Naslovna Novosti Oružane snage Ukrajine bombardovale sopstveni aerodrom u Hersonskoj sa kog dejstvuju Rusi

Oružane snage Ukrajine bombardovale sopstveni aerodrom u Hersonskoj sa kog dejstvuju Rusi

15
oruzane snage ukrajine bombardovale sopstveni aerodrom u hersonskoj sa kog dejstvuju rusi 1
oruzane snage ukrajine bombardovale sopstveni aerodrom u hersonskoj sa kog dejstvuju rusi 1
google news

Oružane snage Ukrajine izvršile su napad na vojni objekat koji se nalazi na levoj obali Hersonske oblasti. Video snimak napada objavio je Telegram kanal „Leteća lobanja“.

Zgrada se nalazila na lokaciji aerodroma u blizini sela Tarasivka. Udar na rusku bazu na teritoriji Hersonske oblasti koordinirao je ukrajinski izviđački dron. Kamera drona uhvatila je trenutak napada.

ЗСУ уразили аеродром на Херсонщині, який використовували росіяни [листопад 2023]

Oružane snage Ukrajine pogodile su aerodrom u selu Tarasivka u Hersonskoj oblasti. Kao rezultat napada, Rusi su pretrpeli gubitke, a posebno su oštećena 2 aviona, navodi ASTRA.

,,Glasna eksplozija može ukazivati na upotrebu vođene bombe JDAM. Ova baza je preko 30 km od linije fronta. Sudeći po snimku koji je snimio dron, nekoliko ruskih vojnika se nalazilo unutar baze, što nam ukazuje da je aerodrom korišćen u vojne svrhe“, kažu ukrajinski vojni stručnjaci sa portala Militarnyi.

„Ujutro 18. novembra napadnut je aerodrom u okupiranom selu Tarasivka. U napadu ukrajinskih oružanih snaga oštećena su dva ruska vojno-transportna aviona An-12, a oštećen je i hangar“, piše izdanje.

Podsetimo se da je Joint Direct Attack Munition (JDAM) bomba opremljena aerodinamičkim kompletom sa GPS navođenjem. Prvi set takvih bombi u Sjedinjenim Državama izbacio je Boing još 1997. godine. Program razvoja JDAM-a bio je zajednički napor američkog vazduhoplovstva i mornarice.

jdam er
jdam er

Masa avio-bombi, u zavisnosti od modifikacije, kreće se od 230 do 960 kg. Najnovija modifikacija JDAM-ER ima domet do 75 kilometara. Američki dizajneri su konvertovali vazdušne bombe iz konvencionalnih „slobodno padajućih“ bombi u podesive „pametne bombe“.

U martu 2023. godine se saznalo za prebacivanje preciznih bombi JDAM-ER od strane američkog vojnog resora u Ukrajinu. U početku se i pretpostavljalo da će takve avio-bombe biti postavljene na avione Su-27 sovjetske proizvodnje u službi ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

U avgustu mesecu na internetu su se pojavili snimci lovca Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Na avionu je pričvršćena vođena bomba JDAM-ER američke proizvodnje. Na snimku se vidi i kako pripadnik Oružanih snaga Ukrajine stavlja antiruske natpise na samu bombu.

vazduhoplovstvo ukrajine pokazalo je fotografiju lovca su 27 sa visecom vodenom bombom jdam er
vazduhoplovstvo ukrajine pokazalo je fotografiju lovca Su-27 sa visecom vođenom bombom JDAM-ER

JDAM-ER bombe su veoma efikasne. Međutim, ukrajinski piloti moraju da ih puste sa velikih visina, zbog čega su izloženi ruskoj protivvazdušnoj vatri. Pored toga, sistem za navođenje bombi je ranjiv na elektronsko ratovanje u kome Rusija dominira globalno.

Čini se da je jedina poznata varijanta GBU-62(V)1/B Quickstrike-ER, koja kombinuje komplet JDAM-ER sa pomorskom minom klase Mk 64 Quickstrike od 907 kg. Mine, koje su zasnovane na bombama serije Mk 80, ne mogu se koristiti kao municija opšte namene. Ukrajina je čak možda dobila posebnu varijantu sa tom sposobnošću.

Rusija takođe ima svoj analog JDAM-ER bombe i koristi je u aktuelnom sukobu.

15 KOMENTARA

  1. Pa mozda su bacili plinske boce iz takodje poljoprivrednih aviona,pa da mogu da kažu da su potrošili prave i da im treba još…

  2. Zanimljivo, po komentarima vidim svi se slazemo da je ovo nekad bio aerodrom, mozda je i sad za poljoprivrednu avijaciju sa travnatom pistom, da su avioni ili napusteni i dugo nisu ni leteli, ili mozda prinudno ne lete jer nemaju ni potrebe…no na zapadu ce vecina nasesti na propagandu, njihova javnost je suvise naivna, a novinari kreativni…cudi me samo da Oruzjeonline.com nije primjetio ili bar nije komentarisao u kontekstu kao ovi ispod clanka.

  3. Bacili preskupu bombu na poljoprivredni avion, pa posle kukaju i prose po svetu kako nemaju oruzije. Najbolje da se predaju , nisu sposobni da ucestvuju u ovom preglupom sukobu.

  4. Jadni An-2 ni kriv ni duźan plaća cenuglupog rata.Inače na teritoriji bivšegCCCP ima na stotine ovakvih aerodroma sa napuštenim avionima.

  5. A ha ove junose gadjale poljoprivredne avione…..da ne misle da smo u Otadjbinskom ratu……i još se hvale na društvenim mrežama…..

  6. Сам себи је Бог и батина мазохиста !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  7. Ovo su stari dvokrilci An-2. Znam ih dobro jer se nadomak mog rodnog grada nalazi sportski aerodrom, gdje je formirana prva partizanska eskadrila. U vrijeme ex-Yu, svaki put kad se održavao neki padobranski turnir, ratno vazduhoplovstvo bi poslalo An-2 iz kog bi padobranci izvodili skokove.

  8. Skuplja tara nego mera…. Nije jadnik smeo da se vrati na aerodrom sa bombama pa bacio negde, ko italijani sto su za vreme bombardovanja bacali u jadransko more….

  9. zasto amerika, nemacka, francuska, i engleska ratuju protiv rusije a ukrajinu su zrtvovali za licno svoje interese sram je to je hvala rusima sto su dozvolili da se zapadna i istocna nemacka ujedine prozdrzljivost je neizleciva bolest ,

  10. Na slici su avioni Antonov An-2. Koristiti aerodrom na 30km od linije fronta u ovim uslovima,ne bi niko normalan radio.Pogotovo držati tu avione dužine 33m i raspona krila od oko 40m(ogroman cilj),kao što je An-12,nema nikakvog smisla!Klasična propaganda.

  11. Ovi avioni nisu ni leteli odavno, a i naslov je glup, bombardovali svoj aerodrom, samo okupiran pre godinu dana 🙂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version