Naslovna Novosti Povučeni učestalim napadima ukrajinskih pomorskih dronova, ruska vojska se sada oprema sopstvenim,...

Povučeni učestalim napadima ukrajinskih pomorskih dronova, ruska vojska se sada oprema sopstvenim, Vizir

3
kmz vizir
kmz vizir
google news

Kako se situacija na Crnom Moru sve više komplikuje, a ukrajinski napadi pomorskim čamcima kamikazama postaju svakodnevnica, ruska armija je pristupila ubrzanom razvoju sopstvenih nadvodnih dronova.

Do kraja ove godine ruska vojska će dobiti pomorske dronove domaće proizvodnje za puna testiranja, saopštio je Mihail Danilenko, generalni direktor holdinga KMZ.

Fabrika mašina Kingisep (KMZ) preuzima obavezu da isporuči Ministarstvu odbrane Rusije 10 bespilotnih čamaca namenjenih za testiranje u zoni “specijalnih vojnih operacija”. KMZ trenutno pregovara sa vojskom o mogućnosti serijskih isporuka ovih pomorskih dronova, a konačna odluka će biti doneta nakon završetka testiranja pilot serije.

„Ministarstvo odbrane je već dogovorilo isporuku prvih 10 jedinica koje moramo poslati do kraja ove godine. Ovo će biti prva eksperimentalna serija koja će biti testirana u zoni Spacijalne vojne operacije“, rekao je Danilenko, prenose RIA Novosti.

Ranije u septembru objavljeno je da vojno odeljenje razmatra mogućnost kupovine pomorskih dronova koje je razvio KMZ. Holding je predložio seriju univerzalnih pomorskih dronova stvorenih na bazi platforme tipa Vizir.

Pomorski dron Vizir

Bespilotni čamac koji je razvio KMZ je svestran i može se koristiti za obavljanje različitih zadataka. Čamac ima domet krstarenja od 600 km pri malim brzinama, dok je sposoban da postigne brzinu do 80 km/h. Kada je napunjen sa 600 kg eksploziva, čamac može preći 200 km. Naoružanje ili druga oprema koja će biti ugrađena na brod se bira u zavisnosti od zahteva kupca.

bezposadni camac na bazi platforme tipa „vizir. na forumu armija 2023
bezposadni camac na bazi platforme tipa „vizir. na forumu armija 2023 

Generalni direktor zavoda KMZ, Mihail Danilenko, izjavio je da „bespilotni jurišni čamac može izvršavati zadatke uz pomoć električnog pogona, odnosno, glavni motor, napajan iz baterija, obezbeđuje male brzine u ekonomičnim režimima. To će biti hibridni motor. Kao oružje protiv, na primer, neprijateljskih dronova, na njega možete postaviti teški mitraljez i lake rakete“.

Kompanija iz Kingisepa je na forumu Armija 2023 prvi put predstavila i hidrografski čamac GRK 700 “Vizir” namenjen za snimanje obalnog pojasa i dna. Ovo plovilo može da se koristi kao nosač sonarne opreme, uključujući ehosondu.

Sa jedne komandne stanice/panela istovremeno se može upravljati sa 6 hidrogafskih čamaca. Kada se koristi kao bezposadno plovilo, u njega je položen algoritam za povratak u bazu: brod ima pun sistem pozicioniranja na pučini.

U slučaju da ga neprijatelj presretne, ima sistem koji ga navodi do tačke evakuacije, odnosno, ima algoritam za povratak u bazu. U zavisnosti od ukazanih potreba, „Vizir“ može izvršavati različite zadatke poput dopremanja trupa do mesta iskrcavanja i povlačenja na bezbednu udaljenost, približavanja obali i povratka u bazu.

U slučaju presretanja i napada, pomorski dron „Vizir“ može da se suprotstavi raketama, vatrom iz teških mitraljeza i sistemom za elektronsko ratovanje, kao i mrežom za letilice. Pored toga, čamac može samostalno da ode do zadate tačke i lansira svoj dron.

Brodovi tipa „Vizir“ isporučeni su „Baltičkom brodogradilištu“ za potrebe nuklearnih ledolomaca projekta 22220. Tamo su obavljali funkciju čamaca sa posadom sa zaštitom od leda. Snaga takvih čamaca kreće se od 150 do 350 KS.

KMZ No. 925, inače u sastavu ruske odbrambene industrije, poseduje posebno odeljenje za malu brodogradnju. Kompanija je uvela nove tehnologije za proizvodnju čamaca, uzimajući u obzir savremene zahteve.

Čamci serije “Safir” RK-400A, RK-700, RK-700A, RK-1200 su čamci nove generacije, razvijeni na bazi savremenih tehnologija i dostignuća domaće industrije. 

rian 8244038.hr.ru 1 pic4 zoom 1500x1500 305

Čamci serije “Safir” rade se u varijantama sa plastičnim i aluminijumskim trupom, otvorenog tipa ili sa zatvorenom kormilarnicama. Takođe se proizvode i brodska korita od  armiranog fiberglasa sa zaštitom od leda za upotrebu u agresivnim morskim sredinama i arktičkim uslovima.

3 KOMENTARA

  1. Već uobičajena priča kod Sovjeta/Rusa!Gotovo stalno kasne sa uvodjenjem novih borbenih sistema i oružja,ali kasnije efikasno nadoknade ta kašnjenja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version