Naslovna Novosti Tajni američki svemirski avion X-37B će prvi put lansirati SpaceX Falcon Heavy...

Tajni američki svemirski avion X-37B će prvi put lansirati SpaceX Falcon Heavy Elona Maska

1
x 37b 1
x 37b 1
google news

Bespilotni svemirski avion za višekratnu upotrebu Boeing X-37B američkih svemirskih snaga biće lansiran pomoću rakete Falcon Heavy Elona Maska. Lansiranje će se obaviti iz svemirskog centra Kenedi na Floridi početkom decembra, navela je američka vojska u saopštenju za javnost.

X-37B Mission 7 biće lansiran po prvi put na raketi SpaceX Falcon Heavy, označene kao USSF-52. Cilj misije je širok spektar ciljeva testiranja i eksperimentisanja, navodi se u saopštenju vojske.

Svemirski avion je napravio Boeing, a njime upravljaju Komanda za operativne sposobnosti vazduhoplovstva i Svemirske snage SAD. Njegova poslednja misija je završena pre godinu dana; letelica je provela 2,5 godine u svemiru.

Zvaničnici svemirskih snaga rekli su da će misija sprovesti testove koji uključuju upravljanje svemirskim avionom za višekratnu upotrebu u novim orbitalnim režimima, eksperimentisanje sa novim tehnologijama za prikupljanje svemirskih podataka i proučavanje efekata zračenja na materijale koje je obezbedila NASA.

X-37B je sličan višekratnom spejs šatlu koji je ukinut, iako je svemirski avion mnogo manji: dugačak 8 metara, visok 3 metra, sa rasponom krila od 4,5 metara.

Potpukovnik Džozef Fričen, programski direktor X-37B, izrazio je entuzijazam oko pomeranja granica mogućnosti svemirskog aviona, rekavši: „Uzbuđeni smo što ćemo proširiti okvir mogućnosti X-37B za višekratnu upotrebu, koristeći servisni modul dokazan u letovima i raketa Falcon Heavy za letenje u više najsavremenijih eksperimenata za Odeljenje vazduhoplovnih snaga i njegove partnere.”

General B. Chance Saltzman, šef svemirskih operacija, naglasio je revolucionarnu prirodu ovih eksperimenata, rekavši: „X-37B nastavlja da oprema Sjedinjene Države znanjem za unapređenje sadašnjih i budućih svemirskih operacija. X-37B misija 7 pokazuje posvećenost USSF-a inovacijama i definisanju umetnosti mogućeg u svemirskom domenu.”

Jedan značajan eksperiment na brodu uključuje izlaganje semena biljaka oštrom radijacionom okruženju dugotrajnih svemirskih letova. Nazvan „Seme-2“, ovaj NASA eksperiment se temelji na prethodnim uspesima i doprinosi pripremi za buduće svemirske misije s posadom.

x 37b falcon heavy
x 37b falcon heavy

X-37B je prvo vozilo od NASA-inog šatl orbitera sa mogućnošću vraćanja eksperimenata na Zemlju radi dalje inspekcije i analize.

Prethodna, X-37B Misija 6

X-37B Misija 6 je bila ključna misija koja je uvela servisni modul koji proširuje mogućnosti svemirske letelice, omogućavajući joj da ugosti više eksperimenata nego bilo koja prethodna misija.

Sprovela je eksperimente kao što je transformacija solarne energije u radiofrekventnu mikrotalasnu energiju i proučavanje efekata zračenja na materijale i seme za rast hrane. FalconSat-8, mali satelit koji je razvila Akademija vazduhoplovnih snaga SAD, takođe je raspoređen tokom ove misije.

Vilijam D. Bejli, direktor DAF RCO, istakao je napore u saradnji sa Boingom i vladinim timom, ističući: „Vlada X-37B i Boeing timovi su radili zajedno na stvaranju prilagodljivije, fleksibilnije i prilagodljivije eksperimentalne platforme. Posao koji su uradili na racionalizaciji procesa i prilagođavanju tehnologija koje se razvijaju pomoći će našoj naciji da nauči ogromnu količinu o delovanju i povratku iz svemirskog okruženja.”

Politički značaj i spekulacije

Među stručnjacima kruži glasina da bi X-37B, u ovom trenutku geopolitičke napetosti, mogao da postane poligon za testiranje svemirskog oružja ili da se koristi za hvatanje neprijateljskih satelita. Upravo je, navodno, to ono što se povezuje sa žurbom da se pripremi sledeća misija i privuče spoljno lansirno vozilo.

Vest o lansiranju X-37B na SpaceX-ovoj raketi Falcon Heavy još jednom pokazuje da Ilon Mask postaje „neopoziv“ milijarder (drugim rečima, nedodirljiv) pošto se Zapad sve više oslanja na njegovu raketnu tehnologiju.

boeing x 37b nakon testiranja na zemlji
boeing x 37b nakon testiranja na zemlji

Ovo bi mogao biti odgovor na pitanje zašto se SAD i EU prema njemu ponašaju snishodljivo, iako često pokazuje ekstremnu nelojalnost Vašingtonu i Briselu i nezavisni stav.

1 KOMENTAR

  1. Zaboravlja se na Rusku raketu sa generatorom EMP, koja uz odredjene izmene postaje najefikasnije oruzje u svemiru.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version