Naslovna Novosti Izrael ne pregovara sa Hamasom: Privremeni prekid vatre i gorivo u Gazi...

Izrael ne pregovara sa Hamasom: Privremeni prekid vatre i gorivo u Gazi tek nakon oslobađanja talaca

0
izraelski vojnici ucestvuju u vojnoj vezbi sa tenkovima merkava mark 3
izraelski vojnici sa tenkovima merkava mark 3
google news

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u utorak da isključuje bilo kakvo primirje ili isporuku goriva u Pojasu Gaze dok se ne oslobodi 241 talac koji tamo drži Hamas, prenosi AFP.

„Nema isporuke benzina, nema (palestinskih) radnika u Izraelu i nema prekida vatre bez oslobađanja naših talaca“, rekao je Netanjahu u svom govoru.

Izrael brutalno bombarduje pojas Gaze koji vodi Hamas u znak odmazde za napad bez presedana na izraelsku teritoriju od strane ovog islamističkog pokreta 7. oktobra.

Od tada je, prema izraelskim vlastima, najmanje 1.400 ljudi poginulo na izraelskoj strani, od kojih su većina civili ubijeni 7. oktobra u najkrvavijem napadu u istoriji Izraela. Tog dana, prema izraelskim vlastima, Hamas je takođe kidnapovao 241 osobu i odveo u Gazu.

Izrael uvodi “potpunu opsadu” male teritorije na kojoj 2,4 miliona Palestinaca sada pokušava da preživi bez osnovnih potrepština i pod konstatnim bombardovanjem koje je već ubilo više od 10.300 ljudi, a više od 20.000 povređeno, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja.

izraelske odbrambene snage grad gaza je opkoljen prekid vatre ne dolazi u obzir
izraelske odbrambene snage grad gaza je opkoljen prekid vatre ne dolazi u obzir

Nestašica goriva, koju je Izrael zabranio od početka opsade, dovela je do zatvaranja brojnih vitalnih ustanova, uključujući najvažnije bolnice.

SAD se navodno protive izraelskoj ponovnoj okupaciji Gaze, ali pojas mora biti demilitarizovan

Vašington je u utorak saopštio da se protivi novoj dugoročnoj okupaciji pojasa Gaze od strane Izraela, dok je premijer Benjamin Netanjahu rekao da će preuzeti “ukupnu odgovornost za bezbednost” teritorije nakon rata, navodi AFP.

„Po našem mišljenju, Palestinci moraju biti u centru ovih odluka, Gaza je palestinska teritorija i ostaće palestinska teritorija“, rekao je novinarima portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel.

„Uopšteno govoreći, mi ne podržavamo ponovnu okupaciju pojasa Gaze, a ne podržava ni Izrael“, dodao je on.

Izrael je jednostrano povukao svoje vojnike i naseljenike iz Gaze 2005. godine, posle 38 godina okupacije. Izraelska vlada je blokirala teritoriju otkako je Hamas preuzeo vlast 2007. godine.

Međutim, Vašington priznaje da je “nemoguće vratiti se na status kvo” pre krvavog napada palestinskog islamističkog pokreta 7. oktobra na izraelsku teritoriju, rekao je Vedant Patel.

nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi
nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi

„Izrael i region moraju biti obezbeđeni, a Gaza ne sme i ne može biti baza iz koje se pokreću teroristički napadi na izraelski narod ili bilo koga drugog“, rekao je on.

Netanjahu je u ponedeljak izjavio da će njegova zemlja preuzeti “neograničenu odgovornost za bezbednost” palestinske teritorije nakon rata, na način da spreči povratak Hamasa.

„Netanjahu je moralno uništen, to je sigurno“: Bivši izraelski premijer Ehud Olmert o Netanjahuovoj sramoti u ratu protiv Hamasa

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert oštro je kritikovao aktuelnog premijera Benjamina Netanjahua, optužujući ga za ozbiljan neuspeh u oblasti nacionalne bezbednosti i ukazujući na njegovo „moralno uništenje“ nakon događaja od 7. oktobra.

Prema Olmertu, kako citira Politiko, Netanjahu je u stanju nervnog sloma i svim silama pokušava da održi svoju poziciju nakon incidenta sa invazijom Hamasa.

Olmert optužuje Netanjahua da je tokom svoje karijere gradio imidž „gospodina bezbednosti“, ali nedavni događaji su potkopali ovaj status. Štaviše, bivši premijer veruje da Netanjahu pokušava da utre put za preuzimanje potpune kontrole bezbednosti u Pojasu Gaze na „neograničen period“, što bi mogao biti rizičan korak ako islamistička grupa bude poražena.

“Netanjahu je napravio grešku. Moralno je uništen, to je sigurno…. Bibi je celog života radio pod slabim izgovorom da je ‘gospodin bezbednost’…”, piše Politiko.

ronen bar i netanjahu
ronen bar i netanjahu

Ovakve izjave značajno podižu političku temperaturu u Izraelu, gde su pitanja nacionalne bezbednosti tradicionalno bila u centru političke agende. Ozbiljnost Olmertove kritike odražava dubinu neslaganja unutar izraelskog političkog establišmenta oko toga kako osigurati bezbednost zemlje i efikasnost sadašnjeg rukovodstva.

Sa druge strane, kao što nas je istorija naučila do sada, kec u rukavu vladajuće partije u nekoj zemlji gde im se “klima stolica” uvek je bila pretnja “stranog neprijatelja”. Vodeći se tom logikom lako se može zaključiti da nakon masovnih demonstracija u Izraelu, neprijatelj dolazi kao “poručen”.

Ne možemo da ne primetimo da isti neprijatelj “pomaže i daje povod” povratku američke vojne sile na Bliski istok, teritorija na kojoj su rapidno gubili uticaj i strpljenje celokupnog islamskog sveta, čak i tradicionalnih saveznika.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version