Naslovna Novosti Francuska razvija kliznu bombu od 900 kilograma sa neverovatnim dometom do 200...

Francuska razvija kliznu bombu od 900 kilograma sa neverovatnim dometom do 200 kilometara

1
francuska razvija kliznu bombu od 900 kilograma sa neverovatnim dometom do 200 kilometara 1
francuska razvija kliznu bombu od 900 kilograma sa neverovatnim dometom do 200 kilometara 1
google news

Francuska kompanija Safran Electronics Defense predstavila je poboljšanu verziju svoje vođene bombe Hammer 1000, najnovijeg dostignuća u precizno vođenom oružju.

Hammer 1000 je novi model u liniji vođenih bombi Hammer, koja je poboljšana verzija modela Hammer 250, koji je već u upotrebi više od 10 godina. U zavisnosti od težine, bombe su opremljene raznim kompletima za povećanje njihovog dometa.

Ovi kompleti uključuju raketni pojačivač i četiri “peraja” koje se mogu uvlačiti kako bi omogućili efikasno manevrisanje bombom nakon lansiranja. Napominje se da je opcija bez akceleratora dostupna samo za model Hammer 250, koji se u ovom slučaju pretvara u kliznu bombu.

Hammer 1000 je dizajniran da uništi veće i utvrđenije ciljeve kao što su mostovi, aerodromi, brodovi ili zaštićene instalacije sa svojim četvorostrukim eksplozivnim opterećenjem. Ovaj model koristi municiju BLU 109 ili Mk84 težine 907 kg, što ga čini posebno efikasnim u uništavanju teško zaštićenih objekata.

U francuskim izvorima vesti se takođe pominje da Safran radi na razvoju novog pogonskog sistema koji će značajno povećati domet bombe. Trenutno je domet Hammera između 50 i 70 km, a maksimalni domet se postiže pri lansiranju sa visine od oko 15 hiljada metara.

Proizvođač navodi da je Hammer pametno oružje vazduh-zemlja za sve vremenske prilike sa proširenim kapacitetom odstupanja. Hammer postavlja nove standarde u misijama bliske vazdušne podrške, kao i u misijama dubokih udara sa svojom porodicom bojevih glava i kompleta za navođenje, tvrde u Safranu.

hammer bombe
hammer

Inače, Hammer sistem je kompatibilan sa različitim standardnim kućištima bombi (125, 250, 500 i 1000 kg). Autonoman i otporan na ometanje, ovaj sistem oružja može da se lansira sa male visine, preko neravnog terena.

Zahvaljujući novim razvojima, očekuje se povećanje dometa leta na 150–200 km, što znači povećanje od dva do tri puta u odnosu na postojeće parametre.

Ova poboljšanja bi mogli da načine Hammer 1000 jednim od najnaprednijih i najefikasnijih vazdušnih oružja na modernom vojnom tržištu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version