Naslovna Novosti Izviđački avioni NATO-a obleću granicu Finske i Rusije, dok Švedska šalje ratne...

Izviđački avioni NATO-a obleću granicu Finske i Rusije, dok Švedska šalje ratne brodove u Baltičko more

1
boeing e3f sda
boeing e3f sda
google news

U okviru nedavnih vežbi „Freezing Winds“ koje su izvele zemlje NATO, uključujući i teritoriju nove članice alijanse – Finske, pojačana je aktivnost NATO vazduhoplovnog izviđanja. Glavni scenario vežbe odnosio se na potencijalnu blokadu Baltičkog mora u slučaju krize u regionu izazvanu od strane “zlih Rusa”.

Prema scenariju vežbe, strateški korak NATO-a mogao bi da bude blokiranje plovidbe kroz Baltičko more i Finski zaliv, što će zauzvrat dovesti do izolacije ruskih luka i baza od spoljnog sveta. Ovaj potez se vidi kao radikalnija mera u poređenju sa postojećim civilnim brodarstvom u Crnom moru koje olakšava trgovinu.

Ovakav razvoj događaja bi potencijalno mogao imati ozbiljan uticaj na rusku ekonomiju, s obzirom na značaj Baltičkog mora za međunarodnu trgovinu i logistiku.

Napominje se da su vežbe “Freezing Winds” izazvale pažnju i diskusiju, jer se scenariji koji se testiraju direktno odnose na strateške interese Rusije.

Švedska će dodeliti ratne brodove za „obuzdavanje“ Rusije u Baltičkom moru

Švedska, iako nije članica NATO-a, najavila je svoju spremnost da aktivno sarađuje sa alijansom u cilju „obuzdavanja“ Rusije. U tom kontekstu, Švedska je odlučila da dodeli dodatne brodove za zajedničke patrole u ​​Baltičkom moru.

Švedski ministar odbrane Pol Jonson, govoreći za publikaciju PAP, istakao je značaj ovog koraka kao odvraćajućeg i stabilizacionog signala za Rusiju. Prema njegovim rečima, od decembra ove godine počeće patroliranje u Baltičkom moru sa zajedničkom pomorskom grupom koju čine brodovi zemalja Severne Evrope, baltičkih država i Holandije pod komandom Velike Britanije.

Grupacija će ukupno sadržati 20 ratnih brodova, uključujući dve švedske raketne korvete klase Visby.

Ova pomorska grupa se zove “Združene ekspedicione snage” (JEF). Junson je objasnio da će tako velika grupacija obezbediti zaštitu kritične infrastrukture u regionu, posebno podmorskih gasovoda i telekomunikacionih kablova.

Zajedničke ekspedicione snage (JEF) su ekspedicione snage koje predvode Ujedinjeno Kraljevstvo koje se sastoje od Danske, Finske, Estonije, Islanda, Letonije, Litvanije, Holandije, Švedske i Norveške. Devet zemalja su takođe članice NATO-a, a Švedska je trenutno izvan tog saveza dok njihova prijava čeka na ratifikaciju.

Visby klasa

Klasa Visbi je serija korveta koje koristi švedska mornarica. U pitanju je najnovija klasa korveta koju je usvojila mornarica nakon korveta klase Geteborg i Stokholm. Njegov dizajn naglašava poprečni presek radara niske vidljivosti kao i infracrveni potpis, a kl

asa je dobila široku međunarodnu pažnju zbog svojih mogućnosti i epiteta “stelt broda”. Prvi brod u klasi dobio je ime po Visbiju, glavnom gradu na ostrvu Gotland.

visby klasa korveta
visby klasa korveta

Brodovi su proizvedeni od strane švedskog brodogradilišta Kockums (sada deo Saab grupacije). Ovi brodovi kao deo Švedske mornarice predstavljaju modernu i visokotehnološku platformu za različite zadatke, uključujući protivpodmorničko ratovanje, protivbrodsku borbu i druge pomorske operacije.

Opremljeni su naprednim senzorima, uključujući radar i sonar za otkrivanje i praćenje ciljeva u različitim uslovima. Odlikuju se visokom elektronskom ratnom sposobnosti i sistemima upravljanja borbom. Korvete su koncipirane kao modularne platforme koje omogućavaju jednostavnu zamenu sistema i opreme prema potrebama.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version