Naslovna Oružje Novo Oružje Šta su ukrajinske Baba Jage koje eksplodiraju po ruskim položajima?

Šta su ukrajinske Baba Jage koje eksplodiraju po ruskim položajima?

2
mfrack drone ilustracija
mfrack drone ilustracija
google news

Na Telegram kanalima se svakodnevno pojavljuju vesti o uspešnim udarima ili uspešnim obaranjima napadnih dronova, što zavisi sa čije strane potiču objave.

Tako je ovih dana Mash postavio informaciju da su „vojnici u Ukrajinskoj oblasti oborili dron Baba Jaga. Bespilotna letilica je nosila 20 kg plastičnog eksploziva i blok Starlink…

Baba Jaga je poljoprivredni dron prepravljen za vojnu upotrebu a može da nosi do četiri mine kalibra 82 mm“.

Šta je u suštini leteća „Baba Jaga“?

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga, Ministarstvo za digitalnu transformaciju i Predsednička platforma za prikupljanje sredstava UNITED24 su nekoliko meseci nakon početka ruskog napada, u saradnji Svetskim kongresom Ukrajine (UWC), počeli rad na stvaranju „Armije dronova“! U julu 2022. UWC i Ministarstvo digitalne transformacije Ukrajine potpisali su Memorandum o saradnji za podršku UNITED24 platformi za prikupljanje sredstava za projekat „Armija dronova“.

Program je obuhvatao nabavku, isporuku, održavanje i zamenu dronova, kao i obuku operatera – „pilota“. U to vreme je planirano da se prikupe sredstva za nabavku 200 profesionalnih bespilotnih sistema za izviđanje iz vazduha. Od donatora su traženo da u koordinaciji sa ukrajinskom vojskom kupuju „dronove za 1., 2. i 3. liniju fronta. Prioritet je bila nabavka navedenih „200 taktičkih bespilotnih izviđačkih aparata koji mogu da lete do 24 sata, do 160 km, na visini do 5 km.

Od opreme su se podazumevale termografske kamere sa GPS modulima i softverom za mapiranje. Naime, ključna stvar je bila da se dronovi teško uočavaju, što znači da ih je teško srušiti. Ovi dronovi trebalo je da pomognu u stalnom praćenju linije fronta i identifikovanju položaja agresora. No, tražene su i na hiljade jednostavnijih dronova koji ne lete tako dugo i daleko, ali mogu da obavljaju važne izviđačke funkcije“.

Kako je „Armija dronova“ jačala, to se sve više prelazilo na napadačke bespilotne letilice. Ubrzo je ustanovljeno da su za ovakve misije idealni civilni, poljoprivredni dronovi; imali su velku nosivost, dobru navigaciju i autonomnost rada. S druge strane, radilo se uglavnom o heksokopterima velikih dimenzija,  male brzine i visine leta, koje su pogonili bučni motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ukrajinci su se uglavnom opredelili za DJI Agras T10, T16, T30 i T40, DJI Phantom 4 RTK, P4 Multispectral, Reactive Drone Agric RDE616 i RDE616T (PROF) kompanije „Reactive Drone“ (Bogdan Khmelnitsky Ave, 139, Dnipro) sa poslovnicama u Rumuniji, Mađarskoj, Moldaviji, kao i za kineske dronove XAG (Xaircraft, Guangzhou). Aparati su neznatno modifikovani i osposobljeni za nošenje eksploziva ili municija mase 40-50 kg, odnosno, 4-6 malih bombi ili omiljenih minobacačkih mina 82 mm.

Na trupove šestoelisnih letilica oslikavan je natpis „Armija dronova“ (Армия Дронов, Army of Drones) a na neke je ugrađivan i blok Starlink. Pri skoro svakoj kopnenoj jedinici ukrajinske vojske formiran je tim koji su činili komandir, operater i „bombarder“. Primera radi, karakteristike poljoprivrednog drona Reactive Drone Agric RDE616 su:

  • Dimenzije — 950x950x700 mm;
  • Masa — 15 kg;
  • Poletna masa (sa opterećenjem) — 34 kg;
  • Kapacitet rezervoara — 16-22 l
  • Brzina leta — 6-12 m/s;
  • Vreme leta — 12—25 min;
  • Prima dve litijum-polimerske baterije LiPO,  TATTU 6S 25C od 22 A/h kineske kompanije Tattu/Gens Ace, Shenzhen;
  • Upravljanje letom pomoću dvostukog inercijalnog navigacionog sistema (Double IMU) sa mogućnošću priključenja modula za pozicioniranje u realnom vremenu (Real-Time Kinematic, RTK);
  • Visina leta — do 100 m.
  • Na dron je montirana kamera sa jakim LED osvetljenjem tako da je njime moguće upravljati i u uslovima smanjene vidljivosti (noću). 

Napadi adaptiranim poljoprivrednim dronovima izvode se uglavnom noću, kada su manje uočljivi. Dron se navodi uobičajeno na visini od 30 metara i brzinom od 40 km/h.

Zbog zlokobne buke benzinskih motora i ubitačnih udara eksplozivom ili minama, Rusi su aparate „Armije Dronova“ prozvali „Baba-Jagama“. U slovenskoj mitologiji, pod tim nazivom se krilo ono što bi kolokvijalno nazvali vešticama.

Treba reći da postojei „nečujni“ dronovi sa ultrazvučnim i jonskim motorima (primera radi, „Undefined Technologies“ sa jonskim pogonom „Silent Ventusy“ koji ima šum ispod 75 dB) ali oni su isuviše sofisticirani i skupi za ovako jednostavne udare po ruskim vozilima, skladištima i borbenim položajima. 

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version