Naslovna Novosti Desna ruka glavnokomadujućeg OSU Zalužnog, nastradali pukovnik Čistjakov, nije znao da rukuje...

Desna ruka glavnokomadujućeg OSU Zalužnog, nastradali pukovnik Čistjakov, nije znao da rukuje ručnom bombom?

0
poklon bomba stigla cistjakovu
poklon bomba stigla cistjakovu
google news

Već smo pisali da je 6. novembra u selu Čajki kod Kijeva (nedaleko od famozne Buče), usled eksplozije, poginuo pomoćnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, major Genadij Čistjakov.

Kako je tada saopštio Zalužni, Čistjakov je preminuo „pod tragičnim okolnostima na svoj rođendan, okružen porodicom“. Istovremeno, trinaestogodišnji sin  Čistjakova је od posledica eksplozije zadobio teške povrede lica. 

Istraga

Supruga Čistjakova je rekla da je njen muž kući ”doneo poklon torbu sa flašom alkohola i čašama u obliku ručnih granata. Prvo je sin uzeo predmet u ruke i počeo da se igra sa prstenom. Potom je Čistjakov od deteta uzeo bombu i u tom trenutku je odjeknula eksplozija“.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko potvrdio je da je Čistjakovu uručena kutija granata „novog, zapadnog tipa“, od kojih je jedna eksplodirala. Predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Marijana Reva je izjavila da je pokrenut krivični postupak po članu o nezakonitom rukovanju oružjem, municijom ili eksplozivom.

Odmah je utvrđeno da je poklon poslao viši pomoćnik zamenika glavnokomandujućeg VSU, pukovnik Aleksandar Timčenko, još jedan od najvažnijih oficira ukrajinske vrhovne vojne komande. Timčenko je potvrdio kako je Čistjakovu poklonio drvenu kutiju u kojoj se nalazila boca viskija  Johnnie Walker Black Label 0.70l. i 6 ručnih bombi.

major cistjakov poginuo otvorivsi 22poklon22 bombu
major cistjakov poginuo otvorivsi 22poklon22 bombu

Prilikom predaje poklona, pukovnik je kolegi rekao:”Tebe je teško iznenaditi – zato ti darujem bojeve granate i flašu dobrog viskija”. Prilikom pretresa Timčenkove kancelarije, pronađene su još dve granate. Nakon razmatranja predstavke tužilaštva, Pečerski okružni sud Kijeva 9. novembra pukovniku Timčenku nije izrekao ni meru kućnog pritvora.

On je samo dužan da se u slučaju zahteva pojavi pred istražnim organima. Naime, donator smrtonosnog poklona je na sudu ćutao i nije objasnio odakle mu granate. Ukoliko se dokaže verzija SBU da je smrt Čistjakova nesrećan slučaj, Timčenko može biti optužen samo za nelegalno posedovanje oružja i municije.

Spekulacije

Za sada, ukrajinski zvanični organi se drže verzije da je Čistjakov poginuo nesrećnim slučajem, usled nestručnog rukovanja eksplozivnom napravom. Naravno, na društvenim mrežama i u medijima su započele špekulacije oko  ove  tragedije. Prvo je, što se podrazumeva, za „zločin“ bila optužena Rusija.

No, kako vreme protiče, u prvi plan sve više izbija neoficijelna verzija da je u pitanju latentni sukob između ukrajinskog vojnog i političkog vrha, odnosno, sudara autoriteta Zelenskog i Zalužnog. Smrt Čistjakova se povezije i sa smenama 3. novembra u vrhu ukrajinskih specijalnih snaga i Teritorijalne odbrane.

Neiskusni pukovnik

No, ako zanemarimo sve spekulacije, postavlja se pitanje kako je jedan iskusni pukovnik sa dugogodišnjim stažom u prisustvu sopstvene porodice aktivirao granatu ili, kako neki tvrde, nije shvatio da se radi o bojevom a ne ukrasnom sredstvu.

rb dm51 u transportnom pakovanjujpg
rb dm51 u transportnom pakovanjujpg

Drugo, ako je i shvatio u prvom trenutku šta je uradio, imao je 3-5 sekundi vremena da bombu odbaci negde gde bi izazvala manju tragediju. Konačno, kako eksplozija ove bombe nije izazvala i veće žrtve?

Name, Klimenko je potvrdio da se radi o „novoj bombi, zapadnog porekla“. Na objavljenim fotografijama odmah se prepoznaje nemačka ručna bomba DM51A2. Šta više, čitljive su i oznake na bombama: HGR / SPLITTER / DM51A2 7 LOS DNM04J0010. Ovo ukazuje da se radi o ručnoj bombi fragmentacionog tipa, nemački model 1951, proizvodnja Diehl, Nürnberg, oktobar 2004, broj 10.

Nemačka kašikara

Nemačka je Ukrajini do juna 2022. isporučila 100.000 ručnih bombi DM51A2 sa upaljačima DM82A1B1 i 570.000.000 čeličnih kuglica prečnika 2 mm (po 5700 kuglica za svaku bombu).

Bombe su masovno korišćene u sukobu a zabeležena je slika njene upotrebe od strane 2. jurišnog bataljona 3. posebne jurišne brigade VSU (bivši puk „Azov“).  

Eksplozivna/fragmentaciona granata DM51/DM51A1/DM51A2 je standardna ručna granata nemačkog Bundesvera od 1974 do 2006 godine,  kada je zamenjuje DM51A3. Proizvođač je kompanija Diehl Defence, Diehl Stiftung & Co., Nürnberg (partije sa oznakom DN i DNM). Isporučuje se u kutiji, spremna za upotrebu kao fragmentarna granata. Uklanjanjem plašta sa oko 6500 čeličnih kuglica, dobija se čista visokoeksplozivna granata.

plast sa kuglicama i ofanzivna bimba m51a2
plast sa kuglicama i ofanzivna bimba m51a2

Rana varijanta, DM51, bila je opremljena upaljačem DM82, a DM51A1 i A2 – upaljačem DM82A1B1. No, bitno je napomenuti da je za obuku vojnika proizvođena vežbovna DM58, replika DM51 iste težine, oblika i rukovanja,  ali svetloplave boje, tako da se jasno razlikuje od bojevih DM51 svih varijanti. Znači, Čistjakov nikako  nije mogao pomisliti da se radi o vežbovnoj/školskoj bombi.

Drugo, upaljač DM82A1B1 se bazira na starom principu Milsa iz 1915 i francuskom Bilan iz 1916, odnosno, „bezbednih upaljača“ (bušon), kod nas popularnih pod nazivom „kašikara“. U bivšoj SFRJ je na osnovu licence kupljene od firme Arges Armaturen GmbH Schwanenstadt, za RB ArgesHd Gr.69, u Bugojnu započeta proizvodnja ručnih bombi M75.

dm51a2 u preseku i upaaljac
dm51a2 u preseku i upaaljac

U bivšem SSSR, sa čijih stokova je ratni materijal nasledila i Ukrajina, korišćene su RB F-1 sa istim principom upaljača (Kovašnikova, UZGR, UZGRM). Znači, Čistjakov je morao odlično poznavati princip rada „poklona“; nakon izvlačenja sigurnosne igle povlačenjem prstena, poluga („kašika“) bi odskočila, nakon čega je usporačka smesa još uvek rukovaocu davala 3-5 sekundi vremena da reaguje.

Nadamo se da će istraga pružiti potpunije informacije o tome šta se dešavalo tokom  večernjih časova 6. novembra.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version