim reaktivnim projektilima (SPBE).

Ovo efikasno oružje je dizajnirano da dejstvuje po grupama oklopnih vozila, uključujući tenkove, sa gornje strane. Na Internetu se pojavio spektakularan video snimak upotrebe Motiv-3M SPBE. Na snimku se vidi kako munjevito dolazi do napada na cilj.Treba napomenuti da sistemi SPBE sadrže 5 „Motiv-3M“  raketa sa kasetnom bojevom glavom (KGČ) 9K58 „Smerč“.

Salva novijih raketa 9M526 iz četiri lansera može uništiti tenkovsku četu u zoni koncentracije. Što se tiče 9M55K1, radi se o reaktivnoj municiji 9N142 u kojoj je postavljen određeni broj 9N349, opremljenih dvopojasnim infracrvenim koordinatorima koji traže cilj pod uglom od 30° vertikalno prma oklopu.

Svaki SPBE „Motiv-3M“ je sposoban da probije homogeni oklop debljine 70 mm pod ovim uglom sa visine (udaljenosti) od 100 metara. Odlični su za dejstvo na otvorenim površinama, u stepi i pustinji, ali ih je gotovo nemoguće koristiti  ihu šumi i u urbanim sredinama.

SPBE „Motiv-3M“ takođe je uključen u niz avionskog naoružanja kao što je kasetna bomba tankih zidova RBK-500. Klizna bomba PBK-500U Drielj takođe bi mogla da isporuči udarne elemente na ciljeve sa dometa oslobađanja od tridesetak kilometara.

Razvoj sistema Motiv-3M

Sredinom osamdesetih godina XX veka, istraživačko-proizvodna kompanija „Bazalt“ počela je da razvija protivkrovni protivoklopni sistem za probijanje tenkovskih kupola i svvih oklopljenih meta sa gornje strane.

U početku je novi projekat bio označen kao PTAB-SP – „Samonaavođena protivtenkovska avionska bomba“ “Motiv-3”. Nakon toga, projekat je promenio ime u SPBE – „Samonavođeni borbeni element“.

Za SPBE su kreirane dve vrste uređaja različite namene. Kompleks Motiv-3 obuhvatao je stvarne borbene elemente i komandni element za radio-komande borbenim elementima.

Potreba za korišćenjem posebnog komandnog elementa bila je zbog velikog obima potrebne opreme. Nakon toga, potrebni senzori su smanjeni, zbog čega su modernizovani SPBE-D elementi postali potpuno autonomni i više ne zahtevaju komande trećih strana. Oba elementa su veoma slična.

Za borbene i komandne elemente, gornji deo cilindričnog tela sadrži odeljak za dva padobrana. Oko dve trećine tela borbenog elementa zauzima oblikovano punjenje. Donji deo ovog punjenja je napravljen u vidu kumulativnog levka i ima bakarnu oblogu. Komandni element sistema Motiv-3 nema bojevu glavu. Umesto toga, radiometrijski senzor je smešten u cilindrično kućište.

Prilikom spuštanja i dostizanja visine od 170 m, komandni element, opremljen radio visinomerom, daje komandu za izbacivanje pomoćnih i otvaranje glavnih padobrana. Lansiranje borbenog elementa odvija se stalnom brzinom od 15 m/s. Zbog postojećih stabilizatora, element se rotira oko vertikalne ose brzinom od oko 6-8 obrtaja u sekundi. Optičko-elektronski sistem postepeno osmatra krug poluprečnika oko 90-100 m.

Vidno polje infracrvenog sistema se kreće po suženoj spirali i u svakom trenutku nadgleda deo terena prečnika (u zavisnosti od visine borbenog elementa) ne više od 1,5 -2 m. Kada se detektuje toplotno zračenje, karakteristično za borbena oklopna vozila, optičko-elektronski uređaj daje komandu za detonaciju bojeve glave. Eksplozija punjenja dovodi do formiranja udarnog jezgra dovoljnog da probije 70 mm homogenog oklopa.

motiv 3m 9n349
motiv-3m 9n349

SPBE-D „Motiv-3M“ istovremeno nosi i bojevu glavu i radio visinomer. Istovremeno je zadržano cilindrično telo sa dodatnim kućištem. Unutar kućišta smešten je prijemnik infracrvenog zračenja koji služi kao sredstvo za traženje ciljeva.

Za rasipanje SPBE se koriste klasteri bombi za jednokratnu upotrebu RBK-250, RBK-500 (14 borbenih i 1 komandni element). Raketa 9M55K1 za MLRS Smerč je 1996. godine usvojena od strane kopnenih snaga. Kompanija „Bazalt“ je 2016. godine predstavila klaster kliznih bombi PBK-500U „Drelj“, opremljen borbenim elementima SPBE-K. Kaseta sa posebnim aerodinamičkim izgledom, pomoću satelitske i inercijalne navigacije, sposobna je da klizi na velike daljine.

SPBE-K se odlikuje neznatno uvećanim dimenzijama i drugačijim oblikom tela. Cilindrično telo padobranskog odeljka i borbenog odeljka sada imaju veće izduženje, a odeljak za instrumente ima povećanu visinu. Verovatno su sva ova poboljšanja direktno povezana sa upotrebom kombinovanog sistema za pretragu cilja.

Pored infracrvenog optičko-elektronskog uređaja, za otkrivanje oklopnih vozila sada se koristi i radarski sistem. Ovim sistemima se na daljinama do 50 km u ciljno područje može isporučiti 15 borbenih elemenata.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version