Naslovna Novosti SAD bi mogle da raspolažu prvom svetskom hipersoničnom taktičkom raketom zemlja-zemlja već...

SAD bi mogle da raspolažu prvom svetskom hipersoničnom taktičkom raketom zemlja-zemlja već 2024.

14
prsm 1
prsm 1
google news

Ukoliko konačni izveštaj o testiranju bude pozitivan, prva hipersonična raketna jedinica zemlja-zemlja američke vojske navodno bi mogla postati operativna već u prvoj polovini 2024. godini

Sjedinjene Američke Države tvrde da su korak bliže postavljanju svoje nove Precision Strike Missile (PrSM) nakon “uspešnog” testa ove nedelje u Vajt Sandsu u Novom Meksiku, prema američkoj vojsci i kompaniji Lockheed Martin koja već nekoliko puta dizajnira i testira PrSM.

Lockheed Martin’s PrSM Successful in First Flight Test
PrSM

Američka vojska je 13. novembra sprovela svoj prvi test kvalifikacije za proizvodnju. Raketa je lansirana iz oružnog sistema M142 (HIMARS).

„Preliminarni rezultati testiranja pokazuju da je projektil Precision Strike Increment 1 ispunio nominalne zahteve za očekivanu putanju leta, ubojitost, skoro vertikalni ugao zahvata i razmeru eksplozije.

Konačni izveštaj o testiranju leta očekuje se u decembru 2023. godine“, objavila je američka vojska u saopštenju za javnost.

Sa svoje strane, Lockheed Martin je 17. novembra rekao da ne može da otkrije razdaljinu na kojoj je raketa preletela da bi pogodila metu, ali da je to bio „najkraći domet“ do sada, na manje od 85 kilometara, „pokazujući tačnost sistema od lansiranja do udara“, navodi američko glasilo Breaking Defense.

„Iako nije primarni domet PrSM misije, let kratkog dometa predstavlja najstresnije i najdinamičnije okruženje za projektil dok manevriše hipersoničnim brzinama da bi se uskladio sa metom“, napisala je kompanija. „Ovaj test potvrđuje strukturni integritet projektila i kontrolu putanje.”

Raketa PrSM će zameniti taktičke raketne sisteme MGM-140 ATACMS

Očekuje se da će početna verzija PrSM-a zameniti taktički raketni sistem MGM-140 (ATACMS) za misije gađanja ciljeva u strateškoj i operativnoj dubini borbenih ciljeva protivnika. Maksimalni domet PrSM prelazi 500 km, a raketa je projektovana tako da može da se lansira i sa HIMARS-a i iz sistema na gusenicama M270A2.

Lockheed je saopštio da je dobio tri proizvodna ugovora za izradu raketa sa ranom operativnom sposobnošću, od kojih je poslednji dodeljen u septembru.

Kada je Pentagon u martu objavio svoj budžetski zahtev za fiskalnu 2024, cilj vojske za nabavku PrSM Inc 1 bio je 3.986 projektila. Međutim, Bela kuća je od tada odlučila da počne da isporučuje ATACMS Ukrajini, a šef nabavke američke vojske Dag Buš rekao je novinarima da će cilj verovatno biti zamena zaliha ATACMS raketama PrSM Inc 1.

Međutim, vojska takođe teži poboljšanim verzijama oružja, uključujući Inkrement 2 sa višemodnim senzorom tragača koji takođe omogućava angažovanje pomorskih ciljeva (LBASM – Land-Based Anti-Ship Missile) i PrSM Increment 3 koji bi dodao eksplozivna punjenja za povećanu ubojitost.

Ranije ove godine, američka vojska je takođe uključila tim Lockheed Martin i tim Raytheon Technologies-Northrop Grumman da rade na konkurentskim modelima PrSM Inc 4 koji mogu da lete više od 1.000 km, verovatno dvostrano u okviru trenutne verzije.

14 KOMENTARA

  1. Koliko je to godine nakon što su Rusija i Kina razvili ih? 😅
    A mogu samo da zamislim koliko će da uopšte i rade te proektile. Njihovih zadnjih 3 su omanuli pošteno 🤭

  2. Већи ће од муке што поред толиких светских стручњака нису направили суперсонични ракету…каскаће они за Рујама много,много година…

  3. Па Путин је једном рекао да ће да им прода технологију ако хоће, из разлога што ће они свакако стићи до ње једног дана па нема разлоганда се крије, ал они поради свог поноса то нису хтели прихватити!

  4. Могла би🤣🤣🤣🤣…. могао би и ја да одем на мјесец, али само могао би, ништа више

  5. I bas prva i bas super slina! Kompjuterske animacije i obmane tu im se skida kapa. Holivud je propao ali se jos ponekad javi da je ziv!

  6. Konačno, prva supersonična raketa sveta, Rusija, druga, Kina, treća Iran, i konačno “najveća i najjača svetska sila” kao četvrta
    ma svetu ulazi u cilj, doduše ne operativnom nego test varijantom…

    Naravno, to ih ne spašava od prve tri zemlje koje su je napravile, ali sad imaju čime da uzvrate…

    • Lep vic hahaha , oni jos kupuju raketne motore od Rusije , jer ne umeju da naprave svoj , a pricaju o ovim glupostima

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version