Naslovna Novosti Izraelska vojska zauzela ključno uporište Hamasa nakon 10 sati krvave borbe

Izraelska vojska zauzela ključno uporište Hamasa nakon 10 sati krvave borbe [VIDEO]

0
ulicne bitke u gazi
ulicne bitke u gazi
google news

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su 9. novembra da su njene trupe iz 933. brigade „Nahal“ zauzele uporište Hamasovog pokreta, poznato kao ispostava 17, u zapadnom delu izbegličkog kampa Džabalija u Pojasu Gaze nakon žestokih borbi koje su trajale oko deset sati.

Vojska Izralena se borila protiv boraca Hamasa i Islamskog džihada koji su bili i “iznad zemlje i u podzemnim tunelima u toj oblasti”, u uporištu, saopštila je ID, dodajući da je ubijeno na desetine palestinskih boraca.

Unutar ispostave 17, trupe su locirale mnogo oružja i otkrile tunelske šahtove, uključujući i onu koja je vodila do „velike podzemne rute“, prema IDF-u. Vojnici su takođe pronašli “značajne” borbene planove Hamasa u uporištu.

Odvojeno, iz izraelske vojske su saopštili da su njihove trupe otkrile Hamasovu fabriku za proizvodnju dronova i skladište oružja unutar stambene zgrade u naselju Šeik Radvan u gradu Gazi.

Snimci koje je objavila ID pokazuju kako vojnici pronalaze nekoliko Hamasovih dronova u zgradi, kao i opremu koja se koristi za njihovu proizvodnju i uputstva za pravljenje eksplozivnih naprava. Tu je navodno pronađen i veći broj bombi.

Osim toga, ID je saopštio da je njihovo Ratno vazduhoplovstvo tokom proteklog dana izvelo udare na stotine ciljeva širom Gaze.

U jednom od nedavnih udara na pojas ubijen je Ibrahima Abu-Magsiba, koji je bio na čelu Hamasovih protivtenkovskih snaga u takozvanoj brigadi centralnih logora, navodi se u zajedničkom saopštenju ID i bezbednosne službe Šin Bet.

Nedavne izraelske operacije u Gazi nisu bile bez gubitaka. IDF je priznao da je poginuo jedan vojnik 8219. bataljona Borbene inžinjerije. Njegovom smrću broj poginulih vojnika u izraelskoj kopnenoj ofanzivi u Gazi iznosi 34, odnosno 352 od izbijanja rata 7. oktobra.

Sa svoje strane, Hamasovo vojno krilo, Brigade Iz ad-Din al-Kasam, saopštavaju kako su njihovi borci gađali dva glavna borbena tenka, tri oklopna transportera i jedan oklopni buldožer ID sa granatama u severnoj Gazi tokom ujutru 9. novembra.

Grupa je takođe rekla da je izraelska pešadijska jedinica upala u zasedu i eliminisana u blizini sela Juhor al-Dik.

Štaviše, iz Gaze je pokrenuto nekoliko raketnih napada. Sirene upozorenja oglasile su se u obližnjim naseljima Kisufim i Nahal Oz kao i u gradu Ašdodu. Međutim, nema izveštaja o materijalnim gubicima ili žrtvama.

Čini se da je ID odlučan da nastavi sa svojom kopnenom operacijom u Gazi, ignorišući pogoršanje humanitarne situacije u Pojasu i nedavne pozive na privremeni prekid vatre.

Trenutno, izraelske trupe rade na potpunoj kontroli nad plažom grada Gaze. Njihova sledeća meta biće sam grad, a tad možemo očekivati još veći pokolj.

Na kraju teksta dodajemo bez komentara još jedan zanimljiv video koji kruži socijalnim mrežama već nekoliko sati.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version